Petrinja: Potpisan ugovor za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda vrijedan 65 mil. kn

Izvor: portal53.hr

Ugovor za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) aglomeracije Petrinja i pristupnih cesta potpisali su danas u Velikoj vijećnici Grada Petrinje Zoran Zechner, direktor Privrede d.o.o. i predstavnik zajednice ponuditelja Martin Atzwanger. 


Izgradnja UPOV-a je dio EU projekta „Poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Petrinja“.

Zajednicu ponuditelja čine talijanska firma Atzwanger SpA Bolzano; Elektrocentar Petek d.o.o. iz Ivanić Grada; Petrol prom d.o.o. iz Petrinje te Eko – loko d.o.o. iz Slovenije.

Vrijednost ugovorenih radova je 65.309.710,00 kuna s PDV-om. Predviđeno trajanje radova je 2,5 godine – od toga 1,5 godina se odnosi na izgradnju i projektiranje + 1 godina probnog rada.

Izgradnjom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda kapaciteta 24 000 ES, III stupanj pročišćavanja, pročistiti će se sve prikupljene otpadne vode javnog sustava odvodnje aglomeracije Petrinja odnosno stanovništva i privrednih subjekata, kao i prikupljene otpadne vode iz septičkih jama. Na taj način postiže se usklađivanje s Direktivom o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda  u svrhu postizanja i očuvanje dobrog stanja voda što je obveza preuzeta prilikom ulaska RH u Europsku uniju.

Potpisnicima i gostima ove svečanosti, uvodno se obratio saborski zastupnik i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović. Podsjetio je kako je komunalna infrastruktura u Petrinji stara više od stotinu godina, a velik dio te infrastrukture bio je devastiran u Domovinskom ratu.

„Infrastruktura je po meni nešto osnovno što moramo napraviti. Stara je više od sto godina, a kada „starac“ od 100 godina nema dobre „žile“ i kad moramo promijeniti kompletno više od 135 kilometara tog „krvotoka“ to je izuzetno zahtjevan i težak posao. On ima jednu određenu proceduru, ima svoje tehnološke napretke. Smatram da s ovim pročistačem od 65 milijuna kuna dajemo još jedan doprinos našoj „Aglomeraciji“ koja će biti „točka na i“ koja može dati sadržajno dobru garanciju boljeg standarda života svih građana koji to zaslužuju.“

Izvođače radova pozvao je da posao završe u roku, kako bi im Petrinja bila dobra referenca i za neke buduće poslove.

„Trebamo se zapitati kako da uz dobro posložene operativne poslove, završimo posao na vrijeme. Prolazimo kroz jednu određenu krizu, krizu i ljudstva i radne snage što možda ponekad mijenja i sliku Europskih fondova i realizacije radova. Moja poruka je – poštujem vas sve, ali želim u ime građana grada Petrinje da dobro izvršimo te poslove, da ih još bolje nadziremo i da tu kvalitetu koju donosimo iz europskih novaca opravdamo, a znamo da je to izuzetno zahtjevno i da to ima na kraju svoju cijenu. Nastojat ću kao gradonačelnik da tu cijenu što manje plati Grad Petrinja i da pokušamo vidjeti što možemo napraviti da dođemo do konačnog cilja“, rekao je Dumbović.

„Danas je poseban dan, dan u kojem dijelimo zadovoljstvo svih nas i svakoga od nas koji su dali ogroman doprinos kako i na koji način stvoriti bolje uvjete života na području koje definitivno trajno zaostaje u razvoju i znamo da smo na neki način ovdje, u ovom dijelu Republike Hrvatske među prvima koji povlačimo ogromna sredstva , sredstva koja dolaze iz Europske unije i u koordinaciji s Hrvatskim vodama, s resornim Ministarstvom, s Vladom RH, s komunalnim poduzećem „Privreda“, ali možemo reći i s nadzorom i s izvođačima radimo nešto što je najzahtjevnije“, rekao je Dumbović.

U ime Zajednice ponuditelja, obratio se Martin Atzwanger:

„Ovo je za nas vrlo važan dan u trenutku kad potpisujemo dobiveni posao za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u gradu Petrinji. Svjesni smo velike odgovornosti koja je na nama, ali isto tako i mogućnosti gdje ćemo sa svojim najboljim sposobnostima, znanjima i radom dokazati da će ono što ćemo napraviti biti zadovoljavajuće i u okviru rokova“.

„Nadam se uspjehu i odlučnosti u završetku posla“, rekao je u ime drugog potpisnika – petrinjske „Privrede“ d.o.o. , njezin direktor Zoran Zechner.

