Petrov: Rebalans proračuna pokazuje da Vlada glavinja i da nema nikakvu strategiju

Saborski zastupnik Mosta Božo Petrov u ponedjeljak je u izjavi novinarima ustvrdio da, sudeći prema rebalansu proračuna koji je poslala u Sabor, „vidljivo da Vlada glavinja i da nema apsolutno nikakvu strategiju“.

„Kako inače objasniti da su i u ovom rebalansu koji rade rashodi veći od prihoda? Dakle, oni više troše nego što zarađuju, a to će se opet obiti o glavu apsolutno svim hrvatskim građanima. Izašli su sad s podatkom da su zaposlili na tisuće u javnoj upravi u zadnjih godinu dana, a uopće se ne govori ni o mirovinskom osiguranju ni o rasterećenju poduzetništva”, istaknuo je Petrov.

Čelnik Mosta ocijenio je da će Vlada na kraju biti upamćena po tome da je, u trenutku kada su mogli racionalizirati i uštedjeti dio sredstava i pripremiti naše gospodarstvo tako da se potakne razvoj, odlučila trošiti puno više nego što uopće u ovom trenutku zarađuje.

„Hvaliti se s rastom BDP-a od 2,8 posto dok Irska raste 9 posto, hvaliti se nekakvim navodnim razvojem gospodarstva dok smo na dnu apsolutno svih ljestvica zemalja članica Europske unije je degutantno, a to oni pokušavaju napraviti svojim PR-om. Kada podvučete crtu, Hrvatska troši više nego što zarađuje, i njihovi dugovi će na kraju biti naši dugovi“, upozorio je.

Upitao je što rade te, kako je rekao, tisuće novih uhljebljenih ako resorna ministrica kaže da tehnički i operativno Hrvatska nije spremna povući više sredstava.

„Osim toga, što reći za Vladu koja kaže da će povući određeni dio sredstava iz EU fondova, a onda povuče 2,7 milijardi eura manje? Kako im onda vjerovati na riječ da će iduće godine povući 17 milijardi eura? A najgore je što resorna ministrica kaže da tehnički i operativno nisu spremni povući više sredstava, pa što rade ove tisuće novih uhljebljenih? Oni uvijek obećavaju i najveći su populisti svih vremena“, ocijenio je čelnik Mosta.
Upitan bi li, da je u vlasti, pristao na povećanje osnovice za javne službe, što traže sindikati, Petrov je odgovorio da, kada Vlada ne bi zapošljavala bez ikakvog razloga tisuće novih, vjeruje da bi onda bilo mjesta u proračunu da se nagrade oni koji su potplaćeni, a koji u rade u državnoj i javnoj upravi.

„Na žalost, pored tisuća novih zaposlenih, što je na godišnjoj razini 200 milijuna kuna više, kako ćete pronaći novce za dizanje plaća onima koji su to i zaslužili. Trebaju se obratiti Andreju Plenkoviću i cijeloj Vladi i pitati ih zbog čega imamo 2700 novih zaposlenih“, kazao je.
Komentirajući jutrošnji istup zastupnika Željka Glasnovića koji je, među ostalim, medije nazvao moralnom tifusarima i rekao da imaju moralnu sidu, Petrov je kazao da svako omalovažavanje i vrijeđanje kako saborskih zastupnika, tako i svih drugih građana, u hrvatskom parlamentu nije dopustivo.

„Postoji jasan 238. članak Poslovnika Sabora po kojem ga je trebalo upozoriti. Vrlo lako bi se to riješilo da su prihvatili Etički kodeks koji sam predložio kao predsjednik Sabora, ali ga nisu prihvatili“, zaključio je Petrov.