Povezite se

EU

Petir predstavila najbolje mlade hrvatske poljoprivrednike u Europskom parlamentu

Objavljeno

-

Najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik Zvonimir Kalić, zajedno s finalistima ovogodišnjeg izbora za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika, kojega kao ambasadorica Kluba zastupnika Europske pučke stranke organizira hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, nalaze se u nagradnom posjetu Bruxellesu.

Dvodnevni posjet Bruxellesu koji je za deset najboljih mladih hrvatskih poljoprivrednika osigurala zastupnica Petir započeo je posjetom Europskom parlamentu gdje je održana konferencija o mladim poljoprivrednicima i budućoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici. Zastupnica Petir upoznala je sve prisutne s finalistima hrvatskog dijela natječaja za najboljeg mladog poljoprivrednika, a pobjednik Zvonimir Kalić predstavio je svoje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i projekt koji je dvostruko nagrađen na ovogodišnjem natjecanju – od strane stručnog ocjenjivačkog suda, ali i od strane čitatelja Jutarnjeg lista, medijskog pokrovitelja ovog projekta.

Kalić je istaknuo kako je njegovoj obitelji, koja se bavi ekološkim uzgojem industrijske konoplje, cilj prikazati kompletnu iskoristivost te biljke i blagodati koje ona pruža – njezinu nutritivnu vrijednost, inovacije u finalnim proizvodima, iskoristivost stabljike u raznim industrijama poput prehrambene, automobilske, tekstilne, građevinske…

Proizvodnjom konoplje počeli su se baviti kada je Zvonimirov djed obolio od zloćudnog tumora na mozgu. Djed je Zvonimiru ostavio imanje kojega je, zajedno s obitelji, odlučio oplemeniti novom proizvodnjom. „To je ujedno bio naš ostanak u Hrvatskoj, borba na vlastitoj zemlji, borba za svoju obitelj i sebe, borba za ljude u našem okruženju. borba za bolji i pristojniji život na selu, borba za Slavoniju“, ističe najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik.

Nova reforma ZPP-a koja je već usvojena na Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta zajedno s stotinjak amandmana koje je uložila zastupnica Petir a kojima štiti interese Hrvatske i hrvatskih poljoprivrednika  trebala bi biti usvojena i na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u narednim mjesecima. Kako ističe zastupnica Petir,  novi prijedlog donosi pozitivne promjene za mlade poljoprivrednike a maksimalni iznos potpora namijenjen mladim poljoprivrednicima za osnivanje poljoprivrednog gospodarstva povećava se s dosadašnjih 50 na 100 tisuća eura.

„Na mladim generacijama poljoprivrednika je budućnost hrvatske i europske poljoprivrede i ruralnog prostora. Zato je i u novom ZPP-u prepoznata važnost generacijske obnove što je Europski parlament posebno naglasio tijekom rada na novom zakonodavnom paketu reforme ZPP-a“, rekla je Petir dodajući kako je ponosna na Kalića i hrvatske mlade poljoprivrednike koji u poljoprivredu unose kreativne ideje i inovativne koncepte te na kojima se vidi da poljoprivredu žive te da se poljoprivrednom proizvodnjom bave iz ljubavi vodeći pri tome brigu i o okolišu.

Na konferenciji su govorile i Alessia Musumarra, glavna tajnica Europskog vijeća mladih poljoprivrednika te Ksenija Simović ispred COPA-COGECA, najvećeg europskog udruženja poljoprivrednih proizvođača.

Govoreći o promjenama koje bi mladim poljoprivrednicima trebala donijeti nova Zajednička poljoprivredna politika, Alessia Musumarra iz CEJA-e ističe kako su prijedlozi trebali biti još ambiciozniji.

„Poseban cilj za podupiranje generacijske obnove jest dobar, ali samo postojanje cilja ne garantira i da će on biti ispunjen“, ističe Musumarra. Pohvalivši suradnju sa zastupnicom Petir koja je u tijeku rasprave o reformi ZPP-a poduprla ambicioznije prijedloge CEJE, Musumarra je rekla kako se glas mladih poljoprivrednika nažalost još uvijek ne čuje dovoljno među donositeljima odluka, ali CEJA već 60 godina pokušava učiniti sve kako bi se uvjeti života za mlade u ruralnim područjima poboljšali. CEJA danas predstavlja 2 milijuna mladih poljoprivrednika iz 22 zemlje.

Referirajući se na natječaj za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika, Musumarra je rekla kako su “projekti hrvatskih mladih poljoprivrednika inspiracija ne samo za Hrvatsku, već i za cijelu Europsku uniju”.

Simović je ispred COPA-COGECA čestitala Zvonimiru Kaliću, ali i svim sudionicima natječaja za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika te je ujedno zahvalila zastupnici Petir na njezinu doprinosu razvoju europske poljoprivrede, posebice se dotičući njezina rada na poboljšanju položaja žena u ruralnim područjima na kojemu je Petir dosta surađivala sa ženskim odborom COPA-e, kao i rada na regulativi za borbu protiv nepoštenih trgovačkih praksi. Referirajući se na Kalićev projekt, Simović je rekla kako je i COPA-COGECA nedavno ustanovila zaseban sektor za konoplju upravo zbog potencijala kojega taj sektor poljoprivrede ima. Također je istaknula kako mladi poljoprivrednici i generacijska obnova moraju biti u središtu Zajedničke poljoprivredne politike.

Mladi poljoprivrednici tijekom svog dvodnevnog posjeta Bruxellesu upoznat će se s funkcioniranjem europskih institucija te s radom zastupnice Marijane Petir.

