Pjongjang vratio posmrtne ostatke američkih vojnika ubijenih u Korejskom ratu

EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Sjevernokorejske vlasti vratile su posmrtne ostatke američkih vojnika ubijenih u Korejskome ratu, u najnovijem potezu oprezne diplomacije između Washingtona i Pjongjanga, izvijestile su u petak svjetske novinske agencije.

Zrakoplov s posmrtnim ostacima vojnika koji su preuzeti u Sjevernoj Koreji dočekan je uz počasnu stražu u američkoj bazi Osan u Južnoj Koreji, izvijestio je BBC.

Rođaci su godinama čekali povratak ostataka svojih bližnjih.

Repatrijacija je dogovorena na summitu u lipnju između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog predsjednika Kim Jong-una.

Summit u Singapuru, na kojem su se čelnici dogovorili da će djelovati u svrhu “potpune denuklearizacije Korejskog poluotoka” kritiziran je zbog nedostatka detalja o tome kad će i na koji način Pjongjang ukloniti nuklearno oružje.

No vraćanje tjelesnih ostataka američkih vojnika jedna je od četiriju točaka navedenih u lipanjskoj deklaraciji i pada na 65. godišnjicu potpisivanja primirja kojim je okončan Korejski rat (1950-1953).

Vjeruje se da su ovaj put vraćeni ostaci 55 vojnika, no potrebno je obaviti forenzičko vještačenje radi identifikacije.

Američki predsjednik zahvalio je sjevernokorejskom čelniku na repatrijaciji.

“Nakon toliko puno godina ovo će biti veliki trenutak za tako mnogo obitelji. Hvala Kim Yong-un”, napisao je Trump na Twitteru.

U priopćenju koje je objavila Bijela kuća navodi se da su “ohrabreni potezima Sjeverne Koreje i zamahom u smjeru pozitivne promjene”.

Više od 326.000 Amerikanaca borilo se uz vojnike iz Južne Koreje i UN-ove koalicije na strani Juga protiv komunističkoga Sjevera.

Za tisuće vojnika američke vojske još uvijek se ne zna gdje leže, a većina njih – oko 5300 – nestala je na prostoru koji je sada Sjeverna Koreja.

Vojska SAD-a u Koreji prošlog je mjeseca rekla da je prebacila drvene lijesove za transport posmrtnih ostataka u demilitariziranu zonu.

Zrakoplov američke vojske došao je po posmrtne ostatke u zračnu luku u gradu Wonsanu na sjeveroistoku Sjeverne Koreje, a nakon obavljene prve analize DNK u zračnoj bazi Osan u Južnoj Koreji prebacit će ih na Havaje.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in ocijenio je u srijedu na sastanku s novim veleposlanikom SAD-a Harryjem Harrisom da će predaja posmrtnih ostatka dati zamah razgovorima o nuklearnom programu između Pjongjanga i Washingtona. (H)