Petrinja se poklonila žrtvi Vukovara i Škabrnje

Po prvi puta u organizaciji Grada Petrinje i gradonačelnika Darinka Dumbovića na Gradskom groblju Sv. Benedikta kod Središnjeg križa s puno tuge, ali i ponosa i pijeteta prema svim žrtvama danas je obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.
Počast je odana paljenjem svijeća, a položili su ih roditelji i djeca poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici braniteljskih udruga, Grada Petrinje predvođeni gradonačelnikom Darinkom Dumboviće, Gradskog vijeća te političke stranake, kao i predstavnici Vijeća bošnjačke i srpske nacionalne manjine.
Svijeće su zapaljene i kod Spomenika hrvatskim braniteljima u Mošćenici kao i u Koloniji u Vukovarskoj ulici.
„Bio je to pakao koji je donesao agresor i koji je pokazao sve ono što se nije trebalo pokazati u civilizacijskom smislu riječi i života. Kada pogledamo tu našu prošlost, onda znamo da postoje samo jedni ljudi koji su iznijeli teret Domovinskog rata, a to su hrvatski branitelji. Hrvatski branitelji su ti koji i danas imaju pravo da sve ono što je istina o Domovinskom ratu kažu i pokažu, jer su to nosili na svojim leđima, to su nosili sa svojom žrtvom, to su nosili sa svojim dijelovima tijela. Uz njih postoje i obitelji poginulih hrvatskih branitelja koji će vječito imati u sebi ta sjećanja.
Nikada, ali baš nikada ne smijemo zaboraviti uz Vukovar ni Petrinju. Petrinja je grad koji je nastradao i koji je u Domovinskom ratu platio ogromnu, veliku cijenu i tu cijenu moramo reći svima na glas. Tu treba biti određeno poštovanje. Postavlja se pitanje svih nas i svakog od nas, 1991.godine, tada sam imao 35 godina, i dobro se sjećam Vukovara i Petrinje, dobro se sjećam svega onoga kada smo stvarali domovinu. Da li smo mogli napraviti više za Vukovar? Ja mislim da smo mogli napraviti više.
Ni jedan političar nema to pravo da kaže ja sam je stvarao. Stvarale su te žrtve, naši najbliži. Ponekad, smo bili u Vukovaru i Petrinji broj, broj za pregovore da bi se stvorila domovina i to je istina. Svi mlađi koji to nisu proživjeli i koji tu nisu bili i vidjeli, mogu si misliti što žele. Ali povijesne činjenice koje smo mi preživjeli, koje smo možda ostavljeni ponekad napušteni na ovom području, nažalost, ostat ćemo i danas. Nakon 29 godina, i Vukovar i Petrinja i Knin i Glina i Sunja i Hrvatska Kostajnica, osjećaju se napušteno. Od koga? Od domovine. Tko ju stvarao? Mi. Neka joj je sretno“, dodao je Dumbović.
„Ono što možemo reći da danas Petrinja živi slobodno, živi slobodno i uz određenu toleranciju i mir te zajedništvo koje trebamo promovirati bez razlike na različitosti u bilo kojem obliku. To je bogatstvo grada Petrinje. Danas se ovdje pokazalo da kod križa su došle i nacionalne manjine gdje im se ja posebno zahvaljujem.
To je dio kulture, baštinjenja svega što moramo imati svi skupa prema svim žrtvama iz Domovinskog rata, to jest, života koji u budućnosti mora dati poruku ljubavi i mira“, zaključio je Dumbović.