Petrinja i Pula rekorderi po izdvajanju za poduzetnike i obrtnike

Sa 3,11 posto Petrinja je lani najviše među gradovima izdvojila proračunskih sredstava za subvencije poduzetnicima i obrtnicima. Slijedi Pula s tri posto. Sljedećih sedam – Novska, Vrbovec, Pleternica, Varaždin, Vrbovsko, Šibenik i Valpovo izdvojile su između dva i tri posto, a tek nešto manje Buzet. Prvih je to deset gradova u Hrvatskoj koji su lani bili najizdašniji prema poduzetnicima i obrtnicima. Prema per capita kriteriju poredak predvodi Pula s izdvojenih 163,8 kuna po stanovniku. Slijede Petrinja, Novska Varaždin i Obrovac čija su izdvojena sredstva u odnosu na broj stanovnika iznad 100 kuna, a s iznosima od 90 do 100 kuna po stanovniku slijede Buzet, Pleternica, Opatija, Vukovar i Vrbovsko. Pula je u top deset najboljih jedini veliki grad, a najviše je srednjih.

U svim gradovima izdvajanja za poduzetnike iz godine u godinu rastu. Među vodećima, pretežito je riječ od oko milijun kuna godišnje. Svima je jasno da samo takav poticaj može otvoriti radna mjesta i biti jedan od najbitnijih mjera za zadržavanje stanovništva, ali i privlačenje novog. Razne su mjere na raspolaganju – od poticanja samozapošljavanja, sufinanciranja kamata, oslobađanja plaćanja raznih davanja na neko razdoblje do besplatnih savjetodavnih usluga i sl. S puno povoljnijim uvjetima aktivno se je posljednjih godina uključila i država, a na raspolaganju je za male i srednje poduzetnike novac iz EU fondova, za što su natječaji gotovo stalno otvoreni.

Prije oko deset godina poduzetnici nisu imali gotovo nikakvu potporu, krediti su bili skupi i odobravali su se uz veliko osiguranje. Danas su krediti umjesto oko osam posto, bliži kamati od jedan do dva posto, rokovi otplate su dulji, kao i poček otplate…

Takav trend uočljiv je i u našim godišnjim analizama. Još prije pet godina gradovi su izdvajali većinom ispod jedan posto proračuna za poduzetnike, tek dio njih preko dva posto, preklani je broj već takvih s izdvojenih dva posto bio veći, ali je i Petrinja bila rekorder s izdvojenih oko osam i pol posto, dok je lani  situacija bila približno jednaka onoj iz 2017. Pokazuju to podaci Ministarstva financija o izvršenju proračuna za 2018. godinu. No, prema najavama, Petrinja će ove godine izdvojiti preko 10 posto proračuna za poduzetnike, zbog čega bi u sljedećoj analizi mogla opet odskočiti od ostalih. 

Značajno je za primjetit da su u prvih deset gradova dva iz slabije razvijene Sisačko-moslavačke županije – Petrinja i Novska te dva iz slavonskih županija – Pleternica i Valpovo. Iz razvijene Istarske županije također dolaze dva grada – Pula i Buzet.

Petrinja: U 2019. preko 10 posto proračuna za poduzetnike

U nekoliko zadnjih godina Grad Petrinja je vodeći grad u Republici Hrvatskoj po izdvajanjima za poduzetnike i obrtnike. Nakon što je u 2017. g. Petrinja bila apsolutni rekorder s 8,58 posto proračuna usmjerenog na poticanje gospodarstva, a prema per capita kriteriju je za svoje poduzetnike i obrtnike izdvojila preko 4,5 milijuna kuna, odnosno 249 kuna po glavi stanovnika, pozitivna praksa se nastavlja i u 2018. g. , te je Petrinja ponovo prva po izdvajanjima iz proračuna za poduzetnike. Lani je izdvojeno 3,11 posto, što je u odnosu na broj stanovnika 141,1 kuna po osobi.

– Značenje ovih potpora je višestruko, mjerljivo i vidljivo na terenu. Najvažniji učinci su stvaranje pozitivnog poslovnog okruženja, otvaranje novih radnih mjesta, aktiviranje neiskorištenih infrastrukturnih i poduzetničkih prostora, razvoj novog poduzetništva, kao i opstanak postojećih poduzetnika i obrtnika. Zato ne iznenađuju podaci iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje da je Petrinja prvi grad u Sisačko – moslavačkoj županiji po smanjenju nezaposlenosti. Svjesni smo da bez razvoja gospodarstva nema niti razvoja grada, a da svaka kuna uložena u realni sektor će donijeti višestruku korist za Petrinju i njezine građane. Kako bi i dalje poticali razvoj gospodarstva, a time i poboljšavali kvalitetu života građana Grada Petrinje, ali i ostanak mladih, u 2019.g. napravili smo još jedan korak više i postotak izdvajanja iz proračuna povećali na preko 10 posto, ili u apsolutnom iznosu od 12.550.000,00 kuna – kaže gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

Darinko Dumbović gradonačelnik Grada Petrinje

Najvažnija mjera u 2019. g. je sufinanciranje svakog novog zapošljavanja s tri tisuće kuna mjesečno tijekom 12 mjeseci i sufinanciranje kamata do 5 posto. Osim ovih direktnih mjera, kaže gradonačelnik, kroz brojne infrastrukturne projekte financirane sredstvima iz EU fondova na indirektan način stvaramo dobru sinergiju aktivnosti Grada i gospodarstvenika.

Na području Grada Petrinje djeluje pet poduzetnika u kategoriji srednji i veliki, te oko 150 u kategoriji mikro i mali poduzetnici, uglavnom iz mesne i drvne industrije, te trgovine i uslužnih djelatnosti. Vjerujem da ćemo ovakvim konkretnim mjera i dalje biti važan partner našim poduzetnicima i obrtnicima, a kroz brojne infrastrukturne projekte financirane sredstvima iz EU fondova stvoriti još kvalitetnije uvjete za njihov opstanak i daljnji razvoj – zaključuje Dumbović.

Pula: Poduzetnicima ove godine već odobreno bespovratnih milijun kuna

S izdvojenih tri posto za poduzetnike u 2018. godini, Pula je drugi grad u državi, ali prvi po izdvajanjima po glavi stanovnika – 163,8 kuna.

– Jedna od osnovnih zadaća Grada Pule je stvaranje pozitivnog poslovnog okruženja koje potiče poduzetnike i gospodarstvenike na stvaranje dodatne vrijednost za širu zajednicu a što se postiže nizom mjera i programa usmjerenim prema poduzetnicima. Takvu praksu Grad Pula provodi već dugi niz godina čime se direktno utjecalo na povećanje zaposlenosti te ćemo s uspješnom proaktivnom praksom nastaviti i dalje. Primjera radi naveo bih podatak da su ovogodišnje bespovratne potpore za razvoj gospodarstva “Potpore Pula 2019” u iznosu od milijun kuna u cijelosti odobrene i budući je interes poduzetnika iznimno velik, pokušat ćemo osigurati dodatna bespovratna sredstva za ovu proračunsku godinu – ističe pulski gradonačelnik Boris Miletić

Foto: HRT