EU

Sol dodaje na venecijansku ranu

Published

on

Dodao

EPA/EMILIANO CRESPI

Globalno zagrijavanje mora i nedavna iskopavanja u Venecijanskoj laguni znače da su ovotjedne iznimno visoke plime u grad donijele i više soli, što je dodatna prijetnja tamošnjem arhitektonskom blagu. 

Situacija je u Veneciji u subotu bila nešto bolja kada se voda povukla i iz najnižih točaka u gradu, ali za nedjelju je najavljen novi plimni val i voda se u jutarnjim satima u nedjelju već počela prelijevati iz lagune na područje trga sv. Marka i na obale kanala uz most Rialto.

Vlasti su unaprijed proglasile izvanredno stanje. Ovo su najgore poplave u Veneciji u više od 50 godina. 

Kada se voda povuče s popločenih ulica, iz mramornih palača i drevnih crkava, nastalih iz močvare prije 15 stoljeća, ostavit će za sobom slane kristale koji će polako korodirati i izjedati opeku. 

“Što je voda slanija, to nam je teže”, rekao je gradonačelnk Luigi Brugnaro.

Voda u laguni uvijek je bila kombinacija rijeka koje u nju utječu i kroz otvore u laguni ulijevaju se u more. Podizanje razine mora zbog klimatskih promjena i kopanje novih kanala donijeli su više slane vode iz Jadrana. 

Šezdesetih godina prošlog stoljeća u laguni je za naftne tankere prokopan kanal do petrokemijskog postrojenja u Margheri, luci udaljenoj manje od pet kilometra od centra Venecije. 

Lukobrani u obliku mjeseca koji su u novije vrijeme izgrađeni kako bi štitili lagunu stvorili su velike depresije na morskom dnu, što također omogućava pritjecanje više slane vode. 

“Kopanje kanala, posebice onog za tankere, otvorili su ‘autocestu’ do mora”, kaže Gianfranco Bettin, bivši gradonačelnik i vođa Stranke zelenih u pokrajini Veneto. 

“Globalno zagrijavanje pridonijelo je povećanju razine mora i jačanju vjetrova koji ‘guraju’ slanu vodu prema gradu”, dodao je. 

Stručnjaci su najviše zabrinuti za bizantsku baziliku svetog Marka, koja je sa svojim drevnim mozaicima i mramornim stupovima osobito krhka. 

Lađa crkve ovaj je tjedan bila poplavljena šesti put u svojoj 1200 godina dugoj povijesti, ali drugi put u samo 13 mjeseci. Slana voda gotovo je ispunila kriptu čiji mramorni stupovi podupiru crkvu. 

“Voda ne bi trebala prodrijeti u kriptu jer je radovima 90-ih godina zabrtvljena. Ali plima je bila toliko visoka da je voda ulazila kroz prozor”, kazao je Pierpaolo Campostini, kustos svetog Marka. 

“Ako kripta postane bazen, ne znamo kakve će to imati posljedice”, nastavio je Campostini dok su vodu ispumpavali iz bazilike. 

“Sol bi mogla uzrokovati urušavanje svoda, a taj rizik nitko ne želi”. 

U nedjelju se ponovo očekuje razina vode 160 centimetara iznad normalne, treći put ovaj tjedan. A to znači da će ponovo veći dio grada biti pod vodom. 

Gradonačelnik Luigi Brugnaro kazao je u subotu da će štete biti u milijardama eura i pozvao je međunarodnu zajednicu da pomogne donacijama.  

(Hina)

Ucitavanje vijesti

EU

Berlin dobiva arapsku radiostanicu

Published

on

Dodao

Arapi koji žive i rade u njemačkoj prijestolnici uskoro će imati radiostanicu na svom jeziku. 

Veći dio programa Radio Arabice bit će na arapskom jeziku, a bavit će se kulturom, vijestima, zabavnim programom, sportom i svakodnevnim životom u Berlinu, objavio je u četvrtak MABB, medijsko vijeće za regije Berlin i Brandenburg.

Stanica će emitirati i arapsku narodnu, popularnu i modernu glazbu. 

“Uz francusku, rusku, tursku, britansku i američku stanicu, sada će postojati i ona za Arape”, rekao je čelnik MABB-a Hansjuergen Rosenbauer. 

Još uvijek se ne zna kad će nova postaja krenuti s emitiranjem. 

(Hina)

Ucitavanje vijesti

EU

Ruža Tomašić pisala Macronu: Traži pomoć u pronalaženju tijela Jean Michela Nicoliera

Published

on

Zastupnica u Europskom parlamentu i dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić u utorak, 12. studenoga, uputila je pismo zastupnicima u Europskom parlamentu iz redova stranke La République en Marche predsjednika Emmanuela Macrona.

Tomašić je u pismu obavijestila o hrvatskom branitelju s francuskim državljanstvom koji je nakon pada Vukovara zarobljen u vukovarskoj bolnici te mučen i pogubljen na Ovčari zajedno s 270 drugih zarobljenika, nakon čega mu se gubi svaki trag. 

Hrvatska zastupnica navela je u pismu kako vlasti Srbije, predvođene predsjednikom Aleksandrom Vučićem, iako imaju informaciju o tome gdje se nalaze ostale žrtve,  gotovo tri desetljeća nakon završetka rata odbijaju dostaviti te informacije hrvatskim vlastima. 

Ruža Tomašić zatražila je intervenciju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona kao posljednju nadu za obitelji žrtava. 

Ucitavanje vijesti

Najčitanije