Pirotehničari: Najava preko 100 otkaza ugrozit će proces razminiranja Hrvatske

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Pirotehničari i članovi Novog sindikata poručili su u utorak da je najava preko 100 otkaza pirotehničarima dugoročno ugrožavanje dovršetka postupka razminiranja Hrvatske, što će ostaviti trajne posljedice na sigurnost države.

“Imamo informacije s terena da su poslodavci počeli otkazivati ugovore o radu zbog nedostatka posla. Trenutno je 56 pirotehničara prijavljeno na Zavodu za zapošljavanje, što nije bilo nikada”, rekao je predsjednik Novog sindikata Mario Iveković na konferenciji za novinare.

Prema saznanjima sindikata, od 1. rujna preko 100 pirotehničara trebalo bi dobiti otkaze jer neće biti gotovo nikakvog posla u razminiranju, a smatraju da Ministarstvo unutarnjih poslova na taj način dugoročno ugrožava dovršetak postupka razminiranja Hrvatske.

“Imamo 534 licenciranih pirotehničara, 56 je na burzi, ako ode još 100 Hrvatska neće biti u stanju provesti postupak razminiranja do 2026. godine. To je aspekt koji bi trebao brinuti Vladu. Nas puno više brine što će biti s tim ljudima”, upozorio je Iveković.

Prošloga tjedna tražili su hitan sastanak s ministrom Davorom Božinovićem, no dobili su poziv iz Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) u Sisku, koji ih je pozvao prvi puta nakon šest mjeseci od zadnjeg sastanka.

“Zajednički je zaključeno u HCR-u da bi se na razini ministarstva trebao organizirati sastanak s poslodavcima kako bi se raspravljalo o jamstvu za zadržavanje pirotehničara radi općih nacionalnih interesa, a nama je to važno radi interesa obitelji pirotehničara”, kazao je Iveković.

Nakon što su se javili ministru Božinoviću dobili su odgovor da je nedostupan te da je sastanak dogovoren s pomoćnikom ministra Damirom Trutom.

Nadaju se da ovoga puta pirotehničari neće morati prosvjedovati

“Možemo ih ponovno saslušati, ali ako misle da ćemo samo slušati informacije da posla nema onda se varaju. Ako se to ponovi onda i dalje inzistiramo na Božinoviću, a sljedeći je Plenković, možda bi sljedeći mogao biti i Charles Michel jer izgleda da on određuje što će se u Hrvatskoj plaćati iz proračuna, valjda je razminiranje i za EU važno”, ironično je rekao Iveković.

Najavio je da će se odazvati sastanku, ali ako on neće ići u pravcu zadržavanja pirotehničara na radnim mjestima krenut će s daljnjim potezima, a nada se da ovoga puta pirotehničari neće trebati prosvjedovati.

“Pirotehničari su uvijek bili spremni boriti se i na taj način, ali ovoga puta ne samo za svoj status, nego i za interese Hrvatske. Ako ne završimo razminiranje to će imati trajne posljedice po sigurnost Hrvatske. Budući da je ‘sigurnost’ glavna odrednica Plenkovićeve Vlade, pa dajte nam sigurnost da ti ljudi dovrše svoj posao”, poručio je Iveković.

Na pitanje novinara ima li za nastavak procesa razminiranja novca u proračunu, Iveković je kazao da prema onome što se prikazuje treba biti dovoljno, ali bi se Vlada morala aktivnije uključiti u kontrolu kako se taj proračun troši i raspoređuje.

Podsjetio je da su prošli sastanak u MUP-u održali 13. rujna prošle godine kada je dogovoren “kontinuitet razminiranja” te da će se formirati radna skupina za mirovine pirotehničara.

Sindikalci su tada tražili da se donese poseban zakon ili uredba kojom bi se osigurala minimalna mirovina pirotehničara od 5000 kuna.

“Od onda iz MUP-a nismo dobivali nikakve pozive, nikakve informacije. Imamo pirotehničara u mirovini s 3500 kuna, nakon što su riskirali svoj život po 15-20 godina, to nije korektno”, zaključio je Iveković.