Platforma suverenista traži saborsku raspravu zbog istupa zastupnice na srpskom jeziku

Čelnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara ustvrdili su u ime Platforme suverenista da je saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov perkršila Ustav i više propisa zato što je na saborskoj sjednici govorila na srpskom jeziku te da je Poslovnik Hrvatskoga sabora prekršio i njegov potpredsjednik Željko Reiner jer joj je “to šutke dopustio”, zbog čega Koordinacija traži raspravu u Saboru i javnu ispriku.

Na konferenciji za novinare koju su u ponedjeljak u Vukovaru u ime Platforme suverenista održali čelnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara upozoreno je na istup saborske zastupnice SDSS-a Dragane Jeckov, koja je u raspravi na sjednici Hrvatskog sabora, održanoj 19. listopada, “govorila na srpskom jeziku dok je potpredsjednik Sabora Željko Reiner to šutke dopustio”.

“Mnogi su mediji to osudili te ovaj čin ocijenili krajnje neukusnim ponašanjem saborske zastupnice. Sve poprima dodatnu dimenziju s obzirom na to da je Republika Srbija izvršila ratnu agresiju na Hrvatsku. Ovaj čin ignoriranja službenog jezika u hrvatskim državnim institucijama te nasilno korištenje jezika koji sve nas, suvremenike srpske agresije na Hrvatsku 1991. – 1998., podsjeća na ubijanje i silovanje naših najmilijih gruba je provokacija u najvišemu državnom, zakonodavnom tijelu”, poručio je predsjednik Koordinacije Franjo Šoljić.

Ustvrdio je kako je zastupnica Dragana Jeckov svojim istupom prekršila nekoliko članaka hrvatskog Ustava i Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina te Poslovnika Hrvatskoga sabora, koji je, po Šoljićevim riječima, prekršio i njegov predsjednik Željko Reiner ne izrekavši joj stegovnu mjeru.

Šoljić je pritom naveo odredbu članka 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u kojoj se navodi kako se ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici pojedine nacionalne manjine ostvaruje na području jedinice lokalne samouprave kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje trećinu stanovnika te jedinice.

“Vezano uz kršenja hrvatskog Ustava i zakona te Poslovnika Hrvatskoga sabora, uporabom srpskog jezika kao službenog na državnoj razini, tražimo hitno očitovanje predsjednika i potpredsjednika Hrvatskog sabora, saborskih odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, za zakonodavstvo te za predstavke i pritužbe.

Od saborskih zastupnika tražimo hitnu raspravu o ovoj temi u sklopu sjednice Hrvatskog sabora za vrijeme izravnog TV prijenosa, njihovu javnu osudu ovakvog kršenja hrvatskog Ustava i Zakona te Poslovnika Hrvatskog sabora”, rekao je Franjo Šoljić.

Platformu suverenista čine Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, Udruga zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara, Udruga “Žene Domovinskog rata – Zadar”, Građanska inicijativa “Ivo Pilar”, Udruga stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata, Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a RH, Savez udruga dragovoljaca HOS-a, Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba i Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Hrvatske.