PETRINJA: Svečano otvoren vidikovac na Hrastovačkoj gori

Projekt „Izgradnja vidikovca Hrastovačkoj gori“ prvi je završeni projekt iz programa Intervencijskog plana, koji provode Ministarstvo regionalnoga razvoja i EU fondova (MRRFEU) i Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava (MRMS).

Svečanom otvorenja uz brojne posjetitelje prisustvovao je i gradonačelnik Darinko Dumbović koji je ovom prilikom istaknuo:


„Dobra vijest daleko se čuje i neka ovo bude dobra vijest kao inspiracija gdje možemo reći da smo zadovoljni zato što smo se popeli na našu piramidu, odnosno petrinjski vidikovac koji je kroz povijest pokazao da ono ima svoje mjesto. Kad pogledamo zadnjih 155 godina, odnosno još 1864. godine piramida se napravila da bi bila jedna dobra, kvalitetna i gospodarska priča koja je zaokružila kako napraviti određene azimute, to jest kako obilježiti prostor kao geodezijski prostor. 
Kad pogledamo uz naš planinarski dom Matije Filjaka planinare i sve udruge koje dolaze ovdje kroz Turističku zajednicu i Grad Petrinju da bi bili ljubitelji prirode da bi oplemenili ovdje sadržaje i da bi dali nadgradnju života. Ovo je spoj i kulture i tradicije i turizma i svega onoga što moramo nositi kao kap vode na dlanu.
Zahvaljujem se gospođi Zlati Jajčinović koja je bila voditelj tima od prvog trenutka i koja je dala do znanja da ćemo ovaj projekt završiti na vrijeme i s točno onim programima koje smo zacrtali u Intervencijskom planu.


Maloprije smo se popeli ovdje i netko je rekao kako se vidi Zagreb i zato ja dajem poruku odavde da bi bilo dobro da i Zagreb vidi nas ovdje. Točno na ovim prostorima, na Hrastovičkoj gori se stvarala Domovina i ovaj Vidikovac je jedna vrsta spomenika, spomenika cijeloj Hrvatskoj gdje smo se borili i uvijek u ove Dane siječanja i Dane Domovinske zahvalnosti svega onoga što slavimo kroz noviju povijest da se uvijek prisjetimo naših poginulih hrvatskih branitelja. S ovog Vidikovca našim braniteljima možemo dati poruku da Hrvatska nije uzaludno napravljena i da radimo dobre temelje za bolju budućnost svih građana.“

Voditeljica projekta Zlata Jajčinović ističe kako je projekt završen u ugovorenim rokovima jer su dobili produžetak roka za tri mjeseca zbog opravdanih okolnosti te je rok bio do 31. srpnja.
„Projekt je u financijskim kabaretima, onako kako smo ugovorili, 1.079.000 kuna. Planirano je da se građevina Vidikovac preda na upravljanje Poslovnim zonama Petrinja, tvrtka u vlasništvu Grada Petrinje, a samim time objekt će se koristiti za dodatne usluge ugostitelja i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstvenika koji će moći pružati svoje usluge ovdje na ovoj lokaciji.“ – zaključila Zlata Jajčinović.