Povezite se

Vijesti

Pirotehničari: Najava preko 100 otkaza ugrozit će proces razminiranja Hrvatske

Objavljeno

-

Pirotehničari i članovi Novog sindikata poručili su u utorak da je najava preko 100 otkaza pirotehničarima dugoročno ugrožavanje dovršetka postupka razminiranja Hrvatske, što će ostaviti trajne posljedice na sigurnost države.

“Imamo informacije s terena da su poslodavci počeli otkazivati ugovore o radu zbog nedostatka posla. Trenutno je 56 pirotehničara prijavljeno na Zavodu za zapošljavanje, što nije bilo nikada”, rekao je predsjednik Novog sindikata Mario Iveković na konferenciji za novinare.

Prema saznanjima sindikata, od 1. rujna preko 100 pirotehničara trebalo bi dobiti otkaze jer neće biti gotovo nikakvog posla u razminiranju, a smatraju da Ministarstvo unutarnjih poslova na taj način dugoročno ugrožava dovršetak postupka razminiranja Hrvatske.

“Imamo 534 licenciranih pirotehničara, 56 je na burzi, ako ode još 100 Hrvatska neće biti u stanju provesti postupak razminiranja do 2026. godine. To je aspekt koji bi trebao brinuti Vladu. Nas puno više brine što će biti s tim ljudima”, upozorio je Iveković.

Prošloga tjedna tražili su hitan sastanak s ministrom Davorom Božinovićem, no dobili su poziv iz Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) u Sisku, koji ih je pozvao prvi puta nakon šest mjeseci od zadnjeg sastanka.

“Zajednički je zaključeno u HCR-u da bi se na razini ministarstva trebao organizirati sastanak s poslodavcima kako bi se raspravljalo o jamstvu za zadržavanje pirotehničara radi općih nacionalnih interesa, a nama je to važno radi interesa obitelji pirotehničara”, kazao je Iveković.

Nakon što su se javili ministru Božinoviću dobili su odgovor da je nedostupan te da je sastanak dogovoren s pomoćnikom ministra Damirom Trutom.

Nadaju se da ovoga puta pirotehničari neće morati prosvjedovati

“Možemo ih ponovno saslušati, ali ako misle da ćemo samo slušati informacije da posla nema onda se varaju. Ako se to ponovi onda i dalje inzistiramo na Božinoviću, a sljedeći je Plenković, možda bi sljedeći mogao biti i Charles Michel jer izgleda da on određuje što će se u Hrvatskoj plaćati iz proračuna, valjda je razminiranje i za EU važno”, ironično je rekao Iveković.

Najavio je da će se odazvati sastanku, ali ako on neće ići u pravcu zadržavanja pirotehničara na radnim mjestima krenut će s daljnjim potezima, a nada se da ovoga puta pirotehničari neće trebati prosvjedovati.

“Pirotehničari su uvijek bili spremni boriti se i na taj način, ali ovoga puta ne samo za svoj status, nego i za interese Hrvatske. Ako ne završimo razminiranje to će imati trajne posljedice po sigurnost Hrvatske. Budući da je ‘sigurnost’ glavna odrednica Plenkovićeve Vlade, pa dajte nam sigurnost da ti ljudi dovrše svoj posao”, poručio je Iveković.

Na pitanje novinara ima li za nastavak procesa razminiranja novca u proračunu, Iveković je kazao da prema onome što se prikazuje treba biti dovoljno, ali bi se Vlada morala aktivnije uključiti u kontrolu kako se taj proračun troši i raspoređuje.

Podsjetio je da su prošli sastanak u MUP-u održali 13. rujna prošle godine kada je dogovoren “kontinuitet razminiranja” te da će se formirati radna skupina za mirovine pirotehničara.

Sindikalci su tada tražili da se donese poseban zakon ili uredba kojom bi se osigurala minimalna mirovina pirotehničara od 5000 kuna.

“Od onda iz MUP-a nismo dobivali nikakve pozive, nikakve informacije. Imamo pirotehničara u mirovini s 3500 kuna, nakon što su riskirali svoj život po 15-20 godina, to nije korektno”, zaključio je Iveković.

Nastavi pregledavati

Turizam

U splitskim lukama sto tisuća putnika

Published

on

Oko sto tisuća putnika ovoga će udarnoga turističkog  vikenda proći kroz dvije splitske luke, trajektnu i zrakoplovnu.

Od Jelene Ivulić iz Jadrolinije se doznaje kako će kroz njihovu luku tijekom tri dana vikenda proći 70 tisuća putnika i 16 tisuća vozila. Kolika je velika potražnja za odlascima na otoke govore jučerašnje i današnje po dvije izvanredne linije za Supetar.

“Ovo je udarni vikend, a kada uspoređujemo današnji promet u luci s onim u istom razdoblju prošle godine možemo reći da smo na 70 posto što je izvrsno”, rekla je za Hinu Ivulić.

Mate Melvan pak tvrdi kako će u zračnoj luci danas i sutra biti ukupno 160 slijetanja i polijetanja, te 30 tisuća putnika.

