Plenković: “Ako je tako dovitljiv, neka Stier kaže na koga je mislio”

N1

Nakon sjednice Predsjedništva HZD-a predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković dao je izjavu medijima.

“Glavni je cilj bio pripremiti se za idući tjedan, novo zasjedanje Sabora i Vlade, moj posjet BiH u ponedjeljak i čitav niz aktivnosti koje će se događati. Razmotrili smo sve bitne teme, političke i gospodarske i još jednom raspravili pripremu za aktualno prijepodne i raspravu za ratifikaciju, situaciju u Agrokoru i sve što je kapitalno bitno za hrvatski politički život”, rezimirao je Plenković sjednicu.

Novinare je zanimalo hoće li zastupnici HDZ-a pri glasanju o ratifikaciji Istanbulske konvencije moći glasati po savjesti.

“Stranka je zauzela politički stav i on je jasan. Hoće li će biti eventualno zastupnika koji će biti protiv to ćemo još vidjeti idući tjedan kada će se sastati Klub. Rekao je i kako neće biti sankcija za one zastupnike koji budu eventualno drukčije glasovali.

“HDZ je demokratska stranka, Vlada je usvojila interpretativnu izjavu kako bi umirila sve one koji imaju rezervu ili strah – da bi jednog dana, nešto eventualno moglo biti”, odgovorio je Plenković.

Uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a snažan istup imao je politički tajnik stranke Davor Ivo Stier, koji je govorio o “klerikalcima i antiklerikalcima” u Hrvatskoj.

Plenković kaže da “nije čuo izjavu jer je vodio sastanak”. Novinari su premijeru prepričali Stierovu izjavu te ga upitali osjeća li se prozvanim.

“I na koga je on tu mislio? Nemam pojma, neka vam on odgovori ako je tako dovitljiv”, rekao je Plenković.

Kazao je da za zastupnike koji će glasati protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, ako takvih bude, neće biti posljedica je je HDZ demokratska stranka.

Prijepore u vladajućoj većini, konkretnije između HDZ-a i HNS-a, posljednjih dana izaziva i odabir članova za Ekspertnu radnu skupinu

“Koliko ja znam gospodin Vrdoljak je odsutan, razgovarat ćemo kad se vrati”, rekao je Plenković.

Aktualni državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Matko Glunčić na natječaju za ERS dobio je najbolje ocjene, no ministrica Blaženka Divjak javno je rekla da njega ne želi vidjeti na čelu ERS-a.

“Mislim da nije to tema koja bi osobito trebala zabrinjavati javnost. Postoje kandidati koji su se kandidirali, obavili se razgovori, ima nekih prijepora oko toga. Moj je stav da ovo nije tema oko koje bi se trebali preglasavati, nego naći rješenje”, rekao je Plenković pa komentirao javne izjave ministrice o Glunčiću: “Mislim da dok traje natječaj nije dobro očitovati se o bilo kojem kandidatu”.