Petrinja i CityCentreDoctor predstavljeni na svjetskoj konferenciji “Placemaking Week” u Amsterdamu

urbact.eu

Grad Petrinja, član City Centre Doctor URBACT mreže, kao dio URBACT-ove prezentacijske grupe, pozvan je te je sudjelovao na svjetskoj konferenciji o temama uređenja javnog prostora „Placemaking Week“, održanoj od 10. do 14. listopada u Amsterdamu.

„Placemaking Week“ je godišnja konferencija s temama vezanim na javni prostor i kako ga učiniti boljim uz sudjelovanje što većeg broja direktno zainteresiranih dionika. https://www.placemakingweek.org/#about (link is external)

Organizatori su američki Project for Public Spaces (https://www.pps.org (link is external)), nizozemski Stipo (https://stipo.nl/ (link is external)) i Placemaking Plus (https://www.placemakingplus.com/ (link is external)), domaćin konferencije amsterdamski Pakhuis de Zwijger (https://dezwijger.nl/ (link is external)) te niz nizozemskih Gradova (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Tilburg…) koji su ugostili sudionike tijekom konferencije te pokazali svoje primjere dobre prakse.

Na konferenciji je sudjelovalo preko 400 sudionika iz 46 zemalja svijeta (svi kontinenti su bili zastupljeni). Prezenteri su prezentirali najbolje projekte vezane za teme uređenja javnog prostora iz cijelog svijeta. https://www.placemakingweek.org/schedule (link is external)

Između 500 pristiglih tema koje su se natjecale za prezentiranje, organizatori su odabrali i URBACT-ovu prijavu, a čelništvo URBACT-a odabralo je da ih na konferenciji predstavljaju Sally Kneeshaw (Programme Expert) te Wessel Badenhorst (Lead Expert City Centre Doctor mreže u kojoj se nalazi i Grad Petrinja).
Wessel Badenhorst je od deset gradova iz mreže odabrao gradove Heerlen (Nizozemska) i Petrinju da prezentiraju mrežu, odnosno svoj dobar rad i rezultate u sklopu te mreže.

Prezentaciju na navedenu temu (Inter-city Learning Networks in Europe: URBACT & The City Centre Doctor Program) predstavljena je u četvrtak, 12. listopada, u sastavu Sally Kneeshaw, Wessel Badenhorst, Yvette Petit-Theuws (Heerlen) i Marko Zlonoga (Petrinja). https://www.placemakingweek.org/schedule

Prezentaciju je slušalo preko 50-tak sudionika konferencije, a među njima i Meg Walker (Senior Vice President, Project for Public Spaces), Gary Toth (Senior Director, Project for Public Spaces) te Hans Karssenberg (glavni partner i organizator konferencije, Stipo). Prezentacija je bila jako pozitivno primljena. Nastavno na prezentaciju održalo se mnogo neformalnih razgovora i ostvarilo kontakata u kojima su sudionici konferencije istaknuli da im imponira entuzijazam, pozitivna energija, ideje i rezultati rada gradova Heerlena i Petrinje.

Nastavno na moju prezentaciju Grada Petrinje i rad u grupi City Centre Doctor, Sally Kneeshaw (URBACT Programme Expert) je tijekom svojeg izlaganja pohvalila naš rad u Petrinji te istaknula dobar odaziv, rezultate i rad i ostalih hrvatskih gradova u ostalim URBACT mrežama. Istaknula je da je Hrvatska, koja je prvi puta u URBACT ciklusu, generalno jako dobro odgovorila na URBACT-ov poziv te da je to zemlja koja brzo uči i usvaja.

Sve ovo smatram velikom pohvalom kako Gradu Petrinji tako i svima u hrvatskoj URBACT zajednici (ostali uključeni gradovi, Nacionalna URBACT Točka – Udruga gradova, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja). Nadam se da će ovo biti dodatan motiv i ostalim gradovima u Hrvatskoj, koji se dosada nisu uključili u ovaj sjajan program, da se prijave na novi poziv za transferne mreže.

Marko Zlonoga
URBACT Ad Hoc Expert