Plaće i do tisuću eura neto, a ne mogu naći radnike

Ono što posebno frustrira građevinare je činjenica da posla ima, ali ga nema tko obavljati.

Listopad je za građevinski sektor bio jedan od najboljih posljednjih godina. U odnosu na mjesec ranije obujam radova rastao je za više od 3 posto, a isti je čak za 4,6 posto narastao u odnosu na prošlogodišnji listopad.

“Rezultat je dobar rezultat porezne politike, pozitivni njeni učinci, dobra turistička sezona, počelo je dobro korištenje EU fondova, to je sve rezultiralo da se graditeljstvo pomalo vraća na stare staze slave”, govori Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo, piše Dnevnik.hr.

No, ako pitate građevinare, stare staze slave još su miljama daleko.

Ono što posebno frustrira građevinare je činjenica da posla ima, ali ga nema tko obavljati.

“Za razliku od ovog gradilišta na kojem se radi evo i danas, puno veći problem u sektoru je činjenica da se posljednjih godina brojna gradilišta nisu ni otvorila i to zbog nedostatka radnika u građevini! Naime, u proteklom desetljeću Hrvatsku je u potrazi za boljim životom napustilo više od 50 tisuća građevinskih radnika.”

“U Hrvatskoj danas ne da je teško, nego je nemoguće naći kvalificiranog i kvalitetnog radnika za izvođenje radova. Prosječne plaće su negdje između 800 i tisuću eura neto”, govori Kamenski.

Zbog toga bi mogla kasniti i izgradnja brojnih novih hotela u predsezoni, priznao je nedavno i ministar turizma. Građevinari zato u novoj godini planiraju u potupnosti iskoristiti vladino utrostručenje dozvola za strane radnike, pa bi svih 12.170 stranih građevinaraca moglo na hrvatske skel