Petir na Nacionalnom molitvenom doručku u Washingtonu

Foto: Hina

Naša zajednička odgovornost je štititi najslabije, a predsjednik SAD-a Donald Trump je drugi put ovoga tjedna stao u zaštitu nerođenih, istaknula je u četvrtak hrvatska europarlamentarka Marijana Petir nakon 67. Nacionalnog molitvenog doručka u Washingtonu na kojemu je sudjelovala četvrti put, izvijestio je ured zastupnice, .

Donald Trump je u četvrtak na tradicionalnom molitvenom doručku vjernicima poručio da ih nikada neće iznevjeriti. 

“Nikad vas neću iznevjeriti. Nikad”, rekao je Trump pred oko tisuću ljudi na događaju na kojemu je bilo nekoliko članova vlade, predsjednica kongresa Nancy Pelosi, vjerski čelnici i predstavnici humanitarnih organizacija.

Američki predsjednik  je istaknuo kako njegova administracija poduzima odlučne korake kako bi se zaštitila i osigurala sloboda vjeroispovijesti, a posebnu pomoć pruža progonjenim kršćanima i drugim religijskim grupama.

Trump je poručio i kako “moramo graditi društvo koje će štititi svaki ljudski život jer je svako dijete, rođeno i nerođeno, stvoreno na Božju sliku”.

“Ova izjava američkog predsjednika posebice je važna u svjetlu nedavno usvojenog zakona u američkim saveznim državama New York i Virginija kojim se dozvoljava pobačaj sve do samog rođenja djeteta”, ističe Petir, stoji u priopćenju ureda zastupnice.

“Američki predsjednik jasno je pred cijelom nacijom, ali i cijelim svijetom stao u zaštitu nerođenih. I to dvaput za redom jer je isto već rekao u svom govoru o stanju Unije. Odgovornost je svih nas zaštititi one najslabije članove svakog društva a to djeca svakako jesu”, izjavila je Petir netom po završetku Nacionalnog molitvenog doručka na kojem je sudjelovala četvrti put.

“Naravno da je velika čast biti pozvana i sudjelovati na Nacionalnom molitvenom doručku. Ovo je događaj koji okuplja političare i kreatore politika iz cijeloga svijeta koji pripadaju različitim političkim opcijama, ali kojima je kršćanska vjera kompas u njihovu političku djelovanju. To je pravi pokazatelj da je Bog iznad politike i da političke razlike možemo i moramo ostaviti po strani radi općeg dobra i zaštite temeljnih vrijednosti”, rekla je Marijana Petir, navodi se u priopćenju.

Petir se tijekom svog boravka u Washingtonu susrela s guvernerima, kongresmenima i političarima koji su se istaknuli u zaštiti i promociji općeljudskih vrijednosti kao i s predstavnicima građanskih udruga, izvijestio je ured zastupnice.

Tradicija molitvenog doručka u Washingtonu seže u 50-te godine prošloga stoljeća i otad je na njemu sudjelovao svaki predsjednik SAD-a.

Eurozastupnica Petir jedna je od organizatorica Europskog molitvenog doručka koji se, po uzoru na Nacionalni molitveni doručak, svake godine u prosincu održava u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

(Hina)