Petrinja među gradovima iz kojih je stiglo najviše prijava za energetsku obnovu obiteljskih kuća

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je kako su zaprimili više od sedam tisuća prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, a najviše prijava stiglo je iz Zagreba, potom iz Petrinje, Varaždina i Vukovara. Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović ističe kako će Petrinja očito opet biti lider što se energetske obnove tiče.

Dumbović podsjeća kako je veliki broj realiziranih projekata energetske obnove omogućen zahvaljujući odluci da građani budu oslobođeni komunalnog doprinosa. „Ako pogledamo da smo mi sa prvom idejom išli, kada sam preuzeo odgovornost za Grad, da oslobodimo komunalnih doprinosa kod legalizacije objekata. Tu je bio ključ cijele priče, to je oko 10,6 milijuna kuna, iznos za kojeg smo oslobodili građane Petrinje komunalnog doprinosa. To kod legalizacije i kod omjera 20:80 bilo strašno puno jer toga nigdje u Hrvatskoj nije bilo. Tu je grad ostao bez tih 10 milijuna kuna, no to je bio zamašnjak u kojem smo mogli ići. Svi su uzeli svoje, država je uzela svoje, no Grad Petrinje nije. Znao sam ako oslobodimo građane komunalnog doprinosa da ćemo prije doći do energetske obnove i svega što je trebalo da bi se apliciralo“, dodaje Dumbović.

Ističe kako će svi imati višestruke koristi od energetske obnove. „Kroz energetsku obnovu dobivamo višestruke koristi. Imati danas objekt koji ne radi problem ozonu to je ogroman doprinos. Uštede i novac da ne govorim. Meni je žao samo što se nismo mogli izboriti da to bude 80:20. To je ovo područje koje trajno zaostaje u razvoju jzaslužilo, a ne 60:40. Nije pravedno da to ima i Zagreb i Čakovec i svi gradovi koji nikada u životu nisu izgubili ni crijep sa svoga krova imaju isti omjer. Tu bi država trebala malo više ovo područje vidjeti, područje koje je bilo ratom zahvaćeno“, kazao je Dumbović.

Smatra kako će rezultati novog natječaja također biti zamašnjak za Petrinju, ali i za građevinski sektor, no ponavlja kako nam u tom segmentu nedostaje radne snage. „Ja sam znao reći više puta, prije pet-šest godina, imat ćemo toliko EU projekata da neće biti dovoljno ljudi koji će te poslove moći napraviti. Tu kada pogledamo kolika će sredstva doći kroz ono financijsko razdoblje 2021.-2027.godina, u toj projekciji, Petrinja ima veliku priliku. Ja si samo postavljam pitanje, ja se samo bojim tko će to sve napraviti u Hrvatskoj jer radno sposobno stanovništvo je otišli iz Hrvatske, radno sposobno stanovništvo, neću reći da ovdje više ne živi i da mi više nemamo onu struku koju smo mi imali i koja to može pratiti“, zaključio je Dumbović.

Fond će sada započeti s obradom pristiglih prijava prema redoslijedu zaprimanja. Obzirom na to da se očekivao veliki interes građana za energetsku obnovu obiteljskih kuća, Fond je planirani budžet sa 171 milijun kuna povećao na 211 milijuna kuna kako bi što veći broj građana dobio sredstva. U prosjeku je za obiteljsku kuću zatraženo 70-tak tisuća kuna. Novi javni poziv bit će objavljen u 2021.godini.

Podsjetimo, na prošlom natječaju Fonda za energetsku učinkovitost za energetsku obnovu obiteljskih kuća, iz Petrinje je stiglo gotovo 400 prijava. Radilo se o projektima koji su bili vrijedni 35,7 milijuna kuna, od čega je Fond sufinancirao 25,2 milijuna kuna. Bolji uvjeti stanovanja tada su omogućeni za oko 1300 stanovnika Petrinje.