Povezite se

Petrinja

„Planinarska kestenijada“ opravdala očekivanja

Objavljeno

-

Ovogodišnji trodnevni „Festival kestena“, nakon stručnog Okruglog stola, nastavljen je tradicionalnom „Planinarskom kestenijadom“ koja je održana 18. puta, a od toga 11. puta za redom na vrhu Hrastovičke gore, pokraj Planinarskog doma „Matija Filjak“.

Zanimljiv program, obilje kestena na šumskim prostranstvima i lijepo vrijeme doveli su brojne goste iz raznih krajeva Hrvatske, ali i susjedne Bosne i Hercegovine. Tako su se na jednom mjestu našli članovi iz 35 planinarskih društava: DALEKOVOD (Zagreb), SPLIT, PAPUK (Virovitica), POGLEDIĆ (Glina), MIV (Varaždin), RUNOLIST (Zagreb), BLAGUS (Sesvete), SISAK, LIPA SESVETE, PSUNJ (Pakrac), ŽELJEZNIČAR (Zagreb), VIDIM KUTJEVO, PETRINJA, SCAUT (Samobor), ŽELJEZNIČAR (Gospić), INA BJELOLASICA (Zagreb), MULEŽ (Sanski Most – BiH), KANJON (Sanski Most – BiH), KLEKOVAČA (Prijedor – BiH), PINKLEC (Sv.Nedelja), ZANATLIJA (Osijek), TELEKOM POŠTAR (Banja Luka – BiH), HP I HT SLJEME (Zagreb), SV.DUH (Hrastovica), DUBOVAC (Karlovac), ZAPREŠIĆ, JASTREBARSKO, HORIZONT (Bihać – BiH), LJUBIJSKI RUDAR (Prijedor – BiH), MANJAČA (Banja Luka – BiH), MOSOR (Split), ERICSSON (Zagreb), SUSEDGRAD (Zagreb), NAFTAPLIN (Zagreb) i domaćin ZRIN (Petrinja).

Najbrojniji su bili iz HPD-a „DUBOVAC“ iz Karlovca, njih 60 i to pretežito mlađi uzrast, što je potvrdio i njihov voditelj Krešimir Fajdić: „Ove godine smo došli s „Malom planinarskom školom“, ima 27 polaznika s roditeljima, oduševljeni smo, prekrasno je. Iduće godine ćemo organizirati društveni izlet, a to znači planinari iz Karlovca će se pridružiti ovom lijepom događaju. U Karlovcu imamo iduće godine 95 godina Planinarskog društva „Dubovac“, bit će organizirana akcija „Hodanje zdravlju“ i uputit ćemo poziv svima, nismo daleko i treba se družiti i uživati, što više to bolje.“

Među gostima „Kestenijade“ bili su i članovi Planinarskog društva „Split“, a kako su se odlučili za dolazak pojasnila je njihova članica Upravnog odbora Mirjana Beram: „Mi smo prošle godine bili u Koprivnici i bilo nam je isto tako odlično, dobro društvo, dobra ekipa i onda smo vidjeli preko Turističke zajednice Grada Petrinje da isto tako ovo organizira i malo radi promjene mi smo se odlučili da dođemo u Petrinju.

Obzirom da Planinarski klub „Split“ nikada nije bio ovdje u Petrinji i na ovom području, a budući iduće godine slavimo 85. obljetnicu kluba, rekli smo kako je to još jedan od razloga zašto doći. Evo, došli smo i lijepo smo dočekani, ima obilje kestena i nismo očekivali da ga ima toliko puno, a budući su nas svi iz kuće ispratili sa željom da donesemo kestene, mislim da će i svi ukućani biti zadovoljni.“

Domaćini „Kestenijade“ bili su članovi petrinjskog HPD-a „Zrin“, čiji predsjednik Vlado Kaurinović, nije krio zadovoljstvo: „Prekrasan dan, prelijepa atmosfera i mislim da je bila daleko, daleko najmasovnija „Kestenijada“ do sada. Imali smo zabavni program, sportska natjecanja, prekrasnu atmosferu i jedan izvrstan štimung ovdje.“

„Festival kestena“ provodi se u organizaciji Grada Petrinje i Turističke zajednice, a direktorica Ivanka Držaj također je pohvalila samu „Kestenijadu“, te je najavila što još predstoji trećeg dana, u nedjelju, 15. listopada: „Svi naši dragi sugrađani i njihovi gosti, naši gosti, mogu nam se pridružiti u devet sati na autobusnoj postaji kod parka, autobus vozi do Hrastovice, idemo u berbu kestena i onda se vraćamo na Trg hrvatskih branitelja gdje će ponovo biti organiziran prigodni program, glazba, tamburice i ono što sladokusce najviše zanima, bit će dakako puno kolača, a i natjecanje za najukusniji kolač od kestena.“

Uz glazbeni i plesni program za koji se pobrinuo Krunoslav Stepinac organizirani su i razni sportski sadržaji pa su tako najmlađi trčali u vrećama i gađali „Disc golf“, a stariji, ženski i muški, nadmetali su se u ispijanju piva, potezanju konopa i bacanju kamena s ramena, prenosi portal 53.hr

