Darinko Dumbović/Izvor: Nacionalno

Gradonačelniku Darinku Dumboviću priklonila se nova većina od 14 vijećnika.

Nije prošlo ni deset dana nakon rezultata izbora za Europski parlament, a u gradu Petrinji pušu neki novi politički vjetrovi. Očito je da su izbori za EU parlament uzdrmali redove HDZ-a na nacionalnoj razini, no najočitiji “tektonski” pomaci dogodili su se u Petrinji gdje su HDZ ostavili koalicijski partneri – HSP, HKS i HSP AS.

Naime, troje vijećnika tih triju stranaka prešlo je u Gradskom vijeću u utorak na stranu gradonačelnika Darinka Dumbovića koji tako po prvi put od lokalnih izbora u svibnju 2017. ima većinu u Vijeću.

Treba spomenuti da je do sada tu većinu činilo 10 vijećnika HDZ-ove koalicije te pridruženi vijećnici Mosta, HNS-a i nezavisni, a od sada je nova većina od 14 vijećnika priklonjena gradonačelniku Darinku Dumboviću.

Da bi politički potpop bio još “bolniji” HDZ je napustio i HNS-ov vijećnik Nenad Radošević, koji je jedan od 14 potpisnika zahtjeva za smjenom aktualne HDZ-ove predsjednice Vijeća Magdalene Komes.

Izvori bliski Nacionalno.hr kažu da ni još uvijek aktuelnu predsjednicu Magdalenu Komes ne čeka svjetla politička budućnost jer je najvjerovatnija i njena smjena na idućoj sjednici Gradskog vijeća.

Pretpostavke i političke analize govore da bi njezino mjesto trebao (pre)uzeti upravo HNS-ov Radošević koji je do sada bio potpredsjednik Vijeća, koji je tu dužnost obnašao u dogovoru s HDZ-om. No, kako je u utorak Radošević dao ostavku na potpredsjedničko mjesto u Vijeću, a za potpredsjednike je nova većina izabrala HSS-ovu Ljubicu Sodić te Miljenka Bušića, bivšeg člana HSP AS a danas nezavisnog vijećnika, izabranog s HDZ-ove koalicijske liste u Vijeće. U oporbi su od svih stranaka ostali samo HDZ sa sedam vijećnika i MOST s jednim vijećnikom, koji je izgubio poziciju potpredsjednika Vijeća.

Kako protumačiti činjenicu da HDZ-ovu koaliciju napušta trojica vijećnika izabranih s njihove liste, i to desetak dana nakon dobrih rezultata desnih lista na izborima za Europski parlament ???

Čelnik petrinjskog HDZ-a Mihael Jurić, kao što se moglo i očekivati, protumačio je to, a što mu je drugo preostalo nego da kaže, da je riječ o političkoj trgovini.

„HDZ je na ovim izborima pobijedio u Petrinji, a gradonačelnik izgubio i ovo je osveta za taj njegov poraz na izborima, a ne neka naša slabost. Vijećnik HSP-a Pejo Trgovčević je već imenovan za predsjednika Nadzornog odbora Komunalca pa je jasno da je riječ o političkoj trgovini. Razvijalo se to već duže vremena, sada se samo realiziralo.“ – rekao nam je Jurić.

Gradonačelnik Darinko Dumbović, inače jedini saborski zastupnik koji je izabran direktno s liste stranke Milana Bandića u Sabor, kao predstavnik Reformista, rezolutno odbacuje tezu o političkoj trgovini.

„Vidljivo je u zahtjevu 14 vijećnika da se traži smjena predsjednice Vijeća Magdalene Komes, jer su vijećnici duže vremena nezadovoljni načinom vođenja sjednica i cijelom situacijom koja se događa u Vijeću. Vidne su brojne poteškoće u funkcioniranju Vijeća, a pokazalo se u utorak kako se s novom većinom odluke donose efikasnije što može samo koristiti Petrinji.“ – rekao je gradonačelnik Darinko Dumbović.

D.Prša