Plaćanje dugova u zdravstvu – evo tko će dobiti najviše

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Nedavnim rebalansom proračuna osigurano je 870 milijuna kuna za plaćanje nagomilanih dugova u zdravstvu. Otkrili smo kako je raspodijeljen novac. Bolnički centri, kliničke bolnice i klinike dobili su 670 milijuna, a županijske bolnice 200 milijuna kuna. Isplate bi trebale biti za desetak dana, a dug veledrogerijama, koji je premašio 3 milijarde kuna, time bi se trebao smanjiti za oko 30 posto.

Dugovi vinkovačke, vukovarske, dubrovačke i sisačke bolnice za lijekove i potrošni medicinski materijal stariji su od tisuću dana. Dubrovačka bolnica za lijekove i potrošni medicinski materijal veledrogerijama duguje 124 milijuna kuna. Financijski lijek koji stiže iz Ministarstva zdravstva iznosi malo manje od 14 milijuna kuna.

Dugove starije od 1000 dana u iznosu od 37 milijuna kuna podmirit će i u vukovarskoj bolnici nakon što dobiju financijsku injekciju od malo više od 10 milijuna kuna.

U Ministarstvu su 870 milijuna, kažu, pravedno podijelili. “I taj iznos koliko kojoj bolnici ide djelili smo prema tri modela, jedan model je prema dospjelim dugovima, drugi model je prema limitu a treći prema stavrnoj izvršenosti posla po brojnim parametrima”, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Dugovi bolničkih centara, kliničkih blolnica i klinika ne bi smjeli biti veći od 365 dana, a županijske bolnice koje dugove nisu platile dulje od tri godine trebale bi ih prepoloviti.

Iz veledrogerija poručuju: “Koordinacija veledrogerija pri HUP-u zadovoljna je što će se u sljedećim tjednima riješiti dio višegodišnjih nagomilanih dugova bolnica… Dobili smo i čvrsta obećanja za brža plaćanja u sljedećoj godini kako ne bismo dolazili opet u ovakve situacije”.

KBC Zagreb dobio je više od 208 miljuna kuna, KBC Split više od 104 miljuna, na račun osječkog KBC-a bit će uplaćeno više od 88 milijuna, a riječki KBC dobit će više od 33 miljuna kuna.

Novca nikada dosta i nisu svi zadovoljni jer, kažu, bolnice troše mnogo više nego što dobivaju.