Pet tisuća Hrvata i Slovenaca molit će za Savudrijsku valu

Predsjednik Hrvatskoga Caritasa varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak najavio je susret hrvatskih i slovenskih katolika u Stičnu na koji hodočasti oko dvije tisuće hrvatskih vjernika u 40 autobusa.

 “Želimo zajedno moliti da se međusobna prijeporna pitanja riješe na miran način”, poručio je mons. Mrzljak. Izvijestio je i kako su biskupi raspravljali o katehezi Roma, kojih u njegovoj biskupiji ima oko 12 tisuća.

Bit će to šesto po redu okupljanje hrvatskih i slovensih katolika, a o njemu je riječi bilo i na 55. plenarnom zasjedanju Sabora Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

Uz hrvatske hodočasnike, očekuje se još najmanje isti broj vjernika iz Slovenije, kao i izaslanstvo iz portugalske Fatime, sve skupa oko pet tisuća hrvatskih i slovenskih katolika. “Želimo poticati uvjerenje da se svi problemi i nerazumijevanje mogu prevladati upravo tako, ljudski i kršćanski”, rekao je biskup Mrzljak.

Tijekom priprema za ovaj susret i slovenski i hrvatski organizatori izrazili su želju da on bude poziv na molitvu za dobro hrvatskog i slovenskog naroda, mirno rješavanje teškoća i nesuglasja te za nastojanje oko zajedništva u življenju Marijina poziva, što je naglasio i biskup Mrzljak. “Molit emo upravo da ono što nas je stoljećima povezivalo, dobrosusjedstvo, zajedništvo, kršćanska vjera, prevlada nad sukobima kojima danas svjedočimo”, rekao je biskup.

Pripreme za susret u Stični u Sloveniji traju oko godinu dana, a održat će se u subotu, 14. listopada.

Hina