Petrinja treći grad u županiji sa statusom “Grad prijatelj djece”

„Presretan sam da od danas naš grad krasi ova ploča“ – rekao je Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje, prilikom postavljanja prve ploče „Grad Petrinja prijatelj djece“ u zgradi Gradske uprave.

Ova ploča rezultat je prestižnog priznanja koje je Grad Petrinja jučer dobio u Zagrebu, a o istom gradonačelnik Dumbović je naglasio:

„To je potvrda da sve što smo radili i što radimo, a i što ćemo raditi dalje, činimo kako bi našim mališanima osigurali sretno djetinjstvo, jer djetinjstvo je priprema za cijeli život! Putujući Lijepom našom na ulazu u neke gradove ili općine nailazio sam na ploču na kojoj piše: Grad – prijatelj djece i na podlozi je dječji crtež!

Uvijek mi je bilo nekako žao što Petrinja nije među njima i prije dvije godine rekao sam svojim suradnicima da je došlo vrijeme da se i mi pokrenemo u tom smjeru i danas sam presretan! Presretan sam da od danas naš grad krasi ova ploča, a vrlo brzo će na svim ulazima u grad stajati takve ploče.

Lijepo je nakon završenog posla pokazati rezultat. Rezultat je to svega što smo protekle dvije godine intenzivno radili kako bi pokazali i predstavili što sve naš grad čini za svoju djecu, ali i što planiramo dalje. Nije nam bio cilj samo dobiti naslov Grad – prijatelj djece, nego nas je vodila velika želja i potreba da naš grad učinimo mjestom ugodnog i lijepog života svih građana, a posebno djece i mladih.

Grad Petrinja tijekom dvije godine uložio je 12 milijuna kuna pripremajući se za status Grada – prijatelja djece. Javnost treba znati da je Dječji vrtić sam 5 milijuna kuna. Javnost treba znati da je kino dvorana bila 800 tisuća kuna. Javnost treba znati da smo četiri puta platili skoro milijun kuna klizalište, da smo uredili pet – šest dječjih igrališta, da smo samo od Zagreba, na čemu sam jučer zahvalio, dobili tri igrališta i da su sva ta igrališta koja smo napravili nekih milijun i pol, skoro dva milijuna kuna. Tu je i sufinanciranje školske kuhinje, dnevnog boravaka, prijevoza do bazena na školu plivanja i dr.

Ušli smo u veliku obitelj gradova i općina, njih 67 koje nose ovu titulu! Od toga je 49 gradova i 18 općina i uz nas u našoj županiji samo još Sisak i Kutina od 19 jedinica lokalne samouprave. Naš zadatak je pomoći svima na tom istom putu jer djeca su najvažnija.

Neka ovaj dan bude zapisan u povijesti našeg grada, jer ovo i jest nešto što će biti upisano kao jedan veliki korak za našu djecu i naš grad.. Pred nama je još puno posla, jer na ovome ne smijemo stati. Naša igrališta, klizalište, kino, vrtić, bebin fond, izdvajanja iz proračuna za našu djecu, samo su dio ove lijepe petrinjske priče. Na sve to moramo biti jako ponosni i čestitam svima koji su radili na ovom projektu, a veliki dio uglavnom je bio volonterski.

Ova ploča koju smo postavili zahvala je svima koji su sudjelovali u stjecanju statusa, ali i obveza da treba nastaviti raditi i dalje na podizanju standarda života naše djece. Ne možemo ostati na dosad učinjenom. Mi u našem Intervencijskom planu imamo predviđena multifunkcionalna igrališta, atletsku stazu, šetnicu i druge sadržaje koji su vezani za djecu i mlade.

U planu je i svlačionica na sportskom igralištu u Koloniji, dječji vrtić u Češkom selu i naravno, sportska dvorana. Kad još to napravimo, moći ćemo reći da smo super grad prijatelj djece.”
Osim danas postavljene ploče, nekoliko ploča s natpisom „Grad Petrinja – prijatelj djece“, bit će uskoro postavljeno i na ulazima u grad, vjerojatno na blagdan sv. Nikole.

Dobivanjem statusa Grada – prijatelja djece, ne prestaje provedba tog dugoročnog programa. Naprotiv, postignuti naziv obvezuje lokalne zajednice da i dalje povećavaju standarde dobrog socijalnog, gospodarskog, zdravog, ekološkog, obrazovnog i kulturnog mjesta za život sve djece, stvarajući sigurno i poticajno okruženje za njihov rast i razvoj.