Povezite se

Gospodarstvo

Petrinja: Potpisan ugovor za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda vrijedan 65 mil. kn

Objavljeno

-

Ugovor za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) aglomeracije Petrinja i pristupnih cesta potpisali su danas u Velikoj vijećnici Grada Petrinje Zoran Zechner, direktor Privrede d.o.o. i predstavnik zajednice ponuditelja Martin Atzwanger. 


Izgradnja UPOV-a je dio EU projekta „Poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Petrinja“.

Zajednicu ponuditelja čine talijanska firma Atzwanger SpA Bolzano; Elektrocentar Petek d.o.o. iz Ivanić Grada; Petrol prom d.o.o. iz Petrinje te Eko – loko d.o.o. iz Slovenije.

Vrijednost ugovorenih radova je 65.309.710,00 kuna s PDV-om. Predviđeno trajanje radova je 2,5 godine – od toga 1,5 godina se odnosi na izgradnju i projektiranje + 1 godina probnog rada.

Izgradnjom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda kapaciteta 24 000 ES, III stupanj pročišćavanja, pročistiti će se sve prikupljene otpadne vode javnog sustava odvodnje aglomeracije Petrinja odnosno stanovništva i privrednih subjekata, kao i prikupljene otpadne vode iz septičkih jama. Na taj način postiže se usklađivanje s Direktivom o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda  u svrhu postizanja i očuvanje dobrog stanja voda što je obveza preuzeta prilikom ulaska RH u Europsku uniju.

Potpisnicima i gostima ove svečanosti, uvodno se obratio saborski zastupnik i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović. Podsjetio je kako je komunalna infrastruktura u Petrinji stara više od stotinu godina, a velik dio te infrastrukture bio je devastiran u Domovinskom ratu.

„Infrastruktura je po meni nešto osnovno što moramo napraviti. Stara je više od sto godina, a kada „starac“ od 100 godina nema dobre „žile“ i kad moramo promijeniti kompletno više od 135 kilometara tog „krvotoka“ to je izuzetno zahtjevan i težak posao. On ima jednu određenu proceduru, ima svoje tehnološke napretke. Smatram da s ovim pročistačem od 65 milijuna kuna dajemo još jedan doprinos našoj „Aglomeraciji“ koja će biti „točka na i“ koja može dati sadržajno dobru garanciju boljeg standarda života svih građana koji to zaslužuju.“

Izvođače radova pozvao je da posao završe u roku, kako bi im Petrinja bila dobra referenca i za neke buduće poslove.

„Trebamo se zapitati kako da uz dobro posložene operativne poslove, završimo posao na vrijeme. Prolazimo kroz jednu određenu krizu, krizu i ljudstva i radne snage što možda ponekad mijenja i sliku Europskih fondova i realizacije radova. Moja poruka je – poštujem vas sve, ali želim u ime građana grada Petrinje da dobro izvršimo te poslove, da ih još bolje nadziremo i da tu kvalitetu koju donosimo iz europskih novaca opravdamo, a znamo da je to izuzetno zahtjevno i da to ima na kraju svoju cijenu. Nastojat ću kao gradonačelnik da tu cijenu što manje plati Grad Petrinja i da pokušamo vidjeti što možemo napraviti da dođemo do konačnog cilja“, rekao je Dumbović.

„Danas je poseban dan, dan u kojem dijelimo zadovoljstvo svih nas i svakoga od nas koji su dali ogroman doprinos kako i na koji način stvoriti bolje uvjete života na području koje definitivno trajno zaostaje u razvoju i znamo da smo na neki način ovdje, u ovom dijelu Republike Hrvatske među prvima koji povlačimo ogromna sredstva , sredstva koja dolaze iz Europske unije i u koordinaciji s Hrvatskim vodama, s resornim Ministarstvom, s Vladom RH, s komunalnim poduzećem „Privreda“, ali možemo reći i s nadzorom i s izvođačima radimo nešto što je najzahtjevnije“, rekao je Dumbović.