„Ovo je zaključni događaj kada se na već 80 posto rekonstruiranu i uređenu mrežu, u trećoj godini izgradnje na području grada Petrinje, ugovara finalizacija i uređaj za pročišćavanje koji će sa svojim trećim stupnjem zadovoljiti sve standarde zaštite recipijenata kako rijeke Kupe, tako i cijelog dijela sliva, što je i jedna od obaveza koje je Republika Hrvatska potpisala prilikom pristupanja Europskoj uniji. Drago mi je reći da Petrinja u dobroj mjeri prednjači u ispunjenju te obveze i da smo u mnogim elementima i primjer.

U tome naravno nismo sami. Imamo podršku i računamo na tu podršku u završetku ovog projekta, zajedno sa svim partnerima i sudionicima, sve na dobrobit kako građana Petrinje, tako i svih koji žive nizvodno, jer i mi živimo od nekoga nizvodno“ , rekao je Zechner.

Na svečanosti potpisivanja ugovora u Petrinji bili su i predstavnici Hrvatskih voda, predvođeni generalnim direktorom Zoranom Đurokovićem.

„Drago mi je što su i Hrvatske vode mogle dati svoj doprinos u pripremi i realizaciji kako ovog, tako i ukupnog projekta Aglomeracije Petrinja. Od dodijeljenih sredstava prešli smo 50 i nešto posto realizacije, što je dobro. Kako je gospodin gradonačelnik rekao, trebalo je stvarno raskopati ulica i ulica. „Napali“ smo više od 130 kilometara – od toga 59 kilometara vodoopskrbnih cjevovoda, 73 kilometara sustava odvodnje. Tu je i 17 crpnih stanica, dvije vodospreme, tu je NUS, tu je nabavka opreme i evo, kao jedna, rekao bih, „kruna“ svega ovoga je uređaj za pročišćavanje otpadnih voda od 24 000 ES (ekvivalent stanovnika), III. stupnja, za koji se danas potpisuje ugovor.

Ponešto kasnimo, ali s obzirom na zahtjevnost svega ovoga i na te brojne kilometre, sve ćemo to što je najbitnije, uspjeti okončati unutar ovog programskog razdoblja“, rekao je Đuroković, podsjetivši kako se čitav projekt Aglomeracije financira uglavnom europskim sredstvima.

„Znači, ukupno od Europske unije, treba ponovno reći, gotovo 250 milijun kuna je bespovratnih sredstava, 100 milijuna kuna je nacionalna komponenta, a drago nam je da zapravo tek nešto malo manje od 4 posto tog iznosa snosi jedinica lokalne samouprave.

Rekao bih, na dobrom ste putu. Muka mora biti. Projekti građevinski se rade pod vedrim nebom, rade se u ulicama gradova, grade se u zemlji. Puno tih muka koje su prošli sudionici u gradnji dosad je uspješno i riješeno, tako da mislim da, zajedno s ovim uređajem, ipak sve ide prema jednom sretnom i lijepim završetku – rekao je generalni direktor Hrvatskih voda.

Sretan završetak projekta poželjela je i Elizabeta Kos, zamjenica ministra zaštite okoliša i energetike.

„Od početka pratim ovaj projekt. U ovoj smo kući bili i na potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. To je zaista hvalevrijedan projekt i mogu vam reći – nije jedan od prvih projekata, nego baš je prvi projekt u Operativnom programu Konkurentnost i kohezija. Zaista zahvaljujem svima – gradonačelniku i saborskom zastupniku, kolegama iz Hrvatskih voda, prijašnjim i sadašnjim djelatnicima Privrede bez kojih zaista ne bi bilo ovako dobrog projekta i ne bi bilo ovako dobre realizacije.

Aktivnosti na ovome projektu, što se tiče samih potpisivanja ugovora, potpisivanjem ovog zadnjeg ugovora su završene. Naravno, slijede građevinski radovi koji su jako zahtjevni, ali s obzirom na ovaj respektabilni konzorcij koji je danas ovdje predstavljen, mislim da će to sve ići svojim tijekom“.

Zadovoljstvo što će u ovom poslu sudjelovati i jedna talijanska tvrtka, izrazio je gospodarski i trgovinski ataše pri Veleposlanstvu Republike Italije u Republici Hrvatskoj, Gianluca Di Felice.

„Ponosni smo što će talijanska tvrtka Atzwanger SpA doprinijeti svojim znanjem ovom važnom EU projektu i što će ovaj ugovor koji će danas biti potpisan označiti sljedeći korak u gospodarskom povezivanju Hrvatske i Italije“, rekao je di Felice, podsjetivši kako je Italija jedan od vodećih hrvatskih partnera u bilateralnoj trgovinskoj razmjeni i investicijama“, rekao je Di Felice danas u Petrinji.

D.Prša/053