Petorica optužena zbog brutalnog napada na dvojicu mladića u Petrinji

FaH

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku podiglo je pred Županijskim sudom optužnicu zbog pokušaja ubojstva i nanošenja teških ozlijeda protiv petorice nasilnika koji su u Petrinji, 18. listopada prošle godine, bez ikakva povoda napali dvojicu mladića.

Napad se dogodio 18. listopada prošle godine u ranim jutarnjim satima u Sisačkoj ulici, nakon noćnog provoda. Žrtve napadača u dobi od 18 do 53 godine, bili su pripadnik Hrvatske vojske i njegov prijatelj, obojica 22-godišnjaci. Teško ozlijeđenim mladićima pomoć je pružena u sisačkoj Općoj bolnici, gdje su podvrgnuti operativnim zahvatima.

Kako stoji u priopćenju tužiteljstva, trećeokrivljenik (2001.) je optužen zbog pokušaja ubojstva, prvookrivljenik (1966.), drugookrivljenik (1989.), četvrtookrivljenik (1986.) i petookrivljenik (1987.) zbog nanošenja teške tjelesne ozljede, drugookrivljenik i četvrtookrivljenik zbog pokušaja teškog ozlijeđivanja, a drugookrivljenik i zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Optužnica ih tereti da su bez ikakvog razloga, nakon što su pored zaustavljenog vozila vidjeli dvije muške osobe, izašli iz automobila kojim su se dovezli, nakon čega su drugookrivljenik i četvrtookrivljenik, u cilju da ga teško ozlijede, napali jednog od mladića. Pritom ga je drugoookrivljenik ključem za montažu kotača tri puta udario u glavu dok ga je četvrtookrivljenik šakama više puta udario u glavu, prsa i ramena.

Kako se mladić izmicao te podigao ruke u zaštitu trećeokrivljenik je, u cilju da ga liši života, nožem uboo u trbuh nakon čega ga je pokušao još jednom ubosti, no oštećenik mu je pomaknuo ruku.

Trećeokrivljenik tako, po tvrdnjama tužiteljstva, nije uspio u namjeri da liši života oštećenika kojem je život spašen hitnom medicinskom intervencijom.

Prvookrivljenik, drugookrivljenik, četvrtookrivljenik i petookrivljenik su potom napali drugog mladića pri čemu su ga udarali šakama i ključem za montažu kotača, zadavši mu teške ozljede, dok ga je trećeokrivljenik, u cilju da ga liši života, nožem četiri puta uboo u leđa.

U tužiteljstvu kažu da pritom nije uspio u nakani ubije jer je mladić bježao i povlačio se unatrag.

Drugookrivljenika terete i da je 19. listopada 2019. u Mošćenici, nezakonito držao automatsku pušku s preklopnim kundakom bez spremnika i jedan komad pištoljskog streljiva.

Županijskom sudu u Sisku je ŽDO predložio da se trećeokrivljeniku produlji istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja nedjela, dok su za prvookrivljenika i četvrtookrivljenika predložili produljenje mjera opreza. Za drugookrivljenika su također zatražili mjere opreza jer mu istražni zatvor više nije moguće produljiti.