Petrinja: Poslava Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti

U župnoj crkvi sv. Lovre održano je svečano misno slavlje za Domovinu povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti kojeg je predvodio župnik Josip Samaržija. Gradonačelnik Grada Petrinje, Darinko Dumbović nazočio je misnom slavlju te „Mimohodu pobjede, ponosa i slave“ koji je iz petrinjskog gradskog parka išao prema središnjem spomeniku pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku.

„Ovo je povijesni događaj koji je izuzetno važan i u kojem se prisjećamo svega onoga kada je Petrinja dala jedan ogroman doprinos. Nije samo grad dao doprinos nego i cijelo petrinjsko područje, od Pokuplja i Pounja do područje od Kupe, Save do Une.

Obitelji poginulih branitelja i svi poginuli hrvatski branitelji nose ono najgore u sebi i u svom srcu, to živi s njima. Ali to živi i sa svima nama ostalima koji smo prošli Domovinski rat i koji smo na ovom području dali sve od sebe da ovdje ostanemo živjeti.

Ovdje moramo otvoreno razgovarati o tome što se Petrinju zaobilazi jer još uvijek u Hrvatskoj nismo dobili svoje pravo mjesto, da netko dođe iz srca ovdje i da ostane te kaže kako je Petrinja drugi grad po razaranju.

Sva područja koja sam nabrojio su uništena i devastirana te za njih tražimo mjesto. Ne tražimo financijsku pomoć nego da nas se sjete i da im budemo u srcu, te da osjete da ovdje nema glamura, Vukovar, Knin, oni su postali glamur Domovinskog rata u kojem su pokazali da su dobili dosta toga, a Petrinja nije. Ja ću to ponavljati i neću vise stajati na tome i pomiriti se s tim jer ovdje ima jako puno žrtava i zato mi je žao što se vrh države ne može niti jedanput sjetiti i posjetiti Petrinju.

Ovdje je bio prvi predsjednik Republike Hrvatske, doktor Franjo Tuđman, 91. godine, došao je u Petrinju odnosno Pecki gdje je dao poruku ljudima, ratnicima, borcima i svim dragovoljcima Domovinskog rata, da je uz njih.

Dosta mi je šutnje, smatram da moraju doći i ovdje te se pokloniti hrvatskim braniteljima kao što je to napravio i predsjednik dr. Franjo Tuđman, a ja njih ne vidim. Nadam se da će dobiti ovu moju poruku.“ – kazao je gradonačelnik Dumbović.

Cjelodnevni program završen je na gradskom kupalištu u Petrinji na kojem je gradonačelnik Dumbović podijelio porcije gulaša za sve prisutne građane, nakon čega je posjetio i kupalištu u Mošćenici na koje su se Mošćenićani okupili nakon „Mimohodu pobjede, ponosa i slave“ na kojem su sudjelovali.