U ime Zajednice ponuditelja, obratio se Martin Atzwanger:

„Ovo je za nas vrlo važan dan u trenutku kad potpisujemo dobiveni posao za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u gradu Petrinji. Svjesni smo velike odgovornosti koja je na nama, ali isto tako i mogućnosti gdje ćemo sa svojim najboljim sposobnostima, znanjima i radom dokazati da će ono što ćemo napraviti biti zadovoljavajuće i u okviru rokova“.

„Nadam se uspjehu i odlučnosti u završetku posla“, rekao je u ime drugog potpisnika – petrinjske „Privrede“ d.o.o. , njezin direktor Zoran Zechner.

„Ovo je zaključni događaj kada se na već 80 posto rekonstruiranu i uređenu mrežu, u trećoj godini izgradnje na području grada Petrinje, ugovara finalizacija i uređaj za pročišćavanje koji će sa svojim trećim stupnjem zadovoljiti sve standarde zaštite recipijenata kako rijeke Kupe, tako i cijelog dijela sliva, što je i jedna od obaveza koje je Republika Hrvatska potpisala prilikom pristupanja Europskoj uniji. Drago mi je reći da Petrinja u dobroj mjeri prednjači u ispunjenju te obveze i da smo u mnogim elementima i primjer.

U tome naravno nismo sami. Imamo podršku i računamo na tu podršku u završetku ovog projekta, zajedno sa svim partnerima i sudionicima, sve na dobrobit kako građana Petrinje, tako i svih koji žive nizvodno, jer i mi živimo od nekoga nizvodno“ , rekao je Zechner.

Na svečanosti potpisivanja ugovora u Petrinji bili su i predstavnici Hrvatskih voda, predvođeni generalnim direktorom Zoranom Đurokovićem.

„Drago mi je što su i Hrvatske vode mogle dati svoj doprinos u pripremi i realizaciji kako ovog, tako i ukupnog projekta Aglomeracije Petrinja. Od dodijeljenih sredstava prešli smo 50 i nešto posto realizacije, što je dobro. Kako je gospodin gradonačelnik rekao, trebalo je stvarno raskopati ulica i ulica. „Napali“ smo više od 130 kilometara – od toga 59 kilometara vodoopskrbnih cjevovoda, 73 kilometara sustava odvodnje. Tu je i 17 crpnih stanica, dvije vodospreme, tu je NUS, tu je nabavka opreme i evo, kao jedna, rekao bih, „kruna“ svega ovoga je uređaj za pročišćavanje otpadnih voda od 24 000 ES (ekvivalent stanovnika), III. stupnja, za koji se danas potpisuje ugovor.

Ponešto kasnimo, ali s obzirom na zahtjevnost svega ovoga i na te brojne kilometre, sve ćemo to što je najbitnije, uspjeti okončati unutar ovog programskog razdoblja“, rekao je Đuroković, podsjetivši kako se čitav projekt Aglomeracije financira uglavnom europskim sredstvima.

„Znači, ukupno od Europske unije, treba ponovno reći, gotovo 250 milijun kuna je bespovratnih sredstava, 100 milijuna kuna je nacionalna komponenta, a drago nam je da zapravo tek nešto malo manje od 4 posto tog iznosa snosi jedinica lokalne samouprave.

Rekao bih, na dobrom ste putu. Muka mora biti. Projekti građevinski se rade pod vedrim nebom, rade se u ulicama gradova, grade se u zemlji. Puno tih muka koje su prošli sudionici u gradnji dosad je uspješno i riješeno, tako da mislim da, zajedno s ovim uređajem, ipak sve ide prema jednom sretnom i lijepim završetku – rekao je generalni direktor Hrvatskih voda.

Sretan završetak projekta poželjela je i Elizabeta Kos, zamjenica ministra zaštite okoliša i energetike.

„Od početka pratim ovaj projekt. U ovoj smo kući bili i na potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. To je zaista hvalevrijedan projekt i mogu vam reći – nije jedan od prvih projekata, nego baš je prvi projekt u Operativnom programu Konkurentnost i kohezija. Zaista zahvaljujem svima – gradonačelniku i saborskom zastupniku, kolegama iz Hrvatskih voda, prijašnjim i sadašnjim djelatnicima Privrede bez kojih zaista ne bi bilo ovako dobrog projekta i ne bi bilo ovako dobre realizacije.

