Petrinja: Cehu frizera i kozmetičara grad donirao zaštitnu opremu za rad

Zaštitnu opremu za rad (jednokratne ogrtače za bojanje, zaštitne maske, vizire, dezinficijense) u vrijednosti 25 tisuća kuna gradonačelnik Grada Petrinje, Darinko Dumbović, uručio je danas predstavnicima Ceha frizera i kozmetičara Grada Petrinje koji su gradonačelniku uputili zahtjev za pomoć u nabavi zaštitne opreme.

Cehu frizera i kozmetičara grad Petinja donirao zaštitnu opremu za rad

“Ono što je na kraju taj ružan trag COVID –a 19 ostavio je da taj kontakt, taj posao, taj život i sve one mogućnosti s kojima čovjek želi pokazati ustvari da je čovjek, da može brinuti o sebi, o svojoj obitelji, da može brinuti o gradu, mi sada moramo život graditi na jednoj određenoj distanci. Hvala na lijepim riječima, međutim mene ne treba senzibilizirati jer dolazim kao poduzetnik, čovjek koji sam cijeli život živio i radio i stvarao kroz obrtništvo, kroz biznis i sebe i svoju cijelu obitelj i znam što znači ne imati i imati pa ne imati, znam što su oscilacije, znam što su krize i znam što je ova kriza donijela i svjesni smo toga ako nam ta svijest cjelokupna bude bila prema toj krizi jasnija i ako je budemo vidjeli otvorenih očiju i ako budemo pružili jedni drugima ruku da pomognemo kada možemo. Ovo je poruka i za druge cehove koji se mogu organizirati i da dođu po tu neku pomoć koja je „prva pomoć“ možemo reći jer sad su mnogi poduzetnici u jednom koma položaju u kojem moramo dati umjetno disanje a umjetno disanje je u ovom slučaju uvijek najbolja pomoć – materijalna i financijska, znači ne trebamo lijepih priča i što bi mi svi trebali i programe i td. – trebaju nam konkretne pomoći, ovo je konkretna pomoć. Neka ta konkretna pomoć bude početak nečega što bi mi mogli zajednički vidjeti kako usmjeriti te pomoći prema jednom od najsamostalnijih slojeva društva – to ste vi koji gurate novce u sam proračun.

Cehu frizera i kozmetičara grad Petrinja donirao zaštitnu opremu za rad

Mjera koja je napravljena što se tiče poreza na dohodak koja je oslobođena od strane države da mi od te mjere, kao od dohotka, Grad živimo i to je taj novac koji je jedini opravdan i koji može doći, Vlada je donijela tu mjeru, međutim mi nismo dobili još ni jednu lipu beskamatnog kredita jer oni su tu mjeru dali na račun gradova i dali su na račun da ćemo mi dobiti od banke i od ministarstva beskamatni kredit s kojim ćemo to što se vas oslobađa poreza na dohodak namiriti, mi to još ne dobivamo. Znači naš račun je prazan, država je reagirala promptno ali na račun lokalne samouprave i to je ono što nije korektno. Želim da znate da ni nama nije lako, mi smo ostali bez dijela sredstava, s druge strane jako nam je drago da i država i mi svi skupa možemo odvojiti za vas, vi gurate novce u proračun, vi ste ti koji nama trebaju, nama trebaju ljudi koji stvaraju nove vrijednosti, vi ste nova vrijednost društva i ja ću vas uvijek poštivati kao takve.“ – kazao je gradonačelnik Dumbović.

Predsjednica Ceha frizera i kozmetičara Grada Petrinje Vlatka Pavičić Šimić, zahvalila se gradonačelniku na vrijednoj donaciji u ime svojih kolega, te dodala:

„Nama je ova pošiljka od velike važnosti i jako velike pomoći. Nažalost, ona nam je dostatna samo za 15 dana rada. Ako Grad bude u mogućnosti nam barem s još jednom pošiljkom, ako ne ništa, mi kad radimo-stvaramo pa ćemo pokušati iznaći mogućnosti i za ovo. Voljela bih naglasiti da našem području gdje djeluje ovaj Ceh niti jedan načelnik niti gradonačelnik se nije odzvao, neki čak nisu ni odgovorili i puno vam hvala što razumijete malog čovjeka i nas male obrte i što ste podržali naš zahtjev i što ste nam izašli u susret. U salonima su počele gužve, mi se pridržavamo mjera, smanjena nam je količina rada, samo jedna je djelatnica u smjeni, smanjen broj mušterija. Za sada nećemo dizati cijene, zbog ove donacije, ali ako se pokaže skupljim morat ćemo krenuti i s tom nepopularnom mjerom.“