Mošćenica: Otkrivena spomen ploča poginulim braniteljima 120. brigade “Ban Toma Bakač”

U sklopu obilježavanja 28. obljetnice formiranja 120. brigade Hrvatske vojske „Ban Toma Bakač“ na Trgu hrvatskih braniteljica u Mošćenici, na zgradi Mjesnog odbora, u spomen na sve poginule pripadnike 120. brigade otkrivena je spomen ploča za sve poginule pripadnike brigade koji su branili Mošćenicu u Domovinskom ratu.

Spomen ploču otkrili su Barbara Pažur i Dejan Živčić, djeca poginulih pripadnika brigade.

Na spomen ploči je pet imena: Jadranka Kalinića, Josipa Pažura, Ivice Pijanića, Josipa Skrbina i Željka Živčića, pripadnika 120. brigade HV „Ban Toma Bakač“ koji su branili i obranili Mošćenicu u Domovinskom ratu. Riječ je o brigadi koja je dala iznimno veliki doprinos u obrani Hrvatske, podsjetio je brigadni general Hrvatske vojske u miru Vlado Hodalj, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 120.brigade Hrvatske vojske „Ban Toma Bakač“:

“27 pripadnika 120. brigade je poginulo u Domovinskom ratu, od toga 14 u Mošćenici ili u vezi s Mošćenicom. Bataljun koji je tu bio cijelo vrijeme rata od 2. rujna podnio je najveće ratne gubitke u brigadi. Udruga veterana Domovinskog rata 120.brigade svake godine na primjeren način obilježava dan brigade, prisjeća se svojih poginulih pripadnika, a između ostaloga objavili smo monografiju brigade, Grad Sisak nam je dodijelio ime jednoga trga, otkrili smo spomen ploču u Selima, evo danas otkrivamo spomen ploču poginulim braniteljima u Mošćenici i moram reći da smo mi u osnovi zadovoljni kako se zajednica odnosi prema nama, Sisačko-moslavačka županija, Grad Sisak i Grad Petrinja“.

Podršku postavljanju spomen ploče dao je i gradonačelnik Grada Petrinje i saborski zastupnik Darinko Dumbović.

„Danas u Mošćenici ne možemo biti ravnodušni, danas u Mošćenici možemo biti samo ponosni i danas sam ovdje iz poštovanja prema vama, prema svima onima kojih danas nema, prema onima koji su utkali prije svega, što je izuzetno važno, svoje živote za stvaranje domovine Hrvatske. Ova ploča i ovi spomenici ostaju vječiti simboli onoga što smo prošli u Domovinskom ratu. Svi vi ovdje koji ste nazočni, sa mnogima sam se viđao ovdje 1991.godine i to je jedna od najvećih zajedničkih kvaliteta i zajedničkog stvaranja domovine Hrvatske. Ovdje smo mi stvarali domovinu Hrvatsku“, poručio je Dumbović te dodao kako je upravo na ovom mjestu sve bogatstvo onoga što su zajednički proživjeli u tim ratnim danima.”