Petrinja primjer drugima: Konstantna dezinfekcija užeg centra grada

????????????????????????????????????

Vatrogasci JVP Petrinja konstantno obavljaju poslove na dezinficiranju užeg centra grada.

Dezinfekcija otopinom izosana  obavljala se  mlaznicama s kamiona te ručnim mlaznicama kojima  se se tretirali nogostupi. Stožer civilne zaštite Grada Petrinje održao je nakon toga tiskovnu konferenciju. Gradonačelnik je naglasio da želi dobru komunikaciju i izvještavanje građana Petrinje o svemu što se u Gradu radi. Istaknuo je kako institucije trebaju dobro pratiti osobe kojima je izrečena mjera samoizolacije kako bi se spriječilo širenje virusa i kako bi iz ove situacije izašli kao pobjednici.

 Građanima Petrinje obratio i Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije koji je istaknuo kako je najbolji način da se širenje virusa suzbije pridržavanje uputa koje daje nacionalni stožer civilne zaštite te osobna higijena. „Na području županije imamo 13 osoba koje boluju od COVID-19 i 110 njihovih bliskih  kontakata koji su u samoizolaciji koje moramo  pratiti. Apeliram na sve da se mjere samoizolacije poštuju i dosljedno provode. Virus se širi onoliko koliko ljudi olako shvaćaju upute i ne drže se preporuka. Zato je na nama zadaća da dosljedno poštujemo sve upute i ostanemo kod kuće. “ – istaknuo je Brkić. Pohvalio je ovaj rad na komunalnoj higijeni te još jednom naglasio potrebu održavanja osobne higijene i mokrog čišćenja prostora u kojem boravimo kako bi se što bolje zaštitili.

Miroslav Tonec , načelnik Policijske postaje Petrinja i član Stožera rekao je kako oni postupaju po uputama Stožera za civilnu zaštitu RH.

„Radimo i nadzor kod osoba kojima je određena samoizolacija. Na našem području se radi o 136 osoba. U dva slučaja je bilo kršenja o čemu smo izvijestili sanitarnu inspekciju koja je po tome postupala. Imali smo jedno kršenje otvorenog ugostiteljskog objekta koje je u startu riješeno.“ 

Dodao je da policija na tim poslovima radi 24 sata, a budući da se po  preporukama administrativno osoblje rotira, moli građane za strpljenje te naglasio da nitko neće biti kažnjen ako ne produži osobnu iskaznicu  ili vozačku dozvolu  u roku jer su objektivno trenutno takve okolnosti.