Petrinja

Gradu Petrinji dodijeljena nagrada “Gradovi za jednakost”

Published

on

U Maloj vijećnici Hrvatskog sabora održan je završni događaj i dodjela nagrada projekta Gradovi za jednakost. Nositelji projekta, Hrvatski pravni centar i Udruga gradova, predstavili su rezultate i aktivnosti projekta s ciljem poticanja gradova na unaprjeđenje svojih praksi u ostvarivanju jednakosti među građanima. Sedam gradova s najboljim ocjenama, među kojima je i Grad Petrinja, su ovog ljeta dobrovoljno sudjelovali u Indeksu”Gradovi za jednakost”.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović/Izvor: Radio Banovina

Nagrada je dijeljena u dvije kategorije: mali i veliki gradovi. Gradu Petrinji dodijeljena je nagrada za treću najbolje ocijenjenu praksu u području jednakosti u kategoriji malih gradova. Nagradu je u ime Grada Petrinje preuzeo gradonačelnik Darinko Dumbović, koji se u svom obraćanju zahvalio na nagradi i istaknuo probleme grada Petrinje, koja je puno izgubila i uništena u ratu i u startu je bilo teže natjecati se sa ostalim gradovima dobitnicima nagrade, čime je još veća vrijednost ove nagrade za Grad Petrinju.

Indeks „Gradovi za jednakost“ razvijen je kako bi se istaknule i podijelile različite mjere koje gradovi poduzimaju u provođenju antidiskriminacijske politike, odnosno izjednačavanju mogućnosti među građanima. Indeks omogućuje vrednovanje i rangiranje gradova u Hrvatskoj na temelju njihove prakse u području razvoja lokalne demokracije, dobrog upravljanja i osiguranja dostupnosti javnih usluga za posebno osjetljive društvene skupine, prenosi Radio Banovina.

Ucitavanje vijesti

Petrinja

PROSVJED U DVORU Dumbović: “Odlagalište nuklearnog otpada nije prihvatljivo iz gospodarskih, političkih, sigurnosnih i ekoloških faktora”

Published

on

Dodao

Dok se u općinskoj vijećnici Općine Dvor održavala sjednica Općinskog vijeća na koju su došli predstavnici Fonda za financiranje razgradnje NE Krško kako bi vijećnicima i građanima objasnili zašto ovdje treba biti odlagalište nuklearnog otpada, mještani Općine Dvor organizirali su prosvjed ispred zgrade općine.

Brojnim prosvjednicima se pridružio i Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje i zastupnik u Hrvatskom saboru, koji je i ovoga puta iznio svoj jasan stav vezano za izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na ovom području.

-Županov stav prema problemu RAO i nuklearnog otpada pokazuje da on nema snage suprotstaviti se rješenju kojeg nudi ministar Ćorić i HDZ – ova Vlada za razliku od također HDZ -ovca Penave koji o problemima grada Vukovara ima svoj stav koji je često u suprotnosti s politikom koju vodi HDZ – ova Vlada. Politika skrivanja iza velike stranke i poltronski stav koji ne ide u prilog građanima SMŽ doveli su nas do toga da nas danas ovdje neki “stručnjaci” uvjeravaju kako bi trebali biti sretni što smo baš mi odabrani da nas truju nuklearnim otpadom, a eto nude još i neke novce za razvoj ovog kraja. Nema tih novaca koji mogu nadoknaditi štetu koja će nastati ako jednom zatruju ovo područje! I zato smo danas ponovno u Dvoru. Odlagalište nuklearnog otpada nije prihvatljivo iz gospodarskih, političkih, sigurnosnih i ekoloških faktora. To smo došli javno reći ovdje. Umjesto da se ovu županiju razvija gospodarski i infrastrukturno, nju se pretvara u županiju smeća, rekao je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

Uhićeni napadači na pripadnika HV-a i njegovog prijatelja u Petrinji

Published

on

Dodao

Sisačko-moslavačka policija identificirala je i uhitila četvoricu napadača na 22-godišnjeg pripadnika Hrvatske vojske i njegovog prijatelja u Petrinji, koje su napadaći teško ozlijedili oštrim predmetima u petak rano ujutro, izvijestila je u subotu policija.

 Glasnogovornik Policijske uprave sisačko-moslavačke Dario Kačmarčik, rekao je da su četvorica napadača u dobi od 18 do 53 godine, s područja Petrinje.

  U tijeku je kriminalističko istraživanje nad uhićenom četvoricom osumnjičenika za pokušaj ubojstva. Kriminalističku istragu provode službenici PU sisačko-moslavačke u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Sisku.

 Dvojica 22-godišnjih mladića također iz Petrinje, od kojih je jedan pripadnik Hrvatske vojske, teško su ozlijeđeni u napadu četvorice muškaraca u petak u ranim jutarnjim satima u Sisačkoj ulici u Petrinji. Pripadnik HV-a u trenutku napada bio je izvan službe i s prijateljem se vraćao iz provoda.

 Teško ozlijeđeni 22-godišnji mladići prevezeni su u sisačku Opću bolnicu dr. Ivo Pedišić. Nakon oparativnog zahvata, kako Hina doznaje u bolnici, njihovo stanje je stabilno i izvan su životne opasnosti.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije