Pilsel: “Da nije bilo katolika ne bi bilo ustaškog pokreta, osnovan je na Kaptolu 4”

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Drago Pilsel gostovao je u N1 Studiju uživo. Komentirao je zabranu mise na Bleiburgu.

“Kad analiziramo sve propovijedi, govore Dragana ČovićaVladimira Šeksa – tu evanđelja nema. Tu ima nacionalizma. Mahom, ne uvijek. Ima i lijepih govora, biskup Mate Uzinić je imao jako dobar govor, nisu svake godine propovijedi loše.”

Dodaje da u govorima Ratka PerićaVlade Košića ili Jurja Jezerinca “evanđelja nije bilo” i da su govori bili “da se čovjek uhvati za glavu”.

“Mislim da je to gotova priča. Ako Bleiburški vod dođe položiti vijenac, možda im to mjesna austrijska vlada može dozvoliti – ali ako im vlast dozvoli parade, autobuse, pivo, kobasice, crne majice, sad imamo light varijante ‘ostaše U Hrvatskoj’, jako su inventivni ovi ustaše, zastave Herceg-Bosne – to je problem austrijske vlasti. Ako Sabor i dalje bude pokrovitelj toga, imat će problem s članicom Europske unije. Austrija, i to desna vlada u Austriji to više ne želi trpjeti”, kaže Drago Pilsel.

“Pitanje je samo kako će HBK reagirati”.

Na izjavu hvarskog biskupa Petra Palića da je poslano pismo predsjedniku austrijske biskupske konferencije u kojem traže da se odluka preispita te da se nada da će se naći rješenje, Pilsel kaže da to nema smisla.  

“Seli to u Hrvatsku i napravi to onako kako misliš da se treba u Hrvatskoj napraviti i stavi to pod kontrolu.”

Upitan kako bi se s time hipotetski nosila Slovenija, odgovara da sumnja da bi Slovenija “pristala imati vikend-ustaše na terenu u Teznom”.

Ponovno se osvrnuo na gostovanje hvarskog biskupa Petra Palića u točki na tjedan N1 televizije.

“Kad Palić kaže da se HBK distancirala od ustaštva – on ne govori istinu. Ja nisam čuo ni vidio da se HBK distancirala od Vlade Košića i Valentina Pozaića kada su rekli da ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’ treba uvesti u redovnu upotrebu oružanih snaga. Nisam čuo nikoga iz HBK da se distancirao. Ono što treba je da HBK proizvede dokument sličan Barmenskoj deklaraciju. U šest točaka njemački kršćani se distanciraju, kaju i objašnjavaju u čemu je bio problem kada su podržavali nacizam. Da nije bilo katolika, ne bi bilo ustaškog pokreta. Ustaški pokret je osnovan na Kaptolu broj 4, da se razumijemo. Masa ljudi iz Katoličke akcije, iz pokreta koje Alojzije Stepinac diže kao pomoći biskup i onda kao naslovni, kada je naslijedio Antuna Bauera – svi ti kadrovi postaju funkcioneri ustaškog pokreta. Nama treba dokumet koji će potpisati svi biskupi – kažite što je ustaštvo bilo, potpišite to.”

Pilsel je pojasnio i koja je mogućnost da umjesto biskupa misu održi obični svećenik.

“Ne može se održati misa na prostoru druge biskupije bez dozvole. I austrijska biskupska konferencija ne može poništiti odluku od prošlog petka. To je završena priča.”, prenosi N1.