Povezite se

Petrinja

Petrinjski plesači nastavljaju s osvajanjem medalja

Objavljeno

-

Prvo natjecanje nakon ljetne pauze, za članove Sportskog plesnog kluba Petrinia, urodilo je plodom.

Proteklu subotu u Varaždinu održan je bodovni turnir pod nazivom „Trofej grada Varaždina 2019.“ A svoje natjecatelje, uz sportske plesne parove, Petrinjci su imali i u solo kategorijama.
Najmlađa natjecateljica Petra Baljak u starosnoj kategoriji „mlađi osnovci“ (do 9 godina starosti) i kvalitativnoj „D1“ kategoriji odličnim nastupom osvojila je prva mjesta i zlatne medalje u obje discipline: standardni i latinsko-američki plesovi.

Nešto starija natjecateljica, Elena Stanešić, u početnoj kategoriji i starosnoj kategoriji „starija mladež“, ovom prigodom imala je svoje prvo natjecanje, kojim je izvrsno „probila led“, te u obje discipline osvojila srebro.

Jedan od dva najtrofejnijih sportskih plesnih parova petrinjskog kluba, Petrinje i  Sisačko-moslavačke županije, Jakov Bjelac – Magdalena Vidas, nastavili su svoj niz osvajanja medalja osvojivši srebrne medalje u obje discipline i svoju prvu godinu (od tri) natjecanja u elitnoj starosnoj kategoriji „starija mladež“ polako privode kraju penjući se na sam vrh i u ovoj kategoriji u ovom najljepšem dvoranskom sportu.

Gospodarstvo

Petrinja: “20. Jubilarna Kestenijada”

Published

on

Pod pokroviteljstvom Grada Petrinje i u organizaciji Turističke zajednice Grada Petrinje na Trgu hrvatskih branitelja održana je tradicionalna 20. jubilarna Kestenijada pod nazivom „Festival kestena“ .

Na Kestenijadi ponuđene su brojne gastronomske ponude od pečenja kestena, pripreme knedli od šljiva i kestena, kolača i štandova s domaćim proizvodima i suvenirima te programa za djecu: Kutić tete Vesne – Čarolije jeseni. Također, birali su se najukusniji kolači od kestena, a ove godine prvo mjesto odnijela je Udruga „Đeram“ iz Dragotinaca, te ostali koji su sudjelovali u natjecanju su: slastičarnica „Divković“ i Restoran Code.

Današnji gosti u Petrinji bili su župan Varaždinske županije, Radimir Čačić i predsjednički kandidat Zoran Milanović, a dočekao ih je gradonačelnik Darinko Dumbović, zajedno su obišli štandove i kušali razne delicije današnje Kestenijade.

Gradonačelnik Dumbović je tom prigodom izrazio zadovoljstvo tradicijom Kestenijade te kazao:

„Mi kao Petrinjci koji definitivno volimo svoj kraj, svoje područje koje je bogato prirodnim bogatstvima, a to je kestenom, vodom i sa svim sadržajima koje možemo ponuditi u turističkom i gastronomskom, ali i na kraju jednom gospodarskom ponudom Grada Petrinje, gdje želimo ustvari gajiti tradiciju koja je tu autohtona. Drago mi je da danas uz ove lijepe, domaće i petrinjske, ali i hrvatske pjesme sa našim Klapama pokazali smo kako sve to dobro čuvamo što imamo. Uz nas su i mnogi OPG-ovci ustvari prijatelji Grada Petrinje koji su došli i gledajući na konkurenciji oko kestena jedna nam je ekipa u Lovranu i Opatiji gdje isto također želimo prodati proizvode naše „Zelene kuće“. Ovdje imamo i prekrasnu Hrvatsku Kostajnicu koja je također domaćin Kestenijade.

To su danas ti dani, te dane sigurno treba još nadograđivati sa ljudima koji ustvari odlučuju o sudbini ovog područja i kraja bez razlike da li to bili predsjednici, ministri, premijeri, Vlada i župani. Oni trebaju proći kroz ovo područje da vide kako ovdje živi običan čovjek, ali tu u našoj domovini. Danas sam ovdje kao domaćin i samom kandidatu za predsjedničke izbore Zoranu Milanoviću i dragom prijatelju Varaždinske županije, Radimiru Čačiću i to je ono što treba pokazati. Grad Petrinja je otvoren grad i kao gradonačelnik primit ću sve goste koji će doći i ponuditi svoje sadržaje i da vide da mi ovdje imamo svoj karakter, osobnost i ono što želimo sačuvati.“ – rekao je gradonačelnik.

Za današnji glazbeno-zabavni program zaduženi su bili Klapa Kolapljani i Tamburaški sastav Presto, Sanda i Leon Bučar i mnogi drugi.

Ucitavanje vijesti

Petrinja

Dumbović sa suradnicima u Poljskoj

Published

on

U Piotrkowu Trybunalskom u Poljskoj održana je konferencija pod nazivom „Twin Towns conference“ na kojoj je gradonačelnik grada Petrinje Darinko Dumbović sa svojim suradnicima predstavio svoj grad i djelovanje mladih u njemu.

