Petrinja: Bosnjačka večer folklora i sevdaha

Večeras je u Velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Hrvatskog doma u Petrinji održana “Bosnjačka večer folklora i sevdaha”, u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Petrinje..

Goste je pozdravio predsjednik Vijeća bosanske nacionalne manjine Hajrudin Kulasić.

Prigodom te svečanosti nastupili su KUD “Krajina” iz Bihaća, Mehmed Gorazda i Tamburaški sastav “Prijatelji” , Pavo Anić i pjevači pjesme sevdalinke iz KUD “Krajina”, te ženski pjevački zbor “Sevde” iz Siska…

Goste je u ime grada pozdravila zamjenica gradonačelnika grada Petrinje, dr.Viktorija Kaleb, te tom prilikom kazala:

“Poštovani prijatelji, sve vas srdačno pozdravljam u ime gradonačelnika grada Petrinje, gospodina Darinka Dumbovića i u svoje osobno ime. Od srca dobro došli u Petrinju!

Zahvaljujem i pozdravljam gosp. Hajrudina Kulašića, predsjednika Bošnjačke nacionalne manjine grada Petrinje, naše drage izvođače : KUD „Krajina“ iz Bihaća, gosp.Mehmeda Goraždu i Tamburaški sastav Prijatelji, gosp.Pavu Anića , ženski pjevački zbor – „Sevde“ iz Siska.

Grad Petrinja smo svi mi… moram naglasiti da se u našem gradu ljudi poštuju i pomažu koliko mogu, neovisno radi li se o domaćim Petrinjcima, nama doseljenicima ili o nacionalnim manjinama. Grad, vodstvo grada, ne čini nikakve razlike među ljudima, dapače suživot se ne proklamira nego se punim plućima i živi.

Evo nas u mjesecu rujnu, mjesecu sjećanja na sve branitelje, heroje, žrtve Domovinskog rata. Nedavno smo proslavili Operaciju Oluja kao paradigmu, to jest kao simbol Domovinskog rata kao temelj hrvatske države. Citirat ću našeg najvećeg stratega i admirala DDL : Slavimo taj svoj najveći mogući blagdan i to kao čin dobra.

Drugi koji bi trebali slaviti Oluju su Srbi jer su ih Hrvati spriječili da sada ne nose pet do šest puta veću hipoteku genocida nego što je genocid počinjen u Srebrenici. Treći koji jednako tako trebaju slaviti Oluju su Bošnjaci jer su Hrvati spriječili Srbe da ne ponove još tragičniji genocid nad njima.

Hrvati su četiri puta spasili BiH. Dragi prijatelji , posebno vi iz Bihaća, vi to dobro znate.

Bili smo tad zajedno, zajedništvo donosi pobjedu, zajedništvo kuću gradi, zajedništvo raste u Ljubav, a Ljubav i nemoguće čini mogućim… Jučer je počeo bajram….svima sretan početak Kurban Bajrama.

I citirat ću riječi jednog mog prijatelja, pjesnika, a idu ovako: Sestrama i braći muslimanima, iskreno čestitam časni Blagdan! Kur’an im bio putokaz. Čista svjetlost Islama im obasjavala put. Meleci im bili dobri čuvari. Allah Džele Se nuhu im dao sve dobro!

Allah Džel Se Nuhu zaštitio od znanja od kojeg hajra nema, od srca koje nije iskreno, od dove koja se ne prima, od nesreće bolesti i zla. Bajram Serif Mubarek Olsun!”, kazala je zamjenica gradonačelnika grada Petrinje Viktorija Kaleb.