Povezite se

Gospodarstvo

Petrinja: Potpisan ugovor za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda vrijedan 65 mil. kn

Objavljeno

-

Ugovor za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) aglomeracije Petrinja i pristupnih cesta potpisali su danas u Velikoj vijećnici Grada Petrinje Zoran Zechner, direktor Privrede d.o.o. i predstavnik zajednice ponuditelja Martin Atzwanger. 


Izgradnja UPOV-a je dio EU projekta „Poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Petrinja“.

Zajednicu ponuditelja čine talijanska firma Atzwanger SpA Bolzano; Elektrocentar Petek d.o.o. iz Ivanić Grada; Petrol prom d.o.o. iz Petrinje te Eko – loko d.o.o. iz Slovenije.

Vrijednost ugovorenih radova je 65.309.710,00 kuna s PDV-om. Predviđeno trajanje radova je 2,5 godine – od toga 1,5 godina se odnosi na izgradnju i projektiranje + 1 godina probnog rada.

Izgradnjom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda kapaciteta 24 000 ES, III stupanj pročišćavanja, pročistiti će se sve prikupljene otpadne vode javnog sustava odvodnje aglomeracije Petrinja odnosno stanovništva i privrednih subjekata, kao i prikupljene otpadne vode iz septičkih jama. Na taj način postiže se usklađivanje s Direktivom o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda  u svrhu postizanja i očuvanje dobrog stanja voda što je obveza preuzeta prilikom ulaska RH u Europsku uniju.

Potpisnicima i gostima ove svečanosti, uvodno se obratio saborski zastupnik i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović. Podsjetio je kako je komunalna infrastruktura u Petrinji stara više od stotinu godina, a velik dio te infrastrukture bio je devastiran u Domovinskom ratu.

„Infrastruktura je po meni nešto osnovno što moramo napraviti. Stara je više od sto godina, a kada „starac“ od 100 godina nema dobre „žile“ i kad moramo promijeniti kompletno više od 135 kilometara tog „krvotoka“ to je izuzetno zahtjevan i težak posao. On ima jednu određenu proceduru, ima svoje tehnološke napretke. Smatram da s ovim pročistačem od 65 milijuna kuna dajemo još jedan doprinos našoj „Aglomeraciji“ koja će biti „točka na i“ koja može dati sadržajno dobru garanciju boljeg standarda života svih građana koji to zaslužuju.“

Izvođače radova pozvao je da posao završe u roku, kako bi im Petrinja bila dobra referenca i za neke buduće poslove.

„Trebamo se zapitati kako da uz dobro posložene operativne poslove, završimo posao na vrijeme. Prolazimo kroz jednu određenu krizu, krizu i ljudstva i radne snage što možda ponekad mijenja i sliku Europskih fondova i realizacije radova. Moja poruka je – poštujem vas sve, ali želim u ime građana grada Petrinje da dobro izvršimo te poslove, da ih još bolje nadziremo i da tu kvalitetu koju donosimo iz europskih novaca opravdamo, a znamo da je to izuzetno zahtjevno i da to ima na kraju svoju cijenu. Nastojat ću kao gradonačelnik da tu cijenu što manje plati Grad Petrinja i da pokušamo vidjeti što možemo napraviti da dođemo do konačnog cilja“, rekao je Dumbović.

„Danas je poseban dan, dan u kojem dijelimo zadovoljstvo svih nas i svakoga od nas koji su dali ogroman doprinos kako i na koji način stvoriti bolje uvjete života na području koje definitivno trajno zaostaje u razvoju i znamo da smo na neki način ovdje, u ovom dijelu Republike Hrvatske među prvima koji povlačimo ogromna sredstva , sredstva koja dolaze iz Europske unije i u koordinaciji s Hrvatskim vodama, s resornim Ministarstvom, s Vladom RH, s komunalnim poduzećem „Privreda“, ali možemo reći i s nadzorom i s izvođačima radimo nešto što je najzahtjevnije“, rekao je Dumbović.