“Najveći promet smo zabilježili u srpnju sa 171.815 putnika. Ukupno imamo 60 destinacija iz 21 države, no i manji broj putnika zbog pandemije koronavirusa”, rekao je Melvan.

Ucitavanje vijesti

Politika

Pupovac: “Moja zadaća je da otklanjam nesporazume, da stvaram pretpostavke za dijalog i za razumijevanje”

Published

on

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac istaknuo je u subotu kako njegova zadaća nije produbljivati traume i sukobe, već otklanjati nesporazume i stvarati pretpostavke za dijalog u procesu pomirenja, u kojemu će trebati biti uključeni i predstavnici Srbije. 

Nakon obilježavanja 25. obljetnice operacije Oluja u Kninu te odjeka poruka koje su tamo izrečene, Pupovac je na konferenciji za medije kazao da je njegova dužnost pridonijeti smirivanju tih odjeka i pojačavanju razumijevanja započetog procesa te otklanjanje nesporazuma.

“U Kninu na dan koji Hrvati doživljavaju kao dan za slavljenje, a Srbi kao dan za žalovanje ta su dva suprotstavljena osjećaja, iskustva i pogleda pretvorena u brašno i vodu”, poručio na Cvjetnom trgu istaknuvši da je u Kninu započet proces miješanja tijesta za pogaču pomirenja.

Dodao je kako će još mnogo riječi, gesta i djela biti potrebno da bi se dva suprotstavljena osjećaja, miješanjem pročistila od zločina i patnji. 

“Značajan dio komemorativnih gesta pomirenja moguće je postići s nama  koji smo to ponijeli u Hrvatskoj. Za jedan dio koji ima i može imati osobito specifičnu težinu to nije moguće”, kazao je.

Dodao je da će hrvatsko-srpsko pomirenje unutar Hrvatske uvijek biti nepotpuno bez šireg hrvatsko-srpskog pomirenja, o kojemu ovisi rješavanje povijesnih trauma, utvrđivanje sudbine nestalih te okretanje novoj vrsti suradnje.

Smatra i da se pomirenje ne može dogoditi u prošlosti, već da se suočavanje sa stradanjima i traumama može dogoditi samo distanciranjem od najgore prošlosti i osudom njezinih zala, što znači iz perspektive budućnosti.  

Na upit koji su sljedeći koraci u procesu pomirbe, Pupovac je istaknuo da njegova zadaća nije da produbljuje traume i sukobe.

“Moja zadaća je da otklanjam nesporazume i da stvaram pretpostavke za dijalog i za razumijevanje oko početka ovoga procesa i oko njegovog nastavka u koji će, siguran sam, trebati biti uključeni i predstavnici Srbije”, naglasio je. 

Poslao je i poruku ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu, kazavši da oni ne traži mentore u Beogradu, već sugovornike i partnere za ono što čine.

“Ali isto tako, u Hrvatskoj ne trebamo patroniziranje”, naglasio je.

Poručio je da bi Grlić Radman, dok drugima drži lekciju, konačno kao svoju obvezu trebao uzeti da se građanima srpske nacionalnosti koji dolaze na ljetovanje u Hrvatsku, ne događa ono što su neki doživjeli ove godine u Dalmaciji. 

Upitan vidi li volju između Zagreba i Beograda da se i pokrenu pitanja procesuiranja ratnih zločina, Pupovac je kazao da te volje itekako ima, koliko god proteklih dana izgledalo da je nema.

Ucitavanje vijesti

Politika

Butković: Vučićeve izjave ne doprinose ni suživotu, ni normalizaciji odnosa

Published

on

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je u subotu da izjave srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića o vojno-redarstvenoj akciji “Oluja” ne doprinose ni suživotu ni normalizaciji odnosa.

“Mislim da smo dostojanstveno proslavili ‘Oluju’. Znamo da nam je pobjednički Domovinski rat nešto na što smo ponosni, ali prošlo je 25 godina i u vremenima u kojima živimo snošljivost, tolerancija i suživot nemaju alternativu. U tom smislu je i dolazak srpskih predstavnika, konkretno potpredsjednika Vlade gospodina Miloševića, mislim bio dobar i poruke su bile jako dobre, a ovo što se događa sada, iza, definitivno nije dobro i nastavak je jedne loše retorike”, rekao je Butković na novinarski upit kako komentira Vučićeve izjave o “Oluji”.

Vučić je u petak ponovio svoje stajalište da je ta akcija “najveće etničko čišćenje na tlu Europe poslije Drugog svjetskog rata” te je poručio da želi dobre odnose s Hrvatskom i pomirenje koje se neće temeljiti na poniženju, ocijenivši kako su Srbi u Hrvatskoj odluku o sudjelovanju u obilježavanju “Oluje” trebali donijeti sa Srbijom, ali da se Srbiju ne može uvući u proslavu “Oluje”.

Žao mi je ako je bilo užasnih napada na Miloševića, nisam ih ja organizirao, ali ako očekuju podršku tom činu – neće je dobiti. Da uvlačite Srbiju u proslavu ‘Oluje’ – u tome nećemo sudjelovati, rekao je Vučić.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije