Piromanima prijeti i do 15 godina zatvora

Pixabay

Policija je u posljednja dva dana privela osam osumnjičenih za podmetanja požara. U jednom slučaju njih je sedmero uhićeno u Kninu i prema dosad dostupnim podacima priznali su podmetanja požara kod Kistanja. Šestorica su maloljetnici, od čega ih je dvoje državljana Republike Srbije. O drugom slučaju još uvijek nema detalja, osim da je jedna osoba privedena na području Policijske uprave Zadarske.

Prema Kaznenom zakonu, a ovisno o tome kako će tužitelji kvalificirati djelo, piromani mogu očekivati kaznu do čak 15 godina zatvora.

“Ne treba se zanositi tako visokim propisanim kaznama. Toliku kaznu mogu dobiti samo ako budu osuđeni za terorističko djelo, a koliko je meni poznato nitko u Hrvatskoj nikada nije ni optužen za terorističko podmetanje požara”, kaže za Index Veljko Miljević. Najčešće se uhvaćeni u podmetanju požara optužuju za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom. Za njih je propisana kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, a ako su to učinili iz nehaja do tri godine zatvora.

“Treba uzeti u obzir i to je li požar prouzročio veliku materijalnu štetu ili je u njemu netko ozlijeđen ili poginuo. Tada kazna može ići i do deset godina zatvora”, kaže Miljević i upućuje novinara na provjeru prakse na Vrhovnom sudu. Kao i u svemu ostalome, sudska praksa je i u ovim slučajevima jako neujednačena.

Tako je piroman s Krka 2015. godine osuđen na samo godinu dana zatvora za podmetanje čak 23 požara. Branio se da je požare podmetao jer ne voli visoku travu i plaši se zmija, a vatru je podmetao da bi očistio prostor. I da može brati šparoge. Sud mu je, između ostaloga, kao olakotnu okolnost uzeo to što boluje od anksiozno-depresivnog poremećaja i što se pokajao. Ipak, dobio je samo godinu dana za podmetanje 23 požara u manje od tri mjeseca.

Trostruko više dobio je 2011. godine piroman u Koprivnici koji je na više mjesta podmetnuo požar, a njemu su kao olakotna okolnost uzete smanjene intelektualne sposobnosti. Prvotno je osuđen na četiri godine zatvora, ali Vrhovni sud je smatrao da su tri godine dovoljne da bi shvatio što je napravio.

Najveću kaznu po dostupnoj sudskoj praksi dobio je muškarac na sudu u Osijeku, punih deset godina zatvora. No kod njega se nije radilo o klasičnom podmetanju požara. Njegova namjera bila je da vatrom ubije suprugu. Zaključao je sva vrata da ona ne može pobjeći, a prije podmetanja požara iz kuće je sklonio sve ono što mu je bilo važno – ribički pribor, alat i odjeću. Zapalio je vatru u sobi, a onda odvukao suprugu u nju. Oboje supružnika u sobi su se otrovali dimom i pali u nesvijest, a iz plamteće kuće su ih izvukli susjedi. Sve se to odigravalo pred očima njihova sina, piše Index.