Peticija za regulaciju i kontrolu obaveznog cijepljenja pasa protiv bjesnoće

Fotografija: Vedran Morin (arhiva)

Udruga Prijatelji životinja pohvaljuje višegodišnji program iskorjenjivanja bjesnoće i jesensku akciju ‘oralne vakcinacije lisica’ koju provodi Ministarstvo poljoprivrede radi spriječavanja širenja bjesnoće, te ujedno i sve napore da Hrvatska bude proglašena zemljom slobodnom od bjesnoće.

U povodu Svjetskoga dana borbe protiv bjesnoće koji se obilježava u četvrtak, 28. rujna, iz Udruge upozoravaju na alarmantan podatak – procjenjuje se da više od 100 tisuća pasa u Hrvatskoj nije ni cijepljeno ni mikročipirano, što ugrožava cijelu zajednicu i dovodi do napuštanja pasa.

“Označavanje pasa mikročipom obavezno je od 2004. godine, a cijepljenje protiv bjesnoće i desetljećima ranije. Većina skrbnika pasa izvršava svoje zakonske obaveze pokazujući tako brigu i odgovornost za svojega psa, druge životinje i ljude. No više od 30 posto neodgovornih građana ne cijepi i ne mikročipira svoje pse uzrokujući time veliku štetu. Krajnje je vrijeme i u interesu svih da se krene u strogu kontrolu i sankcioniranje takvih građana, kako je propisano Zakonom o zaštiti životinja i Zakonom o veterinarstvu”, napominju iz Udruge.

Smatraju kako bi se time stekli uvjeti da se ispravi još jedna nepravda, a to je da savjesni skrbnici pasa ne moraju cijepiti svoje pse svake godine, već prema uputama proizvođača cjepiva, kako preporučuju i nadležne institucije EU.

“Apsurdna je trenutačna situacija u kojoj odgovorna većina cijepi svoje pse i prekomjerno, a neodgovorna manjina svojega psa nikada nije niti odvela veterinaru. Kazna za izbjegavanje obaveznog mikročipiranja pasa iznosi 6000 kuna i lako ju je naplatiti”, dodaju iz Udruge.

Stoga Prijatelji životinja pozivaju sve građane da potpišu peticiju za regulaciju i kontrolu obaveznog cijepljenja pasa protiv bjesnoće, pa tako i mikročipiranja, a lokalne zajednice, komunalne redare, veterinarske inspektore i veterinare na provođenje sustavne kontrole, što je i propisano Zakonom o zaštiti životinja.

Peticija se može potpisati na prijatelji-zivotinja.hr.