Petrinja: Kod Stabla mira obilježen UN-ov Međunarodni dan mira

Kod Stabla mira ispred Hrvatskog doma tradicionalno je danas u Petrinji, na dan 21. rujan, obilježen UN-ov Međunarodni dan mira.

I ove godine organizator obilježbe je Škola nenasilja Savjetovališta za djecu, adolescente POU-a Hrvatski dom Petrinja, a pridružila su se i učenici OŠ „Dragutin Tadijanović“ odjela djece s poteškoćama u razvoju. Dan mira obilježen je pod nazivom  “Zajedno za mir: poštovanje, sigurnost i dostojanstvo za sve“.

U ime Grada Petrinje obilježavanju se pridružila Viktorija Kaleb, zamjenica gradonačelnika, koja je ovom prigodom istaknula:

„Djeco vama ogroman pozdrav što ste došli ovdje. Danas se sjećamo Međunarodnog dana mira, a mir je , kako je rekao naš svetac i veliki prijatelj Ivan Pavao II. „Djelo pravde“, onda nije čudo da u svijetu nemamo puno mira jer nema ni puno pravde.

Nije slučajno da baš danas slavimo ovaj dan, jutros smo to komemorirali povezujući ova dva dana. U Danima smo sjećanja, pa povezujem i naše branitelje s ovim jer su dali svoje živote upravo za mir. Ovo je akcija i za promicanje dostojanstva, poštovanja i sigurnosti te mira. Tako je cilj i ovog dana širiti poruku mira i ljubavi.“

Armin Hadžić, voditelj Savjetovališta, o ovom programu je rekao:

„Škola nenasilja Savjetovalište za djecu u Petrinji već osmu godinu za redom programom, edukativnim radionicama i simboličkim paljenjem svijeća mira obilježavaju Međunarodni dan mira kojeg su proglasili Ujedinjeni narodi 1981. godine s misijom da je mir ono čega danas sve manje ima i uputila je upravo cijelom svijetu da obilježavaju Dan mira.

Petrinja je već osmu godinu dio globalne obitelji. Prekjučer smo krenuli s radionicom za srednjoškolce, a tema ovogodišnjeg obilježavanja Dana mira je „Zajedno u miru“.

Imali smo radionicu s djecom s poteškoćama koja su sada palila svoje svjetlo mira. Ove godine je taj dan obilježen malo skromnije ovdje u Petrinji koja ima iskustvo kako je to biti s one strane mira i zna  da je to najveća vrijednost.“

Podsjećamo, Stablo mira u Petrinji je posađeno 2011. godine sa željom da pod tom krošnjom svatko nađe svoj mir i da u Petrinji više nikada ne bude rata.