Petrinja: Počast poginulima i sjećanje na 21. rujan 1991., dan kada je Petrinja okupirana

Sjećanje na 21. rujan 1991. godine, dan kada je Petrinja okupirana, obilježeno je danas u Mošćenici svetom misom zadušnicom i paljenjem svijeća na nekoliko mjesta stradanja hrvatskih branitelja.

U ime Grada Petrinje počast su odali Viktorija Kaleb, zamjenica gradonačelnika, i Branimir Bešlić, zamjenik gradonačelnika, koji je ovom prigodom rekao:

„Poštovane dame i gospodo, suborci, danas se sjećamo svih onih koji su i u Petrinji i u Mošćenici dali svoj život za Domovinu. Njihova žrtva nije bila uzaludna zato što znamo da se Petrinja branila u odnosu snaga kakav je tada bio, nije se mogla obraniti, međutim tih dvadesetak dana je dalo dovoljno vremena i vama u Mošćenici i onima u Sisku, da ne kažem i u Zagrebu, naročito tadašnjoj našoj vlasti na čelu s pokojnim doktorom Franjom Tuđmanom  da u ono teško vrijeme organizira državu, da organizira Ministarstvo obrane, odnosno Hrvatsku vojsku, da reorganizira  policiju i da se pripremi za krvavi rat koji je nakon toga uslijedio.

Naročito poštovanje vama ovdje u Mošćenici  jer je zapravo ovdje zaustavljen neprijatelj koji je nadolazio iz pravca Petrinje. Znamo tko je bio JNA, znamo što su imali i četničke horde. Ovdje su zahvaljujući  velikim srcima naših branitelja i velikoj hrabrosti bili zaustavljeni i više nikad nisu oteli ni jedan metar hrvatske zemlje. Zato njihova žrtva nije bila uzaludna i zato ćemo se svake godine sa pijetetom sjetiti tih ljudi.“ 

Mato Damjanović, tajnik UDVDR-a kluba Mošćenice, također, se prisjetio kobnog 21. rujna ali i s ponosom, jer je tad, kako je rekao:

„Zaustavljen napad srbo-četnika JNA na Hrvatsku, točnije ovdje na Mošćenicu. Emocije su velike i ne znam od kud da počnem. Boli me to što nema dosta naših hrvatskih branitelja koji su zaslužili hrvatsku slobodu. Najviše vidim Milana Klarića koji je organizirao hrvatsku obranu, ne samo Petrinje, Siska, nego čak dijelom i Sunje. Bilo je toliko ljudi koji su pravi hrvatski sokolovi, koji su bili spremni za dom. Na ovoj ploči je 18 poginulih hrvatskih branitelja koje ne smijemo zaboraviti i hvala im za sve.“

Svijeće su ovom prigodom, tradicionalno, zapaljene kod Križa kod Kapele svetog Jakova, kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima, kod nekadašnjeg „Finela“ i kod spomen obilježja pukovniku Predragu Matanoviću.