Plenković apelira na građane da ne paničare zbog koronavirusa i ne odlaze u velike šopinge

Zagreb, 11.10.2019 - Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je konferenciju za medije na temu Povjerenstva o sukobu interesa. Na fotografiji Andrej Plenković. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Premijer Andrej Plenković apelirao je u srijedu na građane da ne dižu paniku oko koronavirusa i ne odlaze u velike šopinge jer je “sve u ovom trenutku onako kako treba biti”.

“Treba prestati s bilo kakvom panikom, velikim odlascima u šoping, zalihama, nismo uopće u takvoj situaciji niti u toj fazi. Vlada će biti sto posto transparentna u realnom vremenu, kako se otkrije da je netko pozitivan ili nije, te ćemo obavještavati javnost. Sve što budemo znali mi znat će i javnost”, izjavio je Plenković novinarima na marginama Europskog obavještajnog kolegija.

Iako se, kaže, kod širenja koronavirusa radi o nekoj vrsti vanjskog ili eksternog šoka, novoj okolnosti koju nitko ne može u potpunosti sagledati koliko će imati efekta na gospodarstvo, poručio je da će Vlada učiniti sve da život normalno funkcionira.

“Nema ničega što trenutno ja znam, a vi ne znate. Sve službe su digle svoju pripravnost”, naglasio je Plenković podsjetivši da je danas u 12 sati sastanak šefova županijskih stožera Civilne zaštite. “To su po službenoj dužnosti dožupani, tako da u cijelosti budemo umreženi”, dodao je.

Ne idite u šoping tako da drugi ne mogu kupiti namirnice

Premijer je istaknuo da državni inspektorat, epidemiološke službe i Hrvatski zavod za javno zdravstvo pojačavaju svoje aktivnosti, da se podiže pripravnost u zdravstvenim ustanovama te da se osiguravaju prostori za karantenu u kojima će biti smješteni pacijenti kod kojih bi potencijalno bio potvrđen koronavirus.

“Sve je u ovom trenutku onako kako treba biti. Ne treba dizati pretjeranu paniku niti činiti nešto izvan okvira”, ocijenio je.

Građane je pozvao da idu normalno u šoping. “Nemojte ići u šoping tako da drugi ne mogu kupiti namirnice, to nije nužno”, poručio je Plenković.

Nacionalni stožer civilne zaštite potvrdio je danas da je u Hrvatskoj zabilježen i drugi slučaj zaraze koronavirusom. Oboje zaraženih imaju blagu kliničku sliku, dobivaju potrebne lijekove i ne očekuju se komplikacije.