Petir šampione Sabatine vodi u Europski parlament

U Primoštenu je završen 27. Međunarodni susret vinara i vinogradara Sabatina 2017. u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije koji je i ove godine okupio brojne posjetitelje, pristiglo je i rekordnih 420 uzoraka vina, a šampione autohtonih sorti hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir nagradila je putom u Bruxelles.

Uručenjem priznanja za kvalitetu i izgled buteljiranih vina u sedam kategorija, šampionom autohtone sorte Pošip proglašen je “Pošip Marko Polo 2016.” Poljoprivredne zadruge Čara s otoka Korčule, dok je šampion autohtone sorte Plavac “Dingač, berba 2012. Matuško vina d.o.o. Potomje”.

Nagrađeni će u Bruxellesu, u pratnji europarlamentarke Marijane Petir, posjetiti EU institucije te dobiti priliku predstaviti svoja vina hrvatskih autohtonih sorti i u samom srcu Europe, priopćeno je u nedjelju iz njezina Ureda u Zagrebu.

Petir je s vinarima i vinogradarima u Primoštenu održala panel “Budućnost zajedničke poljoprivredne politike EU i izazovi za Hrvatsku”.

Hrvatski vinogradari i vinari istaknuli su potrebu promjene državne politike prema poljoprivredi koja se mora promijeniti radi ostanka mladih u Hrvatskoj, ali i bolje povezanosti proizvodnje hrane i turističke ponude, za što se zalaže i Petir.

Ona je ustvrdila kako je proizvođački sektor fragmentiran te je važno da se proizvođači povežu u zadruge i proizvođačke organizacije kako bi bili konkurentniji i imali bolju pregovaračku poziciju prema Vladi, ali i trgovačkim lancima te kako bi postali poželjan partner uslužnom sektoru.

Kad je u pitanju korištenje sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014. – 2018. tzv. Vinske omotnice, proizvođači vina požalili su se da je iz nje do kraja protekle godine iskorišteno svega 11 posto zbog prenormiranosti propisa i neusklađenosti zahtjeva ministarstava s realnim stanjem na terenu.

Sudionici rasprave iskazali su i nezadovoljstvo promjenama pravilnika neposredno prije natječaja, kao i odgađanjem raspisivanja natječaja za pojedine mjere iz Programa ruralnog razvoja. Hrvatskoj je iz Vinske omotnice namijenjeno 57 milijuna eura, a za razliku od ostalih fondova, sredstva planirana u jednoj godini potrebno je i potrošiti, što znači da je svake godine bilo na raspolaganju nešto više od 11 milijuna eura.

Petir je rekla da dijeli njihovu zabrinutost jer je od 2,4 milijarde eura koliko imamo u Programu ruralnog razvoja do 2020. godine za sada iskorišteno manje od 15 posto, a hrvatsko selo i poljoprivreda vape za investicijama.

Otočki vinogradari istaknuli su problem nepoštivanja rokova plaćanja od strane hotelijera koje čekaju i po godinu dana. Petir je rekla da se EU direktiva o plaćanju mora poštivati i da je propisani rok 30 dana.

U panelu su sudjelovali i članica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske gospodarske komore Božica Marković te Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije.

Osim znanstveno-stručnih predavanja, radionica i panela, sudionici Sabatine sudjelovali su u studijskom obilasku primoštenskog vinogorja. /Hina/