Petrinjski plesači finalisti Europskog prvenstva!

Sportski plesni par Juraj Bjelac – Renata Faizerakhmanova, članovi Sportskog plesnog kluba „Petrinia“ iz Petrinje, ostvarili su povijesni rezultat za hrvatski sportski ples ušavši u finale Europskog prvenstva u standardnim plesovima.
Proteklog vikenda u Bratislavi, Slovačka, održano je Europsko prvenstvo u standardnim plesovima za kategoriju starije mladeži (youth) kao i Svjetsko prvenstvo u standardnim plesovima u kategoriji mladeži (junior II) gdje su boje Hrvatske predstavljali petrinjski sportski plesni parovi.

Na Europskom prvenstvu u kategoriji starije mladeži Juraj i Renata od 57 sportskih plesnih parova, od šesnaestine finala uspješno su prošli svih pet rundi i plasirali se u finale među 6 najboljih u Europi i osvojili izvrsno 5. mjesto. Ovo je najbolji rezultat koji je ikada u povijesti hrvatskog sportskog plesa osvojio jedan plesni par. Juraj i Renata, kako su nam rekli, imali su za cilj polufinale, među 12 najboljih, jer i to bi već bio veliki i jedinstveni rezultat za Hrvatsku ali svojom izvrsnom izvedbom i prezentacijom ušli su i u finale. Pravo su iznenađenje za mnoge iz plesnog svijeta upravo iz razloga što hrvatske sportske plesne parove do ovog trena nitko u svijetu nije smatrao ozbiljnom konkurencijom.

Istog vikenda u Bratislavi je održano i Svjetsko prvenstvo u standardnim plesovima, ali za nešto mlađu kategoriju – kategoriju mladeži, gdje su opet Petrinjci kao najbolji sportski plesni par Hrvatske u toj kategoriji predstavljali svoju državu i to par Jakov Bjelac – Magdalena Vidas. Jakovu i Magdaleni bio je ovo prvi nastup na Svjetskom prvenstvu, prvo takvo iskustvo, no hrabro i samouvjereno u konkurenciji od 66 sportskih plesnih parova prošli su tri runde i došli do praga četvrtzavršnice osvojivši izvrsno 28. mjesto.

Pred ovim plesnim parovima do kraja kalendarske godine stoji još nekoliko važnih natjecanja, pa tako Jakov i Magdalena sredinom listopada putuju u Moldaviju na Svjetsko prvenstvo u kombinaciji (10 plesova), a u studenom na Svjetsko prvenstvo u latinsko američkim plesovima u Rumunjsku, dok Jurja i Renatu u prosincu očekuje još Svjetsko prvenstvo u standardnim plesovima u Latviji.