Piloti i stjuardese Croatia Airlinesa idu u štrajk

U ORCA-i smatraju da je Plenković izigrao dogovor s njima i da je otišao na godišnji odmor, a da nije učinio ništa oko Croatia Airlinesa

Piloti, stjuardese i aviomehaničari Croatia Airlinesa kreću u štrajk sljedeći tjedan, doznaje Večernji list u Hrvatskom sindikatu prometnih pilota (HSPP).

Sindikat Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) sutra bi upravi hrvatske nacionalne aviokompanije trebala poslati službenu najavu štrajka, koji je već bio najavljen za 9. srpnja, no odgođen je nakon sastanka predstavnika sindikata CA s premijerom Andrejem Plenkovićem samo dva dana prije početka štrajka koji je mogao izazvati pravi kaos u zračnom prometu na početku turističke sezone. No sad bi se taj kaos mogao dogoditi u srcu turističke sezone.

U ORCA-i, naime, smatraju da je Plenković izigrao dogovor s njima i da je otišao na godišnji odmor, a da nije učinio ništa oko Croatia Airlinesa. Naime, na sastanku početkom srpnja, kako su tad priopćili iz ORCA-e, njihovi predstavnici premijeru su iznijeli probleme Croatia Airlinesa te svoje viđenje situacije u kompaniji.

Plenković je, naveli su tada, iskazao spremnost da osigura sve potrebne preduvjete za zaključivanje kolektivnog ugovora. S obzirom na dobivena jamstva na sastanku, ORCA je odgodila početak najavljenog štrajka kako bi se ti preduvjeti mogli ostvariti u razumnom roku, naveli su 6. srpnja sindikalisti. No u međuvremenu se, kažu u HSPP-u, ništa nije dogodilo.

Kolektivni pregovori koji su propali, što je i razlog pokretanja štrajka u CA, nisu ponovno počeli, a danas je održana i posljednja sjednica Vlade prije odlaska premijera i ministara na godišnji odmor, a na njezinu zatvorenom dijelu opet nije donesena odluka o novoj upravi Croatia Airlinesa.

CA još od rujna 2016. nema novu upravu, dosad su provedena tri natječaja za predsjednika i članove uprave, dva su poništena, a zadnji, iako je objavljen još u veljači ove godine, još nije zaključen, odnosno nije donesena odluka o odabiru kandidata. CA stoga vodi privremeni direktor, prvo je to bio Krešimir Kučko, a nakon njegova odlaska na privremenoj funkciji sad je Jasmin Bajić.