Petrinja: “Lokalna hrana na lokanom stolu”

U sklopu manifestacije „Lokalna hrana na lokalnom stolu 2020. godine“ predstavnike Obiteljskih-poljoprivrednih gospodarstava koji prodaju svoje proizvode u kućicama na Trgu hrvatskih branitelja posjetio je i gradonačelnik Darinko Dumbović zajedno sa suradnicima.
Svrha održavanja ove manifestacije je pomoći poljoprivrednim proizvođačima s područja Petrinje uslijed krize COVID-a 19, stvaranjem povoljnijih poslovnih uvjeta za plasman proizvoda na tržištu.
Ante Marić, Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i imovinu Grada Petrinje ovim putem je istaknuo:
„U mjerama borbe protiv Covid-a 19 koronavirusa gradonačelnik je donio Odluku da omogući OPG-ima iz Petrinje, ali ovaj puta i izvan Petrinje, koji mogu ponuditi svoje proizvode građanima da im omogućimo prigodnu prodaju besplatno na Trgu. Tako da oni u ovim težim vremenima imaju mogućnost prodaje, održe svoje OPG-e, nešto zarade, ali i druga je stvar da naši građani imaju izravan pristup kupnji robe od proizvođača, svježu i zdravu. Za sada imamo tri kućice, ali imamo najave i za druge štandove, ne moraju to biti kućice, i na drugim lokacijama u gradu da ćemo, također besplatno, dopustiti OPG-ima da prodaju svoje proizvode tijekom jeseni, dakle da budemo na usluzi i građanima, a i samim OPG-ima omogućimo jedan dodatni prihod kroz taj vid prodaje. To je u nadležnosti gradonačelnika da može u sklopu određene manifestacije, a ovu smo nazvali „Lokalna hrana na lokalnom stolu 2020. godine“. Također, treba naglasiti da su pojedini prodavači mandarina, u znak dobre volje, Gradu Petrinji donirali 500 kg mandarina koje ćemo mi podijeliti našim vrtićima i Pučkoj kuhinji“ – rekao je Marić.
Gradonačelnik Darinko Dumbović dodao je:
„Drago mi je što sam pozvan da probam proizvode s juga Dalmacije i uvijek se postavljalo pitanje što te kućice rade na Trgu i onda smo odlučili da na ovom prostoru, pokraj kojeg prolazi puno građana i automobila, na neki način budu vidljive. Želimo da u kontinuitetu, svi oni koji imaju svoje proizvode, bilo to proljeće, ljeto, jesen ili zima, budu u funkciji. Odlučili smo da to bude besplatno i da se ponudi sva zdrava hrana i plodovi“ – zaključio je Dumbović.