Petrov: Vlada ne želi unaprijediti demokraciju i bori se za goli opstanak na vlasti

Čelnik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov u četvrtak je na konferenciji za novinare izvijestio da je Vlada odbila prijedlog izmjena izbornog zakona njegova stranke i time poručila da ne želi unaprijediti demokraciju te da se bori za goli opstanak na vlasti.

„Vlada je naše izmjene izbornog zakona i tako dokazala da jedino njima odgovara postojeći sustav i da ne žele promjene“, rekao je Petrov, čija stranka predlaže tri preferencijska glasa na parlamentarnim izborima, elektroničko glasovanje, smanjenje broja saborskih zastupnika i usklađenje veličine izbornih jedinica.
„Vlada je danas odbila naš prijedlog da građani biraju svoje zastupnike imenom i prezimenom, i to pet dana nakon što je obrisala pod s 400 tisuća potpisa građana koji su tražili referendum na ovu istu temu. Vlada ne želi promjene, njima jedinima odgovara ovakav sustav, a sve ostalo je dimna zavjesa i performans“, istaknuo je Petrov, u nadi da će „građani zapamtiti da Vlada zapravo ne želi unaprijediti demokraciju“.
„Predložili smo tri preferencijalna glasa, ali ih je Vlada odbila, jednako kao i elektroničko glasovanje. To znači da je otpisala sve mlade koji su iselili iz Hrvatske. Odbili su i naš prijedlog da sve izborne jedinice vrijede isto, znači, ovo je Vladina borba za njihovo preživljavanje i goli opstanak na vlasti“, smatra Petrov.
Petrov nije htio komentirati jučerašnje glasovanje o Zakonu o privatizacije Ine kada su HRAST-ov Hrvoje Zekanović i NHR-ov Zlatko Hasanbegović, prema vlastitim tvrdnjama, slučajno ostali u sabornici i tako je vladajuća većina imala kvorum.

„Nemam namjeru to komentirati. Ako se vratite natrag na glasovanje o Ini i gušenju referenduma, vidjet ćete da je jedini Mosta stao protiv toga, jedino je Most odlučio zaštititi građane od ovih poteza Vlade“, poručio je Petrov.

D.Prša/H.