Plenković: “Ako je Stier aludirao na nekog u stranci to je nedopustivo”

Izvor: Nacionalno/D.Prša/ Ilustracija

Premijer Andrej Plenković nazočio je u subotu Izbornom sabor Zajednice poduzetnika i obrtnika Hrvatske demokratske zajednice u Zagrebu.

“Ovo je prigoda da se okupe sve naše članice i članovi, udruge koje se bavi gospdoarstvom, naši međunarodni partneri da stavimo u fokus hrvatsko gospodarstvo, rast, razvoj, sve naproe koje radi Vlada. Mislim da je ovaj krug ljudi svhatio ono što je najvažnije, a to je razina društvene odgovornosti”, rekao je Plenković.

Najveće gospodarsko pitanje u Hrvatskoj jest Agrokor. Prema pisanju medija, nakon nagobe, Rusi bi trebalo imati 40-ak posto vlasništva koncerna. Može li to za Hrvatsku biti geostrateški problem?

“Prije svega, želim izraziti jedan optimizam nakon zadnjih vijesti i zahvaliti potpredsjednici Dalić i izvanrednoj upravi koji su svojim angažmanom omogućili da dolazimo do kraja jednog zahtjevnog procesa. Mislim da je sada, otprilike godinu dana nakon uvođenja izvanredne uprave, jedan pozitivan trenutak i daje mi jedan optimizam za naslutiti da ćemo do 10. srpnja okončati cijeli proces na najbolji mogući način.

To je važna poruka da je potez Vlade prošle godine spriječio gospodarske, financije negativne posljedice. U zamršenoj smo situaciji u kojoj su financijski vjerovnici ti koji su zatečeni, oni su dali novac komapniji u vremenu prije 10. travnja i logično da buduća struktura reflektira one koji su u toj poziciji.

S našeg aspekta važno je da smo sačuvali radna mjesta i da smo osigurali kvalitetnom nagodbom ekonomsku budućnost. Poruka je da nam se takva sitaucija ne ponovni. Što se tiče geostrateških elemenata, mi nikada kao vlada nismo imali rezerve prema bilo kojem investitoru koji će u Hrvatskoj sudjelovati po našim proopisima i najvišim stnadardima. Mislim čvrsto da ne postoji teorija ztavjere, mislim da su svi koji su davali novac davali ga u vjeri poslovnog plana. Čini mi se da ta buduća vlasnička sturktura koja će imati i ruske i američke i europske i domaće vlasnike karakterizira na neki način današnje globalno gospodarstvo. Bitna je ekonomska budućnost kompanije. Ne vidim nikakav strah”, odgovorio je Plenković.

Osvrnuo se i na jučerašnji sastanak u Banskim dvorima s predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom oko natječaja za Ekspertnu radnu skupinu: “Koalicija je stabilna, to ste čuli i od gospodina Vrdoljaka. Mislim da ćemo pronaći rješenje koje će biti najbolje”.

Ipak, o Matku Glunčiću, kaže, nisu razgovarali: “Nije ERS jedina tema. Razgovarali smo o nizu temu jer se dugo nismo vidjeli”.

Uoči jučerašnje sjednice Predsjedništva HDZ-a snažan istup imao je politički tajnik stranke Davor Ivo Stier. Kasnije su se u medijima pojavile informacije da mu je Plenković Stieru zaprijetio smjenom u stranci ako će glasati protiv ratifikacije Istanbulske konvencije.

“Jučer smo imali sjednicu Predsjedništva, čitam brojne odjeke koji ne relektiraju precizno ono što se razgovaralo. Što se tiče izjave, on ju mora pojasniti”, kazao je Plenković

Što ako je izjavom o antiklericima Stier aludirao upravo na njega, upitali su novinari Plenkovića?

“Ja mislim da je to nedopustivo. To nije točno. Nije mi jasno ako je aludirao na bilo koga u stranci… Mora se do kraja očitovati. Mislim da smo s postupkom ratifikacije ove Konvencije, ušli u bit, želimo jaču zaštitu žena od nasilja, a ideološka pitanja smo adresirali Interpretativnom izjavom. Radi se o ispinjavanju predizbornog obećanja iz kampanje, nema promjene smjera. To je jedna vrsta demagogije i dezinformacije koja još nije viđena. Kako to da naši kolege iz sestrinskih stranaka konsenzusom uspijevaju donijeti ovakve dokumente, pa i HDZ BiH”, oštro će Plenković.

Ministrica Nada Murganić u petak je priopćila je da njoj i Ministarstvu verzija Nacrta prijedloga Obiteljskog zakona koju je jučer objavio Jutarnji list “nije poznata” te da je dobar dio objavljenih informacija netočan. U subotu je pak profesorica Dubravka Hrabar, voditeljica radne skupine koja je priređivala prijedlog zakona, potvrdila da to jest nacrt koji je poslan ministrici.

“Ono što je važno jest da izašli dokumenti, slikice raznih dokumenata radnih verzija…. Meni kao premijeru je važno da ovakav zakon zahtijeva, nevezano od radne skupine, jedan temeljit razgovor članova u Vladi i parlamentarnoj većini. Nismo još došli u tu fazu. Kada to završimo tek tada će verzija iza koje stane vlada biti pravi prijedlog. Uz poštovanje struci, odluke donosi onaj koji ima mandat”, rekao je Plenković.