Petrov o zrakoplovima: Neka Vlada javno kaže što je ugovorila

Čelnik Mosta Božo Petrov komentirao je u utorak slučaj kontroverzne kupovine borbenih zrakoplova F-16 od Izraela pozvavši Vladu da javno kaže na koji se način dogovarala i što je ugovorila.

“Tko se dogovarao? Vlada. Tko je sklapao ugovore? Vlada. Pa onda neka Vlada objasni što se nalazi u ugovorima i što se treba napraviti”, rekao je Petrov na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Poručio je da se svi politički akteri kojima je stalo do toga što će građani reći, budući da su im dali povjerenje, trebaju držati dane riječi i sklopljenog ugovora.

“Očekujem da Vlada iziđe javno i kaže na koji se način dogovarala i što je ugovorila, te neka se drži onoga što je ugovorila”, rekao je Petrov.

Prema pisanju medija, SAD je nedavno tražio da Izrael, od kojeg je Hrvatska kupila 12 borbenih zrakoplova, prihvati zadane tehničke uvjete kako bi američka strana pristala na prodaju.

Izrael je, naime, u zrakoplove kojima je proizvođač američki Locheed Martin, naknadno ugradio svoje sofisticirane elektronske sustave, a SAD traži da se ti avioni vrate u prvobitno stanje, uvjetujući time svoj pristanak na njihovu prodaju Hrvatskoj.