Petir: Izjava Vučića u kojoj je usporedio Hrvatsku s nacističkom Njemačkom ne pridonosi europskom putu Srbije”

Foto: Hina

Još uvijek ne smiruju se tenzije vezane za izjave srbijanskoga predsjednika Aleksandra Vučića izrečene uoči obilježavanja vojno-redarstvene akcije Oluja. Reagirala je i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir:

“Izjava srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića povodom obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja u kojoj je usporedio Hrvatsku s nacističkom Njemačkom ne pridonosi dobrosusjedskim odnosima, a iznad svega ne pridonosi europskom putu Srbije.

Ovdje nije samo riječ o pukoj neistini i govoru mržnje, već o poruci koja u svojoj biti negira pravo Hrvatske na obranu od agresora, na slobodu i suverenitet te bi kao takva trebala biti analizirana i od strane međunarodne zajednice naročito u trenutku kada srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić tvrdi da se Srbija nalazi na europskom putu.

Ako Srbija zaista želi ući u Europsku uniju trebala bi se početi baviti rješavanjem nagomilanih problema i provođenjem reformi u kojima se ne uočava napredak. Posebno brine što Srbija u segmentu pravne stečevine i zaštite prava nacionalnih manjina nije ostvarila očekivani pomak što se reflektira kroz konstantno zatiranje hrvatskog identiteta u Vojvodini kao i u cijeloj Srbiji pri čemu su Hrvati na dnevnoj razini izvrgnuti stalnim pritiscima čiji je cilj trajni nestanak Hrvata s tog područja.

Jednako tako, službene vlasti Republike Srbije nisu reagirale niti osudile izjave osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja koji je javno pozivao na kaznena djela protiv čovječnosti te još uvijek obnaša zastupnički mandat u Skupštini Srbije. Nažalost, još uvijek nije riješeno pitanje nestalih osoba, povrata hrvatske imovine i kulturnog blaga tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku kada je bio okupiran dio hrvatskoga teritorija, a koji je oslobođen upravo vojno-redarstvenom akcijom Oluja.

Srbija se i dalje ponaša kao međunarodni sudac premda na to nema pravo te još uvijek nije promijenila sporne članke Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine Republike Srbije (ZORZ) koji predstavljaju opasnost za hrvatske branitelje.

Pred Srbijom je jako puno posla i rješavanje tih zadataka za njih bi trebao biti prioritet te se nadam da će i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić to shvatiti” – kazala je Marijana Petir.