Aktivnosti na ovome projektu, što se tiče samih potpisivanja ugovora, potpisivanjem ovog zadnjeg ugovora su završene. Naravno, slijede građevinski radovi koji su jako zahtjevni, ali s obzirom na ovaj respektabilni konzorcij koji je danas ovdje predstavljen, mislim da će to sve ići svojim tijekom“.

Zadovoljstvo što će u ovom poslu sudjelovati i jedna talijanska tvrtka, izrazio je gospodarski i trgovinski ataše pri Veleposlanstvu Republike Italije u Republici Hrvatskoj, Gianluca Di Felice.

„Ponosni smo što će talijanska tvrtka Atzwanger SpA doprinijeti svojim znanjem ovom važnom EU projektu i što će ovaj ugovor koji će danas biti potpisan označiti sljedeći korak u gospodarskom povezivanju Hrvatske i Italije“, rekao je di Felice, podsjetivši kako je Italija jedan od vodećih hrvatskih partnera u bilateralnoj trgovinskoj razmjeni i investicijama“, rekao je Di Felice danas u Petrinji.

D.Prša/053

Gospodarstvo

Premijer Plenković obišao novi pogon grupe Pivac

Published

on

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Vrgorcu je obišao pogon za proizvodnju trajnih suhomesnatih proizvoda tvrtke Mesna industrija Braća Pivac i održao sastanak s predstavnicima tvrtke. Hina

Premijer Andrej Plenković u utorak je obišao novi pogon grupe Pivac za proizvodnju suhomesnatih proizvoda u Gospodarskoj zoni Ravča kod Vrgorca, u koji je uloženo više od 120 milijuna kuna, izrazivši i nadu da će uspješni projekti dobivati potporu i s nacionalne i iz EU fondovda. 

“Siguran sam da ćemo naći načina da takvi projekti dobiju potporu i s nacionalne razine i kroz europske fondove”, poručio je premijer tijekom obilaska novog pogona, najveće pršutane u ovom dijelu Europe, čime se osiguravaju i radna mjesta u Dalmatinskoj zagori.

Novootvorena moderna pruštana otvorena je u vrijeme koronakrize, prostire se na površini od 10.500 četvornih metara, a njen je ukupni kapacitet 4.500 tona, što će, kako ocjenjuju u Mesnoj industriji braći Pivac, dati novi zamah i dodatno proširiti kapacitet proizvodnje Dalmatinskog pršuta. Kapacitet nove pršutane je više od 300.000 komada pršuta i 2.500 tona pancete, pečenice i buđole.

Premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo što proizvodnja reflektira tehnologiju proizvodnje pršuta u ovom dijelu Hrvatske, koja je prepoznata i cijenjena kod brojnih potrošača. 

To je pogon kakav se na ovim lokacijama vrlo rijetko radi, rekao je predsjednik Uprave Mesne industrije braća Pivac Ivica Pivac. 

Iz te tvrtke ističu da je nova pršutana spoj izvorne dalmatinske recepture i vrhunskih tehnoloških rješenja iz zemalja s bogatom tradicijom proizvodnje sličnih proizvoda.

Dalmatinski pršut je zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla, a u novom pogonu svi ključni elementi proizvodnje ostaju nepromijenjeni – soljenje krupnom morskom soli koja se nabavlja iz domaćih solana, sušenje na dalmatinskoj buri, dimljenje bijelim drvom te dugotrajno zrenje u autentičnim uvjetima. Upravo su tradicionalni uvjeti proizvodnje jamstvo zadržavanja maksimalnih svojstava okusa i mirisa našeg Dalmatinskog pršuta, naglašavaju iz Mesne industrije braća Pivac. 

Ističu i kako će im nova pruštana, osim povećanja proizvodnih kapaciteta, omogućiti i bolje pozicioniranje na tržištu, a dugoročno i značajniji iskorak na europsko tržište.