U ime Zajednice ponuditelja, obratio se Martin Atzwanger:

„Ovo je za nas vrlo važan dan u trenutku kad potpisujemo dobiveni posao za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u gradu Petrinji. Svjesni smo velike odgovornosti koja je na nama, ali isto tako i mogućnosti gdje ćemo sa svojim najboljim sposobnostima, znanjima i radom dokazati da će ono što ćemo napraviti biti zadovoljavajuće i u okviru rokova“.

„Nadam se uspjehu i odlučnosti u završetku posla“, rekao je u ime drugog potpisnika – petrinjske „Privrede“ d.o.o. , njezin direktor Zoran Zechner.

„Ovo je zaključni događaj kada se na već 80 posto rekonstruiranu i uređenu mrežu, u trećoj godini izgradnje na području grada Petrinje, ugovara finalizacija i uređaj za pročišćavanje koji će sa svojim trećim stupnjem zadovoljiti sve standarde zaštite recipijenata kako rijeke Kupe, tako i cijelog dijela sliva, što je i jedna od obaveza koje je Republika Hrvatska potpisala prilikom pristupanja Europskoj uniji. Drago mi je reći da Petrinja u dobroj mjeri prednjači u ispunjenju te obveze i da smo u mnogim elementima i primjer.

U tome naravno nismo sami. Imamo podršku i računamo na tu podršku u završetku ovog projekta, zajedno sa svim partnerima i sudionicima, sve na dobrobit kako građana Petrinje, tako i svih koji žive nizvodno, jer i mi živimo od nekoga nizvodno“ , rekao je Zechner.

Na svečanosti potpisivanja ugovora u Petrinji bili su i predstavnici Hrvatskih voda, predvođeni generalnim direktorom Zoranom Đurokovićem.

„Drago mi je što su i Hrvatske vode mogle dati svoj doprinos u pripremi i realizaciji kako ovog, tako i ukupnog projekta Aglomeracije Petrinja. Od dodijeljenih sredstava prešli smo 50 i nešto posto realizacije, što je dobro. Kako je gospodin gradonačelnik rekao, trebalo je stvarno raskopati ulica i ulica. „Napali“ smo više od 130 kilometara – od toga 59 kilometara vodoopskrbnih cjevovoda, 73 kilometara sustava odvodnje. Tu je i 17 crpnih stanica, dvije vodospreme, tu je NUS, tu je nabavka opreme i evo, kao jedna, rekao bih, „kruna“ svega ovoga je uređaj za pročišćavanje otpadnih voda od 24 000 ES (ekvivalent stanovnika), III. stupnja, za koji se danas potpisuje ugovor.

Ponešto kasnimo, ali s obzirom na zahtjevnost svega ovoga i na te brojne kilometre, sve ćemo to što je najbitnije, uspjeti okončati unutar ovog programskog razdoblja“, rekao je Đuroković, podsjetivši kako se čitav projekt Aglomeracije financira uglavnom europskim sredstvima.

„Znači, ukupno od Europske unije, treba ponovno reći, gotovo 250 milijun kuna je bespovratnih sredstava, 100 milijuna kuna je nacionalna komponenta, a drago nam je da zapravo tek nešto malo manje od 4 posto tog iznosa snosi jedinica lokalne samouprave.

Rekao bih, na dobrom ste putu. Muka mora biti. Projekti građevinski se rade pod vedrim nebom, rade se u ulicama gradova, grade se u zemlji. Puno tih muka koje su prošli sudionici u gradnji dosad je uspješno i riješeno, tako da mislim da, zajedno s ovim uređajem, ipak sve ide prema jednom sretnom i lijepim završetku – rekao je generalni direktor Hrvatskih voda.

Sretan završetak projekta poželjela je i Elizabeta Kos, zamjenica ministra zaštite okoliša i energetike.

„Od početka pratim ovaj projekt. U ovoj smo kući bili i na potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. To je zaista hvalevrijedan projekt i mogu vam reći – nije jedan od prvih projekata, nego baš je prvi projekt u Operativnom programu Konkurentnost i kohezija. Zaista zahvaljujem svima – gradonačelniku i saborskom zastupniku, kolegama iz Hrvatskih voda, prijašnjim i sadašnjim djelatnicima Privrede bez kojih zaista ne bi bilo ovako dobrog projekta i ne bi bilo ovako dobre realizacije.

Aktivnosti na ovome projektu, što se tiče samih potpisivanja ugovora, potpisivanjem ovog zadnjeg ugovora su završene. Naravno, slijede građevinski radovi koji su jako zahtjevni, ali s obzirom na ovaj respektabilni konzorcij koji je danas ovdje predstavljen, mislim da će to sve ići svojim tijekom“.

Zadovoljstvo što će u ovom poslu sudjelovati i jedna talijanska tvrtka, izrazio je gospodarski i trgovinski ataše pri Veleposlanstvu Republike Italije u Republici Hrvatskoj, Gianluca Di Felice.

„Ponosni smo što će talijanska tvrtka Atzwanger SpA doprinijeti svojim znanjem ovom važnom EU projektu i što će ovaj ugovor koji će danas biti potpisan označiti sljedeći korak u gospodarskom povezivanju Hrvatske i Italije“, rekao je di Felice, podsjetivši kako je Italija jedan od vodećih hrvatskih partnera u bilateralnoj trgovinskoj razmjeni i investicijama“, rekao je Di Felice danas u Petrinji.

D.Prša/053

Gospodarstvo

Rusija: Globalne zalihe dovoljne da nadoknade izgubljenu saudijsku naftu

Published

on

Dodao

Svijet ima dovoljno zaliha nafte da nadoknadi privremeno smanjenu saudijsku proizvodnju zbog napada Hutija na naftna postrojenja, poručio je u ponedjeljak ruski ministar energetike Alexander Novak.

Nakon napada na saudijsku naftnu infrastrukturu, zbog kojeg je globalna ponuda smanjena oko pet posto, cijene nafte zabilježile su na londonskom tržištu najveći skok od rata u Perzijskom zaljevu 1991. godine.

Iz saudijskog naftnog diva Saudi Aramca priopćili su da je proizvodnja zbog napada smanjena za 5,7 milijuna barela dnevno.

Na pitanje je li Rusija spremna povećati proizvodnju, Novak je odgovorio da će Saudijska Arabija prvo iznijeti procjenu posljedica napada.

„Trenutno prema našim saznanjima svijet ima dovoljno komercijalnih zaliha da pokrije smanjenu opskrbu… na srednji rok”, izjavio je ruski dužnosnik.

Dodao je i da planira telefonom razgovarati s novoimenovanim saudijskim kolegom princom Abduazizom bin Salmanom.

Rusija se po njegovim riječima drži svojih obveza preuzetih u okviru globalnog sporazuma o proizvodnji nafte i prerano je za razgovore o bilo kakvim promjenama razine proizvodnje.

U studenom prošle godine vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupinom neovisnih, uključujući Rusiju, odlučili su smanjiti proizvodnju za 1,2 milijuna barela dnevno kako bi se globalne zalihe spustile prema petogodišnjem prosjeku i poduprle cijene.

Saudijska Arabija, SAD i Kina imaju stotine milijuna barela strateških rezervi nafte. Američki predsjednik Donald Trump rekao je u nedjelju da je odobrio korištenje američkih naftnih rezervi bude li potrebno.

Prema preporukama Međunarodne agencije za energetiku (IEA), koordinatora energetske politike razvijenih industrijskih zemalja, sve članice Organizacije za gospodarsku suradnji i razvoj (OECD) moraju imati strateške rezerve koja pokrivaju njihove potrebe kroz razdoblje od 90 dana.

Generalni tajnik OPEC-a Mohammed Barkindo razgovarao je sa šefom IEA-e Fatihom Birolom o stanju na tržištu nafte i dvojica dužnosnika zaključila su da su “saudijske vlasti uspostavile kontrolu nad situacijom”, kazao je neimenovani izvor iz OPEC-a.


Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Lika: Županija daje potpore za pripremu i kandidiranje EU projekata

Published

on

Dodao

Ličko-senjska županija pozvala je svoje poduzetnike da se prijave za dobivanje potpore za sufinanciranje pripreme i kandidiranje EU projekata u ovoj godini, najviši iznos koji korisnik može dobiti je 10 tisuća kuna.

 Nepovratnu financijsku potporu mogu zatražiti poduzetnici koji posluju i imaju sjedište na području Županije, prednost će imati oni kojima je prerađivačka djelatnost osnovna djelatnost.

 Korisnici potpora i subvencija su subjekti malog gospodarstva: trgovačka društva, obrti te profitne ustanove sa sjedištem u Županiji, u sto postotnom privatnom vlasništvu, s najmanje jednim zasposlenim na neodređeno vrijeme, uključujući vlasnika.

 Županija potpore dodjeljuje za financiranje troškova naknade za konzultante, izrade poslovnih planova, studije izvedivosti i studije utjecaja na okoliš te troškove izrade projektno- tehničke dokumentacije.

 Potpora može iznositi do 50 posto prihvatljivih troškova, a najviši iznos po korisniku može biti 10 tisuća kuna. Kako bi dobio potporu, korisnik mora ispuniti nekoliko uvjeta, među njima i onaj da će se projekt, za koji traži potporu, realizirati u Ličko-senjskoj županiji.

 Županija potpore dodjeljuje dok se ne iskoriste raspoloživa sredstva, najkasnije do konca ove godine.

 Obrazac zahtjeva za dodjelu potpora i subvencija te predmetni Javni poziv mogu se preuzeti u županijskom Upravnom odjelu za gospodarstvo u Gospiću ili na mrežnim stranicama županije www. licko-senjska. hr.

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Županima raste politička moć – od države preuzimaju 200 poslova

Published

on

Više od 200 poslova bit će prvog dana siječnja 2020. godine preusmjereno s Ureda državne uprave na županije, što bi građanima trebalo omogućiti veću dostupnost usluga poput izdavanja rodnog lista i domovnice ili otvaranja obrta, a župani, s druge strane, dobivaju još veće ovlasti i moć.

Ministar uprave Ivan Malenica ovih dana obilazi županije kako bi iz prve ruke doznao teče li jedna od važnijih reformi ove Vlade prema planu, navodi dnevnik.

Novi sustav bit će puno efikasniji nego što je bio do sada, a građani neće biti ni u čemu zakinuti nego će im sve usluge biti dostupnije, rekao je ministru osječko-baranjski župan Ivo Anušić. Njegov požeško-slavonski kolega Alojz Tomašević kazao je da više neće biti preklapanja poslova, dok brodsko-posavski župan Danijel Marušić napominje da će nova reforma biti racionalnija i funkcionalnija za cijelu državu, piše Večernji. 

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs ističe da će se 1. siječnja iduće godine praktički sve što je ključno za građane, dobivanje sve potrebne dokumentacije. ishođenje papira vezanih uz gospodarstvo, obrtništvo, imovinsko-pravne poslove i matičarstvo obavljati pod jednim krovom.

Razmišljaju, dodao je i o pojačavanju kadra u općinama i gradovima, posebice kad je riječ o matičarima. Ministar Malenica, ističe dnevnik, najavljuje i digitalizaciju javne uprave koja bi koristila i županijama u obavljanju tih poslova, a sve s ciljem da javna uprava bude učinkovit servis građana.

U nadležnost Županija zapravo se vraćaju mnogi poslovi koje su obavljale do 2001. godine. kad su uvedeni uredi. Preustrojem bi se trebao smanjiti ukupni broj službenika i trebale bi se ostvariti dodatne uštede. Prema analizi Ministarstva, mogućnost preuzimanja otpremnine moglo bi iskoristiti oko 600 od ukupno 2500 zaposlenika ureda državne uprave, što će, vele, donijeti i uštede. Novac je osiguran u državnom proračunu, oko 350 milijuna kuna i bit će doznačen županijama, donosi Večernji list.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije

Impressum I Kontakt I Oglašavanje I Uvjeti korištenja © 2019 Nacionalno.hr