Picula: “Ignoriranje prisustva vehabija u BiH vodi njihovu snaženju”

FaH

Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula ocijenio je da ignoriranje prisustva vehabija i drugih radikalnih islamističkih skupina u Bosni i Hercegovini može voditi samo njihovom snaženju te predstavljati prijetnju ponajprije Bošnjacima, u razgovoru za sarajevski Dnevni Avaz od ponedjeljka.

“Minoriziranje problema vehabija i ostalih salafitskih skupina u zemlji, kojima je radikalizam zajednički nazivnik, može jedino proizvesti kontraučinak jačanja takvih skupina”, rekao je Picula koji u utorak s izaslanstvom Europskog parlamenta stiže u BiH.

On je komentirao istup europarlamentarke Marijane Petir o prijetnjama radikalnim islamističkih skupina i utjecaju Saudijske Arabije, nakon čega je primila veliki broj prijetnji i pritisaka.

Picula je naveo kako zastupnica Petir nije zaslužila medijsku hajku, nego radionalne protuargumente. Ocijenio je kako je jedino gore od predimenzioniranja toga problema, njegovo potpuno ignoriranje, što najviše šteti samim Bošnjacima.

“Naravno, neću reći ništa novo kada kažem da radikalni islamisti predstavljaju, prije svega, prijetnju bošnjačkom narodu u BiH jer se oni najžešće obračunavaju sa svima tko ne prakticira islam koji oni deformiranjem nameću”, istaknuo je SDP-ov eurozastupnik.

Dodao je kako su zabrinutosti koje stižu iz Hrvatske legitimne zbog 1000 kilometara duge granice te što “pitanje prisustva vehabija i sličnih radikalnih skupina u BiH već predugo stoji otvoreno”.

“Poznati su slučajevi imama koji su bili napadnuti od vehabija jer su odbijali propovijedati radikalni islam”, ističe Picula.