Plaće za radnike Uljanik Grupe osigurane u suradnji s HPB-om

Ilustracija

Vlada je izvijestila kako je na zatvorenome dijelu današnje sjednice dala državna jamstva u korist Hrvatske poštanske banke (HPB) za zamjenu instrumenata osiguranja po plasmanima te banke prema društvu Uljanik d.d. iz 2015. i 2016. godine, čime se omogućuje isplata plaća radnicima Uljanik Grupe.

Time se, kako se doznaje, Uljanik Grupi osiguravaju sredstva da u petak isplati plaće radnicima, ali ne i Upravi Uljanik Grupe.

Kako prenose pojedini mediji, isplata bi se obavila tako da Uljanik povuče svoje depozite za kredite (20 posto od kredita), a država bi svojih 80 posto jamstava za te kredite proširiti na cijeli kredit.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak se na početku sjednice Vlade osvrnuo na situaciju u Uljaniku, kazavši da je nađen model da se radnicima Uljanik grupe isplate plaće i za srpanj i za kolovoz.

Istaknuo je da je to rješenje dobro, pravično i da je Vlada učinila maksimum u okviru zakonskih mogućnosti.

“Važno je da u sljedećim tjednima svi zajedno vidimo i budućnost predloženog od strane Uprave plana restrukturiranja i jedno strateško promišljanje kako nastaviti s održivom brodogradnjom, koja jako puno znači i za Istarsku županiju, za grad Pulu, za Primorsko-goransku županiju i Rijeku, naravno i za brodogradilišta koja posluju i Splitu i u Trogiru, a tu raspravu ćemo voditi na sjednici Vlade u Puli, koja će se održati 13. rujna”, zaključio je Plenković.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u četvrtak je po izlasku iz zgrade Vlade novinarima kazao kako je uvjeren da će tijekom sutrašnjeg dana početi isplate plaće radnicima Uljanik Grupe.