U Piotrkowu Trybunalskom u Poljskoj održana je konferencija pod nazivom „Twin Towns conference“ na kojoj je gradonačelnik grada Petrinje Darinko Dumbović sa svojim suradnicima predstavio svoj grad i djelovanje mladih u njemu.

Na konferenciji su nazočili i predstavnici gradova iz Njemačke, Francuske, Izraela, Litve i Srbije. U sklopu konferencije prijateljskih gradova potpisan je i Sporazum o partnerstvu između Grada Petrinje i Piotrkowa Trybunalskog koji se temelji na jačanju suradnje između ova dva grada razmjenom delegacija i grupa, obavljanjem turističkih, kulturnih i sportskih razmjena te suradnje škola i razmjene iskustava.

Gradonačelnik grada Petrinje Darinko Dumbović iskazao je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom sa Piotrkowom Trybunalskim i zahvalio se gradonačelniku Krzysztofu Chojniaku i njegovim suradnicima na gostoprimstvu koje su već četiri godine za redom pružili predstavnicima Petrinje na Festivalu kulture.

Gradonačelnik Dumbović je tom prigodom kazao: „Izuzetno je važno za reći da smo 2015. godine započeli jednu kvalitetnu suradnju koja je važna za grad Petrinju gdje smo kroz kulturu i tradiciju povezali naše različitosti kao temeljne vrijednosti. Važna poveznica naše suradnje su i projekti i povlačenje sredstava iz Europskih fondova. Gospodarska suradnja je najvažnija i započeli smo je kroz sadnju kestena ovdje u Piotrkowu Trybunalskom 2015. godine. On za nas predstavlja naše bogatstvo, kao što Dalmacija ima svoju maslinu, tako mi imamo kesten. Predložit ću gradonačelniku da proširimo tu suradnju kroz sadnju većeg broja kestena ovdje u Piotrkowu.“

Bila je to prigoda da gradonačelnik Piotrkowa Trybunalskog pozove predstavnike Petrinje da i sljedeće godine sudjeluju na Festivalu kulture te izrazio zadovoljstvo mogućnošću da predstavnici njegovog grada dođu u Petrinju i predstave svoju kulturu i tradiciju.

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

Dumbović: Žinić je stranački vojnik, ne smije se suprotstaviti nuklearnom odlagalištu na Trgovskoj gori

Published

on

Dodao

saborski zastupnik i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović (Reformisti)

Petrinjska gradska vlast i ekološke udruge u četvrtak su se oštro suprotstavile odlagalištu hrvatskoga nuklearnog otpada na Trgovskoj gori na Banovini uoči konačne odluke o koja će se donijeti 30. rujna na sastanku ministara Hrvatske i Slovenije u Sloveniji.

S konferencije za novinare u Petrinji poručili su Vladi da odgovorno, argumentirano i stručno pristupi pregovorima sa Slovencima.

Zajedničko odlaganje nuklearnog otpada Nuklearne elektrane Krškog u Vrbini u Sloveniji najracionalnije je rješenje za Hrvatsku, smatraju Petrinjci.

Saborski zastupnik i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović (Reformisti).

“Politika nas ne može uvjeriti da je prijedlog o odlagalištu u Čerkezovcu dobar iako se sisačko-moslavački župan Ivo Žinić zauzima za takvo rješenje. On je stranački vojnik i nema političke snage da mu se suprotstavi i da se zauzme za svoju županiju. Svi žele nacionalne parkove, a mi bismo trebali biti nacionalno smeće. Moramo zaštititi svoj kraj jer tko bi kupio ekološki proizvod s područja na kojem je skladišten nuklearni otpad. Naš brend su ekološki proizvodi i manifestacije povezane s prirodom pa moramo biti odgovorni prema prirodi”, rekao je saborski zastupnik i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović (Reformisti).

Aktivistica i članica Stožera pokreta “NE nuklearnom otpadu” Snježana Drvodelić upozorila je kako se očekuje i odluka o odlaganju radioaktivnog otpada iz institucija jer su naša skladišta takvog otpada već puna. Istaknula je kako to ne bi smjela biti politička odluka, nego stručna. Ocijenila je da lokacija u Čerkezovcu nije dobra jer sa susjednom Bosnom i Hercegovinom nemamo međudržavni sporazum, što je obveza kod takvih projekata, a nema ni studije utjecaja odlagališta na okoliš.

Biolog Matija Bučar iz Udruge “Zrinska gora” smatra kako se područje Banovine mora afirmirati biološkim prednostima i posebnostima. Istaknuo je da bi odlagalištem u Čerkezovcu, osim ljudi, bilo ugroženo 60 endemskih biljaka, 120 vrsta ptica i drugi primjerci biljnoga i životinjskog svijeta.

Banovina se mora zaštititi zbog svojih visokih prirodnih i povijesnih vrijednosti, a odlagalište bi nas vratilo unazad, ocijenio je Bučar te najavio znanstveni skup o toj temi.

Predstavnici ekoloških udruga su najavili kako će njihovi predstavnici sudjelovati i na velikome prosvjednom skupu u Novom Gradu u Bosni i Hercegovini.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije