Petrinja obilježila Dan neovisnosti

Povodom Dana neovisnosti kod Središnjeg križa na groblju sv. Benedikta danas su položili cvijeće i zapalili svijeće brojna izaslanstva.

U ime Grada Petrinje vijenac su položili i svijeću zapalili zamjenici gradonačelnika Viktorija Kaleb i Branimir Bešlić, sa suradnicima. Ovom prigodom zamjenica Kaleb svoju izjavu započela je riječima Himne slobode, Ivana Gundulića:

O liepa, o draga, o slatka slobodo,
dar u kôm sva blaga višnji nam Bog je dô,
uzroče istini od naše sve slave,
uresu jedini od ove Dubrave,
sva srebra, sva zlata, svi ljudcki životi
ne mogu bit plata tvôj čistoj lipoti!”

Nadalje je zamjenica podsjetila kako je 8. listopada 1991. godine, Hrvatski Sabor donio odluku o raskidu državnopravnih saveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, što je značilo da se Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim tijelom dotadašnje SFRJ, te dodala:

„To je dan kad padaju okovi koji su nas desetljećima stezali, okovi jednoumlja i komunizma, bar formalno, jer ni dan danas nismo slobodni od zla te ideologije niti je naš narod slijedio europske narode i učinio lustraciju svih ljudi nečistih ruku na javnim pozicijama u društvu. Dakle, nakon 08. listopada ’91., trebat će još pet godina do 1995. godine, da se Hrvatska obrani od agresora i nametnutog joj rata. Danas se prisjećamo svih naših heroja, njihove žrtve za Dom i Domovinu, i zahvaljujemo im za tu beskrajnu ljubav kroz žrtvu.

Žrtva uvijek obvezuje. Danas kad se čovjek na sve moguće načine, pod krinkom prava i slobode, upravu čini robom i neslobodan, promišljamo vrednote slobode, sva blaga, sve srebro i zlata u odnosu na nju je ništa! Ne smijemo dopustiti da se urušava svim mogućim perfidnim sredstvima kontinuitet moralno ispravnog života, kakvog baštinimo stoljećima od naših praotac.

Krvlju se branila ova naša hrvatska gruda, koji su mnogi htjeli osvojiti, krvlju se branila naša katolička vjera, krvlju se branila obitelj i vlastita dom. Danas kad se na silu pokušava nametnuti nešto potpuno neprirodno, izopačeno, nemoralno našim mladima, kad se na sve strane udara i rastače obitelj, mi se kao narod možemo odhrvati samo vraćanjem onom što smo stoljećima bili – kršćani. Pošten, čestit i moralan narod, uvijek spreman na žrtvu ali i na pobjede.“

Poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata grada Petrinje danas su se poklonili i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, gradski vijećnici, predstavnici petrinjskih ustanova i poduzeća, mjesnih odbora i političkih stranaka.