Petrinjski dani sjećanja – da se ne zaboravi !!!

Mjesec rujan za Petrinju označava puno teških obljetnica. Na dan 2. rujna 1991. dogodio se prvi otvoreni napad na grad od strane srpskog agresora, dok se 16. rujna 1991. dogodio najžešći napad na Petrinju te je stradalo najviše branitelja u jednom danu tijekom obrane grada.
Na današnji datum, 21. rujna 1991., pod jakom pješačkom vatrom u 18,30 Petrinja je pala u ruke okupacijske JNA i paravojnih postrojbi.
Obljetnica tog nemilog događaja danas je obilježena misom zadušnicom za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve u kapeli sv. Jakova u Mošćenici koju je predvodio vlč. Ceković, župnik župe Preobraženja Gospodnjeg u Petrinji.
Nakon mise zapaljene su svijeće kod spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu i poginulim u minskim poljima. Svijeće su se zapalile i kod raspela u Mošćenici te kod spomenika na mjestu pogibije pukovnika Predraga Matanovića.
Uz svoju zamjenicu dr.Viktoriju Kaleb i pročelnicu Upravnog odjela za financije, proračun i naplatu potraživanja Ivanu Kordić, vijenac je položio i svijeću zapalio i Darinko Dumbović, gradonačelnik grada Petrinje.
„Ovo je danas pijetet prema svima onima koji su na prvoj liniji fronte stvarali Domovinu, a to je bila Mošćenica gdje su mnogi hrvatski branitelji poginuli, gdje su mnogi hrvatski branitelji imali ogromne posljedice i boli i gdje su, možemo reći, mnogi ljudi, susjedi, prijatelji, doživjeli takvu tragediju kod stvaranja Domovine da je ona neopisiva. Danas, zbog svih onih koji nema, mi imamo trajnu obvezu koju moramo ispoštovati. Dalje se obvezujemo da ćemo jednim zajedničkim radom dati ogroman doprinos da se Domovinski rat nikada, ali baš nikada ne zaboravi, jer samo se jednom u životu stvara Domovina“ – istaknuo je Dumbović te dodao kako je na ovakvim obilježavanjima svake godine sve manje prisutnih te apelirao na sve institucije, posebice škole da se o ovakvim važnim datumima više uči jer su prevažni da bi se zaboravili.
Darko Dumbović, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje koja je organizator ovog obilježavanja, istaknuo je kako svake godine ponavljaju jednu važnu činjenicu koja teško pada javnosti, a to je da Petrinja nije pala u vojnom smislu, nego je po zapovjedi napuštena.
„Odali smo počast za sve one koji su 1991.godine položili život, kada je bilo najteže. Sljedeća postaja nam je bilo putno raspelo kod Poduzetničke zone. Zašto baš putno raspelo? Zato što je raspelo znak muke, trpnje, patnje, kao što je trpio i patio hrvatski narod u Domovinskom ratu od 1991.do oslobodilačke akcije Oluja. Sljedeća postaja nam je bio spomen obilježje pukovniku Predragu Matanoviću u Koloniji, koje simbolizira pobjedu i povratak u našu Petrinju i našu neovisnu i slobodnu Hrvatsku.“- zaključio je Darko Dumbović.