Petrinja: Zahvalnice za pomoć u provedbi manifestacije „Dani sjećanja 1991. – 2017.“

Članovi Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata uručili su danas zahvalnice za pomoć u provedbi manifestacije „Dani sjećanja 1991. – 2017.“ svim sudionicima.

Manifestacija „Dani sjećanja“ obilježena je ove godine 21. put, a danas su po prvi put, u Velikoj gradskoj vijećnici Grada Petrinje, na inicijativu Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje podijeljene zahvalnice za pomoć u provedbi ove manifestacije.

Darko Dumbović, predsjednik Koordinacije, rekao je zašto se došlo na ideju dodjele zahvalnica:

„Učini su zaista sve i više nego što je trebalo. I oni su dio priče, imaju sjećanja i osjećaje prema našim poginulima. Nadam se da će ovo postati jedna dobra tradicija za dalje i zahvalit ćemo svima za sve što čine, a ne moraju. Ove godine smo dali zahvalnice jer smatramo da smo došli na razinu gdje imamo jako puno vanjskih suradnika, a to su prijatelji, naši suborci koji puno toga učine i nama se olakša, a bude dostojanstveno pa to je najmanje što se može učiniti prema njima i još jednom im iskreno hvala.“

Zahvalnicu je dobio i Grad Petrinja, a preuzeli su je zamjenici gradonačelnika Viktorija Kaleb i Branimir Bešlić, koji potom rekao:

„Kao i svake godine već tradicionalno mi u Petrinji obilježavamo Dane sjećanja, sjećanja na deveti mjesec 1991. kada su se u Petrinji dogodila zlodjela, a to obilježavamo svake godine na dostojanstven način. Počevši, što mene osobno uvijek impresionira, a to je puna crkva na misi za pokojne hrvatske branitelje, zatim hodnja do spomenika poginulim braniteljima i tamo je jedan prigodan program.

Ako ste jučer možda gledali televiziju imali ste prilike vidjeti film Boj za Farkašić, koji u prvom dijelu govori o Petrinji i gdje su prvi put pokazane snimke koje do sada nisu bile za vidjeti. Oni mladi naraštaji i koji nisu bili u Petrinji mogli su vidjeti što se u Petrinji događalo. Vidjeli su zapravo jedno ružno vrijeme, koje je hvala Bogu iza nas, ali evo bili smo dosta dugo u nekoj medijskoj blokadi i dosta dugo vremena se Petrinja nije spominjala, a dala je jako puno. Tako da mi je doista drago da je i taj film jučer bio prezentiran u elitnom terminu.

Isto tako po toj legendarnoj bitci u Farkašiću proglašen je Dan hrvatskih branitelja Sisačko – moslavačke županije i to se obilježava 18. listopada, dakle za tri dana smo mi u Farkašiću da dostojno obilježimo taj dan.

Svi mi skupa, na čelu s Koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata na neki način dižemo tu Petrinju i dajemo joj ono mjesto koje ona treba značit u novoj hrvatskoj povijesti u vrijeme Domovinskog rata kada se ova zemlja branila, moram reći da smo puno toga pretrpili i to se sad tek na neki način otkriva i nadam se da će država imati više sluha za ove krajeve kao što je Petrinja.“

Zahvalnice su, također, već ranije uručene i Tomi Medvedu, ministru hrvatskih branitelja i članicama udruge Žene u Domovinskom ratu Zadar.