Petrinja: Prva u Hrvatskoj javna rasprava o novom Zakonu o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji

Izvor: PS portal

U maloj dvorani Hrvatskog doma u Petrinji zbog izuzetnog zanimanja javna tribina o novom Zakonu o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji morala je biti održana u velikoj koncertnoj dvorani.

Javnoj tribini o novom Zakonu o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji koja je održana u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje nazočio je Ivica Akmadža, načelnik Sektora za upravno-pravne poslove Ministarstva hrvatskih branitelja koji je nazočnima približio nove odredbe zakona.

Kazao je kako je ovo prvi izravni masovni skup u Hrvatskoj, a uz branitelje iz Petrinje nazočili su brojni zainteresirani sudionici Domovinskog rata iz cijele Banovine, Siska i Moslavine. Tribinu je otvorio predsjednik Koordinacije Darko Dumbović, a pozdravila i zamjenica gradonačelnika Petrinje Viktorija Kaleb.

Zakon je stupio na snagu 14. prosinca 2017., a sa svih 18 pravilnika o provedbi i jednom uredbom, koji se sada donose, primjenjivat će se od 1. siječnja 2019.

Ivan Akmadža je iznio osnovne dijelove i najvažnija prava koja ostvaruju hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji, a prvi put u mirovinskom reguliranju i pripadnici HVO.

Nakon sinoćnje rasprave u Petrinji, sada će se po Hrvatskoj održavati slične tribine, a s propisima i detaljima novog Zakona, svaki branitelj pojedinačno može se osobno upoznati i prava rješavati u uredima za obranu po mjestu stanovanja, piše Ps portal. (A.P.)