Pet župana za Savjet za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku

Izvor: D.Prša/ Nacionalno

Petorica župana – Damir Bajs, Radimir Čačić, Matija Posavec, Darko Koren i Željko Kolar u srijedu su, nakon sastanka u Bjelovaru, Vladi poslali prijedlog o osnutku “savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku”.

Župani su Vladi predložili i da se u Hrvatskoj kao najniža granica za širokopojasni pristup internetu postavi 100 umjesto sadašnjih 30 megabita u sekundi.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, varaždinski župan Radimir Čačić, međimurski Matija Posavec, koprivničko-križevački Darko Koren i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar na prvom su sastanku razgovarali o suradnji pet županija na projektima i temama od zajedničke važnosti, među kojima su i širokopojasni pristup internetu, cestogradnja, ekologija i zdravstvo.

“Od Vlade tražimo osnivanje savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku, za što poluga već postoji budući da je osnovan Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem”, rekao je župan Bajs. Time bi, istaknuo je, tih pet županija dobilo mogućnost za koordinaciju provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova.

“Mislim da 660.000 stanovnika u ovih pet županija to zaslužuje. Varaždinska, Međimurska i Krapinsko-zagorska županija već su potpisale sporazum u suradnji, a sada će im se pridružiti i Koprivničko-križevačka te Bjelovarsko-bilogorska županija. Potpisivanjem sporazuma želimo institucionalizirati suradnju te se s konkretnim projektima obraćati Vladi RH i tijelima Europske unije”, rekao je župan Bajs.

Temu vezanu uz širokopojasni internet, koji nije važan samo za pet županija, nego i za cijelu Hrvatsku, potaknula je Varaždinska županija.

“Mišljenje Varaždinske županije i svih pet županija središnje i sjeverozapadne Hrvatske jest da je granica za pristup internetu od 30 megabita u sekundi postavljena prenisko i neambiciozno. Zbog toga ne možemo postići bitan iskorak u razvoju te kvalitetu širokopojasne infrastrukture i usluga u županiji i državi”, rekao je župan Čačić, dodajući kako su upoznati s posljedicama koje to može imati na razvoj gospodarstva, posebno za zadržavanje stanovnika na ruralnom području.

“Širokopojasni internet, po tržišnoj logici, neupitan je u urbanim sredinama, ali i u ruralnima. Ovo je jedna od rijetkih tema za koju ovlasti imaju županije, pa je naša odgovornost da građanima omogućimo brzi pristup internetu”, rekao je župan Čačić.

Prema Strategiji razvoja širokopojasnog pristupa u Hrvatskoj od 2016. do 2020. navedeno je da bi – umjesto brzog pristupa od 100 megabita u sekundi i više – bilo dovoljno omogućiti brzi pristup do 30 megabita u sekundi za sva kućanstva.

“U Europskoj uniji već se govori o standardu brzine interneta od jednoga gigabita u sekundi do 2025. godine. Granica koju je postavila Vlada RH od 30 megabita u sekundi ne služi interesu stanovnika i korisnika ni razvojnim ciljevima županija.

Infrastruktura koja se gradi danas mora pružati konačno rješenje za barem 10 do 15 godina jer moramo gledati u budućnosti. Zbog toga je investiranje u širokopojasne mreže, koje danas ne omogućavaju brzine od barem 100 megabita u sekundi, neopravdano i besmisleno. To je, kao što znamo, bila i odluka Vlade Republike Slovenije”, istaknuo je župan Čačić.

Župan Koren istaknuo je podravsku magistralu, koja je izostavljena iz prioriteta iz Strategije prometnog razvoja RH, kao jednu od važnih zajedničkih tema kao što je i gospodarenje otpadom.

Suradnju u zdravstvu istaknuo je župan Posavec, koji je rekao kako je prijedlog da bolnice u svakoj od županija razvijaju svoj centar izvrsnosti kako građani ne bi trošili novac na odlazak u Zagreb.

Župan Kolar rekao je da petorica župana očekuju poziv na sastanak u Vladi, od koje očekuju “jednaku brigu o stanovnicima cijele Hrvatske”.

Sljedeći sastanak petorice župana bit će u Varaždinu, a na njemu će se, kako je najavljeno, službeno potpisati sporazum o suradnji Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije.