Pet sjevernih županija potpisat će razvojni sporazum

Pet sjevernih županija potpisat će razvojni sporazum

Petorica župana sjeverne i središnje Hrvatske održali su u ponedjeljak u Čakovcu sastanak s ministricom regionalnoga razvoja i fondova EU-a Natašom Tramišak i zastupnicom u Europskom parlamentu Sunčanom Glavak u vezi s potpisivanjem razvojnog sporazuma za te županije.

“Razvojni sporazum jedan je od važnijih alata pametnijeg programiranja politika regionalnoga razvoja. Počinjemo i programiranje novog Višegodišnjeg financijskog okvira za korištenje sredstava, zato očekujem kvalitetne strateške projekte kako za regionalni razvoj, tako i za razvoj gospodarstva i zapošljavanja na području sjevera Hrvatske”, poručila je ministrica Nataša Tramišak.

“Zajednički je zaključak”, rekla je zastupnica Sunčana Glavak, “da je utvrđen hodogram kojim će se, sukladno Zakonu, početkom 2021. godine finalizirati razvojni sporazum između pet sjevernih županija. Razvojni projekti uskladit će se s tematskim odrednicama novog Višegodišnjeg financijskog okvira i Instrumenta za oporavak Next Generation EU te ostalim izvorima financiranja”.

Govoreći uime svih prisutnih župana, Radimir Čačić, župan Varaždinske županije, rekao je da je županijama mogućnost financiranja projekata iz fondova EU izuzetno bitna. “Naši projekti već su predani, a nama je važno da će se, uz velike infrastrukturne projekte, povesti računa o područjima koja su u nadležnosti županija, poput školstva i zdravstva”, istaknuo je župan Čačić.

Župani su zahvalili zastupnici Glavak i ministrici Tramišak te izrazili spremnost za partnersku suradnju.