Iz grupe Pivac najavljuju i nastavak ulaganja pa je tako u Gospodarskoj zoni Ravča započela druga faza investicije, vrijedna gotovo 20 milijuna eura, u sklopu koje će, uz samu pršutanu, biti izgrađen novi pogon za rasijecanje i pakiranje svježeg mesa, proizvodnju polutrajnih proizvoda, pakiranje te distribuciju svih proizvoda, kao i nova upravna zgrada. Konačni je cilj objedinjavanje svih proizvodnih procesa, koji se trenutno odvijaju na trima različitim lokacijama, a završetak radova predviđen je 2022. godine, kažu u grupi Pivac.

Ta grupa obuhvaća tri mesoprerađivačke tvrtke – Mesnu industriju braća Pivac, PPK karlovačku mesnu industriju i Mesnu industriju Vajda iz Čakovca. MI braća Pivac su i većinski vlasnik najveće hrvatske konditorske tvrtke, zagrebačkog Kraša u kojem imaju više od 52,4 posto dionica. Grupa ukupno zapošljava gotovo 4.500 radnika.

Uz premijera Plenkovića u obilasku nove pruštane bili su i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, zastupnik u Hrvatskom saboru Branko Bačić, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić. 

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Zadar- Plenković uručio četiri ugovora za EU projekte vrijedne 135 mil. kuna

Published

on

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je gradonačelniku Zadra Branku Dukiću uručio četiri ugovora za europske projekte vrijedne 135 milijuna kuna te istaknuo da se grad Zadar pokazao jednim od najučinkovitijih po korištenju europskih sredstava.

Riječ je o dodjeli bespovratnih sredstava za  projekt gradnje infrastrukture poduzetničke zone Crno – faza I i za projekt, razvoja i implementacije inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukcije prometnice u gradu Zadru.

Bespovratna sredstva dobili su i Sveučilište u Zadru za projekt obnove stare Tehničke škole te Centar za podvodnu arheologiju za projekt Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru.

Premijer Plenković istaknuo je da se u mandatu ove Vlade za Zadar i Zadarsku županiji ugovorilo  2,6 milijardi kuna europskih projekata.

 ITU mehanizami su na razini Hrvatske osigurali 345 milijuna eura, rekao je Plenković te istaknuo da je  grad Zadar pokazao najveći stupanj učinkovitosti po korištenju europskih sredstava.

 “S ova četiri projekta koja smo danas potpisali pokrili smo sva područja koja su nam najbitnija, a to je promet, koji podiže kvalitetu života, zatim obrazovanje, jer Zadar, uz to što je važan trgovinski i turistički div, važan je sveučilišni i obrazovni centar na razini Hrvatske, rekao je premijer Plenković.  Dodao je da je ugovorima obuhvaćeno i područje kulture, koje je posebno važno, budući da je Zadar jedan od naših najvažnijih povijesnih gradova, a također je obuhavćeno i   poduzetništvo.

“Kroz sva ta četiri aspekta, ovi ugovori vrijedni 135 milijuna kuna, od čega je 106 milijuna bespovratnih sredstava, pridonijet će razvoju grada, a uvjeren sam taj način i razvoju županije, rekao je.

Na novinarski upit staju li projekti i ulaganja, predsjednik Vlade  je rekao da ulaganja ne staju, što je nekoliko puta objasnio i ministar Marko Pavić.

“Ne staju europski projekti, to je važna poluga javnih ulaganja. S te strane ćemo učiniti da ta poluga funkcionira. Tu je i uloga javnih poduzeća da naprave uštede tamo gdje nema ulaganja. Mjere otpuštanja su došle u pravom trenutku” naglasio je i dodao da smo sada u fazi da reaktiviramo gospodarstvo.

Plenković: Jandrokovićev facebook -osvrt na licemjerje

Novinari su premijera tražili  komentar o facebook objavi kojom je donedavni predsjednik Sabora Gordan Jandroković reagirao na jučerašnji gostovanje Nine Raspudića u Nedjeljom u 2.

Raspudić je najavio ulazak u politiku, kao nezavisni na listi Mosta, rekao da ne zna u kojoj će izbornoj jedinici biti kandidat  no da će “loviti Jandokovića, ako bude mogao”.

Jandroković je na Facebooku potom napisao kako nije gledao Raspuduća,  jer je bio na ručku kod kćeri te zaključio:” Naime, imam troje djece s istom ženom.”  

Premijer je u Zadru s tim u vezi rekao kako  “nije primijetio da je gospodin Raspudić, dok je bio izvan politike i kritike, štedio bilo koga u politici pa pretpostavlja da neće valjda prvi dan zaplakati ako dobije neki odgovor.

“Pročitajte što je pisao o Jandrokoviću i meni. Kad to vidite, onda ćete znati o čemu govorim. Riječ je o osvrtu na licemjerje, to je bit Jandrokovićeve poruke”, ocijenio je Plenković

Novinari su pitali  i zašto se uskraćuje naknada osobama s invaliditetom.

“Ništa što se odnosi na naknade za osobe s invaliditetom njima neće biti uskraćeno. Ministar Aladrović i ministrica Bedeković su pojasnili o čemu je riječ. To su određena sredstva koja se plaćaju ako se ne zaposle osobe s invaliditetom i oni jako dobro znaju da sredstva njima nisu oduzeta, poručio je premijer Plenković.

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

U Prelogu najavljena gradnja 20-ak POS-ovih stanova

Published

on

Po programu društveno poticane stanogradnje (POS) u Prelogu će se graditi 20-ak stanova, a riječ je o investiciji vrijednoj oko 12 milijuna kuna, rečeno je u ponedjeljak prilikom potpisivanja ugovora o prijenosu vlasništva zemljišta između Grada Preloga i APN-a.

Od 2001., kada je počeo POS-ov program, izgrađena su 8322 stana u 257 zgrada diljem Hrvatske, za što su izdvojene 4,3 milijarde kuna, a Hrvatska je taj program sufinancirala s 1,1 milijardu kuna, podsjetio je direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Drago Hristov.

Podsjetio je da su dosad u Čakovcu izgrađena 24 stana, a u Prelogu njih 18.

“Sad idemo u izgradnju i u sljedećih godinu i pol dana sagradit ćemo 20-ak stanova, planiramo i dalje. To je investicija od oko 12 milijuna kuna”, rekao je Hristov i dodao da će prosječna cijena stana biti oko 1300 eura po metru četvornome, ali to se još treba točno definirati.

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek rekao je kako će stanogradnja biti pun pogodak za mlade obitelj te za preloško poduzetništvo.

Prelog, čije poduzetništvo i obrtništvo čini dva posto ukupnoga hrvatskog izvoza, traži radnu snagu i mlade ljude, dodao je.

Pohvalio se da je u Prelogu u posljednjih nekoliko godina više novorođene djece nego prije. “Znači da ljudi žele živjeti u Prelogu”, istaknuo je Kolarek.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar rekao je u vezi s programom subvencioniranja stambenih kredita kako je za to da se on nastavi i u rujnu, no, dodao je, o tome će odlučiti novi ministar.

„Predložili smo izmjenu zakona jer u zakonu piše da se ta mjera provodi do 2020. U planu saborskih zakonodavnih aktivnosti je izmjena samo te točke zakona. Rok bi se produžio i bio bi neograničen”, rekao je Štromar.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je da je Prelog grad koji može biti uzor cijeloj Hrvatskoj.

Kroz izgradnju dviju poduzetničkih zona i mnoge investicije, broj radnih mjesta u ovom trenutku gotovo premašuje broj ljudi koji žive na području grada, rekao je i dodao kako se investicije na sjeveru Hrvatske neće zaustaviti unatoč koronavirusu.

Međimurski župan Matija Posavec je istaknuo kako je riječ o programu koji pridonosi razvoju svake sredine te se nada da će APN i ministarstva i dalje poticati stanogradnju u Međimurju.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije