Pet zemalja doniralo sanitarni materijal Španjolskoj

AppleMark

Nakon što je Španjolska, druga najpogođenija zemlja koronavirusom na svijetu, zatražila od NATO saveza pošiljku sanitarnog materijala, sletjeli su zrakoplovi s pošiljkama iz Češke, Turske, Latvije, Luksemburga i Japana.

Češka je prva reagirala i donirala 10.000 zaštitnih odjela kako bi španjolski zdravstveni djelatnici mogli liječiti oko 110.000 oboljelih osoba.

U srijedu je pak u zračnu luku Torrejón de Ardoz u blizini Madrida sletio turski vojni zrakoplov s 250.000 maski za lice, 2000 zaštitnih odijela, 1000 litara dezinfekcijske tekućine te drugog materijala, izvijestio je predstavnik španjolske vojske Miguel Villaroya na konferenciji za medije u Madridu.

Rekao je da su još tri zemlje poslale donacije no nije naveo detalje. Riječ je o Latviji i Luksemburgu, članicama NATO-a, te Japanu koji ima status “globalnog partnera”, izvijestila je španjolska novinska agencija EFE.

Villarroya je rekao kako je diljem Španjolske razmješteno 7159 vojnika koji pomažu u borbi protiv širenja virusa. Među ostalim pomažu u bolnicama i postavljanju improviziranih mjesta za primanje pacijenata, prevoze preminule osobe te dezinficiraju aerodrome.

U Španjolskoj je preminulo više od 10.000 osoba i samo Italija ima više žrtava.