Plaća i do 6.500 eura, a a nema radnika: Evo koja su tražena zanimanja

Pixabay

Njemačkim restoranima i hotelima trenutno fali više od 65.000 zaposlenih, informacija je udruženje ugostitelja Dehoga.

Nedostatak zaposlenih, prema istraživanjima koja se rade mjesečno, je stalna boljka branše, rekli su u udruženju za dpa.

“Savezna agencija za rad prijavila je 33.160 slobodnih radnih mjesta u ugostiteljstvu za lipanj. Međutim, pretpostavljamo da je stvarna potražnja najmanje dvostruko veća, jer mnoge firme više ne prijavljuju svoja slobodna radna mjesta”, rekla je Sandra Warden, stručnjak za tržište rada iz Dehoge.

Ona je ukazala na brojke iz lipnja 2019. kada je prijavljeno skoro 40.000 slobodnih radnih mjesta. “A kao što znamo, problem se od tada pogoršao (u jeku pandemije),” rekla je.

“Posebno sada u sezoni godišnjih odmora i povećanog interesa za turističke destinacije, potreba i dalje raste,” rekla je ona.

U međuvremenu, gastronomski biznis nosio se sa situacijom kako je umio, prenosi Poslovni.hr. “Ima objekata koji su zbog manjka zaposlenih prinuđeni skratiti svoje radno vrijeme, zatvore određenim danima ili ograničiti ponudu u jelovniku.”

Neki restorani su počeli više uvoditi samoposluživanje. Dehoga se nada da će se brzo osjetiti efekti zakona o stručnoj radnoj snazi iz inozemstva i da će izbjeglice moći lakše do posla.

Pored toga, udruženje je pozvalo na kampanju za obuku iz višestrukih vještina i da se praktične profesije i vještine više cijene. U ugostiteljstvu se prosječne plaće kreću od 2.000 do 3.000 eura.

Poslovni.hr naveo je prosječne plaće u Njemačkoj za najčešće pozicije u restoranima:

Konobar: do 3.750 eura

Kuhar: do 6.500 eura

Pekar: do 4.000 eura

Recepcioner: 1.700 eura

Event menadžer: 3.500 eura

Radnici u ugostiteljstvu često imaju napojnicu i besplatan obrok tijekom radnog vremena, a tu su i beneficije poput fleksibilnog radnog vremena i mogućnosti napredovanja u karijeri, prenosi N1.